Tåg 8555 (Kustpilen) har kolliderat med bil mellan Rimforsa - Kisa. En person har anträffats med allvarliga skador enl. Corren-.Trafiken är inställd till minst kl. 1400
Tåg 8555 (Kustpilen) har kolliderat med bil mellan Rimforsa - Kisa. En person har anträffats med allvarliga skador enl. Corren-.Trafiken är inställd till minst kl. 1400
Senast redigerat av Sääf den 2019-01-19 klockan 10:42:57.
Tyvärr, skriver SvT text nu, att någon har omkommit.
Skickat från min SM-A600FN via Tapatalk
Senast redigerat av Bengt Larsson den 2019-01-19 klockan 18:47:20.
Det går inte att investera bort bilisters dåliga beteende. Det sker vanligen flera olyckor vid plankorsningar med skyddsanordningar än vid korsningar utan skyddsanordningar. Inte ens viadukter hjälper alla gånger. Vissa år har till och med fler bilar voltat ned på banan än vad som kolliderat vid obevakade plankorsningar.
Trafikverket och dess föregångare har under många år investerat stora belopp i att ta bort plankorsningar och förbättra de som blir kvar.
Även på Stångådasbanan har man gjort plankorsningsåtgärder av olika slag för att förbättra säkerheten vid plankorsningar.
Varför inte investera i plåtluckor som finns i några länder. En stund efter att det börjat blinka rött fälls en lucka upp som effektivt skalar bort en bra bit av bilens underrede.
https://www.youtube.com/watch?v=R_0_o1N9hBw
Jag bara älskar dessa filmer!
Men bevakade plankorsningar är normalt sett också mer trafikerade, eftersom man i första hand har satsat på de med mer trafik. Ska man ha något vettigt mått på "bilisters dåliga beteende" vid olika typer av plankorsningar och dettas konsekvens i olycksform så måste man förstås relatera olycksfrekvensen till trafikvolymen.
I detta fall lär utredningen visa om föraren inte kunde stanna vid/innan övergången eller om hen var"upptagen"med något t ex.../Ulf
(Verkligen fin flygbild i inslaget som visar var det hände)
Vid banupprustningen inför starten med Kustpilen 1996 togs ett stort antal vägkorsningar bort mellan Linköping och Kalmar. År 1993 fanns det totalt cirka 370 vägkorsningar på sträckan och 1999 hade antalet minskat till totalt cirka 245 korsningar. Sedan dess har ett mindre antal korsningar byggts bort och slopats. Sådana åtgärder är inte längre något som prioriteras inom Trafikverket, istället stängslar man in järnvägarna med kilometerlånga staket.
Vid vägkorsningen vid Torp strax norr om Kisa där lördagens olycka inträffade förbättrades sikten norrifrån 1995 genom att en stor mängd berg bortsprängdes och siktsträckan förlängdes.
Har någon gång hört att siktsträckan vid en korsning ska vara 6 gånger banans hastighet på resp. linjeavsnitt. Om detta är något som gäller i dag vet jag inte, det har kanske bortprioriterats inom Trafikverket, allt kostar pengar.
Senast redigerat av Per-Olov Brännlund den 2019-01-23 klockan 23:20:57.