Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9
2018_06_07_34651red by Magnus Backman, on Flickr
Ny dag som också spenderades i Zürichomårdet. Denna dag blev det dock inte lika mycket åkande.
2018_06_07_34655red by Magnus Backman, on Flickr
Ankommande tåglok smyger med bakom det avgående tåget.
2018_06_07_34668red by Magnus Backman, on Flickr
Vi åkte ut till Orelikon där Zürcher Verkehrsverbund (ZVV) håller till. Organisationen kan bäst beskrivas som Zürich motsvarighet till SL/Trafikförvaltningen men till skillnad från Stockholm med ca 400 anställda har man 40 anställda på kontoret. Huvuduppgiften är att jobba med utbudet på en övergripande nivå samt att sätta taxorna. Kostnadstäckningen är ca 60-65 %. Kostnadstäckningen för trafiken ökar, sedan 1996 har trafiken fördubblats men subventionerna har minskat. De bolag som utför trafiken minskar sina kostnader med ett par procent varje år och detta trotts att bara ca 25 % av busstrafiken är upphandlad. Att upphandla tågtrafiken anses som helt otänkbart. All kvalitetsmätning sker också genom att tillfråga passagerarna. Vad ZVV egentligen tycker om ett trafikföretag anses inte vara av intresse.
Några uppgifter som kanske kan vara av intresse.
69 % av alla som bor i Zürich pendlar till jobbet med kollektivtrafik
32 % av alla resor i Zürich sker med kollektivtrafik
50 % av invånarna äger ingen bil.
Ju högre medelinkomst ett område i Zürich har desto högre är andelen kollektivtrafikresenärer.
Nästan all ökning av trafiken inom staden sker inom kollektivtrafiken.
2018_06_07_34703red by Magnus Backman, on Flickr
En del av kollektivtrafiken i Zürich är Pollybhan som går mellan Universitetet och Spårvägshållplatsen Central. Banan var påväg att läggas ner på 70 talet men räddades av att en av Schweiz större banker gick in och finansierade en upprustning av banan. Det sägs att dåvarande bankdirektören var frekvent användare av banan som student. 1996 gjorde en total ombyggna och det är 1996 års anläggning som idag är i drift.
2018_06_07_34714red by Magnus Backman, on Flickr
Ett annat lite udda inslag i Zürich lokaltrafik är Forchbahn som går på spårvagnsspår in till ändstationen Stadelhofen. Vid stationen Rehalp vänder spårvagnen och Forchbahn fortsätter på egen banvall. Vagnparken har klara slöktsp med spårvagnarna i Zürich. Det ankommande tåget på bilden har en vagnstyp baserad på Tram 2000 so rullar frekvent i spårvägstrafiken.
2018_06_07_34728red by Magnus Backman, on Flickr
I Forch finns banans vagnhall och verkstad samt ställverket som styr banan.
2018_06_07_34757red by Magnus Backman, on Flickr
Ställverket.
2018_06_07_34780red by Magnus Backman, on Flickr
Zürich har som bekant två citytunnlar vid det här laget och i den äldre är det helt ok även köra godståg. Station Stadelhofen med 3 spår och en förgrening i plan är just nu den dimensionerande punkten för den äldre Citytunneln som idag trafikeras med max 20 tåg per timme. Detta planeras att ökas till 22 tåg i timmen men därefter krävs en utökning av spåren och planskildheter för att öka kapaciteten. För att uppnå den höga kapaciteten har det krävts ett målmedvetet arbete med både infrastruktur och fordon. Exempel på åtgärder i infrastrukturen är att tunneln har en teknisk headway mellan tågen på 54 sekunder och att plattformstaken på stationerna har förlängts för att passagerarna ska sprida sig bättre på plattformen och inte riskera att spräcka uppehållstiden. Den senaste generationens pendeltåg har utformats symmetriskt så att t.ex 1 klassavdelningen och barnvagns dörren alltid stannar på samma plats oavsett hur tåget är vänt. Förutom detta har man även utbildning i skolorna från förskola och uppåt hur man använder och beter sig i kollektivtrafiken. Lärdomarna har också tagit tillvara i det visionsarbete för hur S-bahn ska klara en fördubbling av resandet. S-bhan 2.0 innhåller förutom en held del infrastrukturinvestering inte minst en övergång till ett inre och ett yttre S-bahn nät där fordonen på det inre nätet blir mer inriktade på snabb av och påstigning och färre sittplatser med fordonen på det yttre nätet anpassas för en längre restid.
2018_06_07_34789red by Magnus Backman, on Flickr
En mycket lärorik dag har nått sitt slut och det är dags att ta tåget tillbaka till hotellet i Aaura. Fordonet tillhör den äldre generationens S-tåg och det är bland annat från denna generations fordon man lärt sig vikten av att ha symmetriska tåg.
I nästa avsnitt besöker vi Berns motsvarighet till Roslagsbanan RBS.
Fortsättning följer
/Magnus