Väldigt sent skickade jag efter SLMP 2017, hade ju varit snopet att vara utan denna i raden på bokhyllan.
Den kom i går fredag och det slog mig nu att SLM med efterföljare fyller 50 år i år.
I TÅG 3 Mars 1969 finns en liten notis att för ”ett bokprojekt” söker TÅG svartvita bilder på några angivna loktyper. Vad det var för bok avslöjades i TÅG 5 Maj 1969 där boken Svenska Lok och Motorvagnar 1/1 1969 annonserades till salu. En orsak till att boken kom till var att SJ slutat trycka sina ”särtryck” , listor med fordonsförteckning som många sanna entusiaster skaffade sig. SJ stod då för nästan allt, förutom TGOJ var kvarvarande privatbanors fordon närmast kuriosa och lätta att redovisa. Med glimt i ögat presenterades tre anledningar att skaffa boken 1. Att ha som referensbok i bokhyllan 2. Att ha i rockfickan för att kunna anteckna och kryssa för: sedda,fotograferade, åkt efter eller i. 3. En bok att leta fel i ”vi kan garantera åtminstone något fel.
Priset var 17kr för medlem, den som samtidigt beställde den nya boken Dannemora Hargs Järnväg fick bägge för 34kr och självklart ingick porto.
Och med detta rullade det på, med jämna mellanrum kom nya upplagor och från 1972 kom även personvagnar och motorvagnssläp i först en egen bok och sedan inkluderad i den omfattande SLMP .
SJ som i initierat det hela genom att slopa särtrycken kom att beställa en upplaga för egen räkning eftetsom man inte själv hade någon bra förteckning i tryckt form.
Och stor heder åt bokseriens författare som hållt ut hela tiden, uppgiften att hålla i boken och samla uppgifter om fordon har ju faktiskt blivit knepigare med det myller av tågoperatörer vi har i dag.