Vida i alvesta kommer att leta efter ny hamn för sina trätransporter .
Hamnen i karlshamn i strejk .
Kommer även trafiken mellan eskilstuna-karlshamn att hitta en ny väg ?
Vida i alvesta kommer att leta efter ny hamn för sina trätransporter .
Hamnen i karlshamn i strejk .
Kommer även trafiken mellan eskilstuna-karlshamn att hitta en ny väg ?
Ja snart tröttnar väl även den mest vänsterliberala regering på detta! Att varje yrkeskategori ska ha rätt att bilda egna fackföreningar strider ju mot hela "svenska modellen" och nästan varje yrkesgrupp har ju nyckelfunktioner som ingen annan enkelt kan ersätta! Problemet med hamnarna är att de har monopol på verksamheten i hamnarna och inga andra får exempelvis lossa eller lasta bil och tåg inom hamnarnas område.........Otroligt hur man kan ha kvar något sådant när nästan all annan verksamhet i samhället ska konkurrensutsättas och handlas upp!
Självklart är jag mot SLFF liksom jag är emot alla andra yrkesförbund! Visst är lokförarna en viktig och oumbärlig grupp vid järnvägen men även tågklarerarna ,signalreparatörerna, fordonsteknikerna,trafikplanerarna med flera yrkesgrupper är precis lika viktiga och oumbärliga för att det ska fungera och tågen rulla! Det är inte många branscher där så många yrkesgrupper är så beroende av varandra! Om alla olika yrkesgrupper ska bilda egna fackföreningar är vi snart i samma läge som Storbritannien var på 60-70 talet och det är då bäddat för en hård politik mot fack och anställda precis som det blev under "järnladyn" Tatcher!
Men är det inte snarare järnvägen som utgör ett av de stora undantagen i samhället?
Vem som vill får inte laga mat i ditt kök utan det bestämmer du som äger köket.
Vem som vill får inte sova i dina sängar utan det bestämmer du som äger lägenheten.
Vem som vill får inte producera bilar i Volvos fabrik utan det bestämmer Volvo som äger fabriken.
osv.
Vad jag vet så är alla större hamnar ägda av kommuner det vill säga i allmän ägo. Att jämföra detta med privata hem och industrier tycker jag är en dålig jämförelse. Anledningen till att kommuner, stat och landsting äger olika anläggningar är väl just att de ska vara till allmän nytta och inte begränsade beroende på ägarnas intressen. Har svårt att tänka mig att Trafikverket skulle kunna och få styra om det ska vara företag A eller B som ska lasta och lossa en annan kunds laster om båda har rätt kvalifikationer.
Senast redigerat av Henke den 2019-01-25 klockan 09:18:05.
Men det är väl just konkurrensutsatt man gjort och ett företag har vunnit att drifta hamn X? Jämför med et fastighetsägare som upphandlar drift- och underhålla av sina fastigheter. Det allra vanligaste är att man upphandlar och skriver kontrakt med ett företag som sedan har hand om drift- och underhåll.
Att konkurrensutsätta betyder inte att vem som helst ska få göra vad som helst på vemsomhelst anläggning.
Det är kunden (transportköparen), som bestämmer vem som skall lossa eller lasta. Jag har aldrig hört talats om att infrastrukturförvaltaren lagt sig i vem som anlitas. Det är sedan tågoperatörens ansvar att kontrollera lastningen när en vagn skall gå iväg.
Ja men ta några andra exempel då om du vill ha mera offentliga byggnader/anläggningar:
Vem som helst får inte sätta igång och operera patienter på ett sjukhus bara för att det är ett offentligägt sjukhus.
Vem som helst får inte starta undervisning i en kommunalt ägd skollokal.
Vem som helst får inte ordna en stor idrottstävling bara för att det är en kommunalt ägd idrottshall.
osv.
Inom andra områden har man insett att det behövs en viss ordning och reda och att inte vem som helst ska kunna stolpa in och göra vad som helst.
Det är en viss skillnad på platser där det allmänna bedriver egen verksamhet och på platser där det allmänna enbart tillhandahåller infrastruktur. När det gäller de senare är det normala att den som betalar och följer gällande regler får tillträde i mån av plats efter principen först till kvarn. Undantag, som jag kan komma på, är hamnar, kombiterminaler och vissa rangerbangårdar.
Om vi håller oss till hamnkonflikten så har ingen av de två konkurrerande fackliga organisationerna uttryckt någon sådan åsikt...
Dessutom är det i denna konflikt - liksom i de tidigare i Göteborg - arbetsgivarsidan som genom lockout står för största antalet förlorade arbetstimmar.
/TKO
Varför kan inte båda förbunden ha avtal?
När jag började som lärare var det tre fack som hade kollektivavtal. Lärarnas riksförbund (finns än idag), Sveriges lärarförbund och Svenska facklärarförbundet. 1990 gick de senare ihop till ett fack men de två har numera samma avtal och man väljer vilket man vill va med. LR tillhör SACO och Lärarförbundet TCO. Vi har ju fri organisationsrätt. Fattar inte vad som de bråkar om, blev inte klokare när jag såg debatten i Aktuellt i veckan.
LKAB hamnar i Luleå och Narvik ägs väl av LKAB och det är väl även deras personal som kör skeppslastarna?
När det levererades lok från Mexiko till Tallinn i Estland lossades loken med fartygets och järnvägens personal på ett varvsområde för att undvika avgifter och hamnarbetare.
![]()