Hittad följande i Lerums Tidning:
https://www.lerumstidning.se/2018/11...annar-i-lerum/
/ Sven-Arne
Hittad följande i Lerums Tidning:
https://www.lerumstidning.se/2018/11...annar-i-lerum/
/ Sven-Arne
Här är den tabellen https://tagtidtabeller.resrobot.se/t...g60a_13987.pdf
Bara ett tåg om dagen, olika tider olika veckodagar.
Jag undrar varför inte Västtrafiks regionaltåg stannar i Lerum.
Kan Västtrafiks regionaltåg från Vänersborg stanna på två ställen mellan pendeltågets ändpunkter (Bohus och Gamlestaden),
och Öresundståg kan stanna i Mölndal,
så kan väl Västtrafiks regionaltåg stanna i Lerum.
Tätorten har 27 508 invånare och kommunen 42 019.
Senast redigerat av Bengt Larsson den 2018-11-24 klockan 21:29:46.
En annan nyhet (som jag tror inte nåmnts i detta forum) är att Blå tåget går via Västerås, går ej längre till/från Uppsala och mycket anmärkningsvärt INTE STANNAR I ÖREBRO. Vad kan det vara för tanke bakom att inte stanna i Örebro mellan Hallsberg och Västerås?
Naturligtvis borde det vara en självklarhet att alla regionaltåg stannade i Lerum! Anledningen till att de inte gör det är säkert att sträckan Partille-Lerum-Floda är det smalaste nålsögat på hela sträckan Göteborg-Alingsås tack vare alla mer eller mindre nödvändiga stopp för pendeltågen! Om man slopade Jonsered och Aspedalen skulle säkert utrymme i graferna finnas för att låta regionaltågen stanna i Lerum! Det är ofattbart att Trafikverket ens går med på dessa stopp (Jonsered har mycket få resenärer och Aspedalen ligger ju på lätt promenadavstånd till Lerum)!
Tidigare har Aspedalen varit stopp för bilister som bor i Lerums tätort och vill parkera vid stationen väljer Aspedalen (dyr p-avgift vid arbetsplatser i Göteborg såsom sjukhus och centrala butiker hindrar dem att köra hela vägen). Lerums station har haft sämre parkering. Aspen där relativt få bor nära är stopp för bilister som kommer från utanför tätorten via motorvägen, eftersom Aspen ligger närmare en avfart.
Nu har de byggt ett stort p-hus närmare Lerums station, så då blir Aspedalen mindre meningsfull.
P-huset kostade 60 miljoner enligt artiklar före bygget och 100 miljoner enligt artiklar skrivna vid invigning. Det är en rejäl summa och det har blivit mer än tänkt man har kört på med finesser som solceller på hela taket och elbilsladdare.
Det är 1 km mellan och kommunen vill väl fortsätta ha stationen och då får väl Trafikverket hålla god min eftersom principen är att om något är etablerat så får det fortsätta finnas, även om det är strängare principer för nyetableringar.
Men det är inte bra att ha en tunnelbanesträcka (dvs 1 km mellan stationer) på stambanan.
Senast redigerat av Bengt Larsson den 2018-11-25 klockan 09:11:21.
Hur som helst så begränsar de extremt täta stoppen för pendeltågen stambanans kapacitet för övrig trafik! Man skulle säkert kunna ta en diskussion om detta i samband med önskemål om stopp för regionaltåg i Lerum! För Lerum borde det vara betydligt mera värdefullt med regionaltågstopp än en "tunnelbanenära" hållplats vid Alpedalen. Man kunde ju ändå använda Aspedalens parkeringsplatser för Lerum och genom att ha betydligt billigare P-avgift finns det säkert de som kan tänka sig ta en 10 minuters promenad till och från Lerum!
Antar att det är förbigång i Lerum ändå, i a f på norrgång, så man annonserar helt enkelt det tekniska uppehållet.
Tågab gjorde så ett antal år pga förbigång på norrgång. Efterfrågan var dock närmast obefintlig.
Historiskt sett har ett och annat "fjärråg" stannat i Lerum i mordern tid men dessa uppehåll har snabbt försvunnit.
Om regionaltågen till/från Skövde/Jönköping gör uppehåll i Lerum blir det ett helt annat läge vilket sannolikt
ger en hel del resenärer som också åker lite längre än till Alingsås/Göteborg.
Nu ids jag inte kolla exakt hur pendeltågens och regionaltågens kanaler förhåller sig till varandra. Är det så att det alltid går något annat tåg mellan dem har du rätt , men om regionaltågen skulle ligga i kanalen omedelbart före eller efter pendeltågen skulle det snarare vara en fördel om de gjorde minst något uppehåll på den gemensamma sträckan.
Sådan logik har ingen inverkan på Västtrafik eller politikerna heller. De anser sedan 40 år att Lerum är en förort till Göteborg och med sin idé om att regionen indelas i fyra kommunalförbund så behöver inte Lerum några tåg till Skövde, Falköping, Herrljunga, Vårgårda. På en del sträckor ger den idén också högre biljettpris per kilometer när man åker från ett kommunalförbund till ett annat medan det blir billigare att åk inom Göteborgsregionen. De bestämmer vart du ska och straffbelägger resor om du åker fel, med onödiga byten, väntetider utomhus och dyrare biljett. Därmed så blir bilen ännu bättre att åka med i Västra Götalandsregionen, särskilt om man har långt att åka.
Nu ska man ta det med en nypa salt att det bor 27000 människor i Lerums tätort då Lerum med drygt 15-17 tusen invånare sedan något år tillbaka på pappret är sammanvuxen med Floda som har 8-9 tusen invånare. Det bor med andra ord inte 27000 människor koncentrerat till Lerums centrum utan de bor utspridda på en ganska stor yta, 12 kilometer drygt från Hulanmotet i Lerum till Skallsjö kyrka i Floda.
Nu finns det ju en strategi från Västtrafik på hur man vill köra (ursprungligen från och med nästa år) i Västtågenutredningen.
https://info.vasttrafik.se/Global/Do...6randeplan.pdf
/T
Västtrafik ska tydligen dela upp tågen på Västra Stambanan i Regiontåg och Regionexpresståg.
Plus "Fjärrtåg av regionexpresstågskaraktär i samarbete", dvs drivs av andra.
Regionexpresståg är länståg och ska gå från Skövde (möjligen Örebro eller Nässjö) och stanna i Falköping och Alingsås
Regiontåg ska gå från Herrljunga (och troligen Mariestad eller Nässjö) och från Skövde, och stanna i Stenstorp, Falköping, Floby, Herrljunga, Vårgårda, Alingsås, Floda, Lerum och Partille.
Se sida 31-35. Dokumentet är dock från 2015 och därmed 3 år gammalt. I T19 stannar enligt resrobot inget annat än pendeltåg och Blå Tåget i Lerum.
Fast på den aktuella sträckan går många av regionaltågen och snabbtågen lika fort eftersom de har samma uppehållsbild. Vist X2 tjänar lite jämfört med övriga men t.ex MTR har samma gångtider. Att då införa stopp för regionaltågen ökar snarare kapacitetsutnyttjandet. Men jag vet att Västtrafik har planer på att införa stopp för regionaltågen i Floda, Lerum och Partille. Vilket år är dock oklart tidigare har 2020 nämnts men nu verkar det mer luta åt 2026 när trafiksystemet ändå läggs om för att passa Västlänken.
/Magnus
Men om regionaltåget med extra uppehåll läggs i kanalen intill ett pendeltåg kräver det inte alls någon mer kapacitet, det innebär enbart att man merutnyttjar "skuggan" av pendeltåget. Eller tänker jag fel?
(sedan är det en annan sak att om endera tåget lämnar sin kanal kommer återställningstiden efter störningen att öka, men det är inget generellt kapacitetsutnyttjande)
Nej, men om man vill köra fler sådan regionaltåg än vad det finns pendeltåg att ligga i skuggan av blir det ökat utnyttjande. Eller om den konstruktionen inte lyckas. Senaste budet är 2 pendlar men 4 regionaltåg med nämnda uppehållsbild men det går att få ihop tidtabellen ändå även om det är trångt.
/Magnus