Sist vi hördes var i mitten på september. 2 månader sen dess, och sedan dess har jag varit på fler resor. Det börjar alltså bli dags att rensa minneskorten från massa opublicerade bilder. Så det blir lite budgetlösning här. Bilderna från Tjernobyl kommer att gå att se på denna länk, som länkar till Facebook. Du behöver inte ha något konto för att se påstår Facebook, och funkar när jag byter webbläsare och är oinloggad på Facebook. Däremot kan du behöva trycka på knappen "Inte nu" som dyker upp det första den gör. Men det funkar för mig! Vill du inte se bilder från Tjernobyl (inte ett enda tåg på bild) så skippa allt du precis läst, och titta på dessa bilder från Lviv istället!

Ifall du missat tidigare delar:
Del 1: Sida vid sida
Del 2: Lite Polacker
Del 3: Stora tåg och små människor
Del 4: En liten spårvägsstad

Om nåt blir knas i texten skyller jag på min datormus som börjat krångla. Den hoppar runt omkring på skärmen när jag försöker markera och kopiera texter...

Igår var det den 9e augusti, och vi lämnade Vinnystia. Det är nu den 10e, och vi ska lämna vårat boende i Kiev, inför en heldag i Tjernobyl. Bilderna därifrån kan ses på denna länk. Vi hoppar dock till kvällen den 10e, och inväntar vårat nattåg som ska ta oss till Lviv. Biljetterna köptes online, och vi åker i Deluxe-vagn, alltså våran helt egna kupé. 2 platser i en helt nyrenoverad vagn. Men först, kunde vi drömma oss bort lite mot andra destinationer.


Som på dessa 3 tåg, 3 inrikes tåg (har jag för mig), men med en lite mer speciell vagn, som skymtar om man tittar riktigt noga på tåget som står närmast stationen.


Nämligen en kursvagn till Bukarest. Vagnen går 1 gång per vecka. Övriga dagar kan man åka samma sträcka, men byta ett antal gånger mellan tågen som vagnen växlas mellan.


Och även lite diesellok kunde skymtas, i form av rangeringslok.

Nåja, vi käkade lite, och tog oss till stationen inför kvällen, och bordade vårat rätt sena tåg till Lviv. Det var något nybyggt loktåg, som gick riktigt snabbt. Kändes i varje växel när vi passerade. Själv sov jag bra, riktigt bra, men Oskar lite sämre. Nåja, uppstigning i ottan, klockan 6 skulle tåget vara framme, och någon möjlighet till kvarliggning erbjöds såklart inte. Så vi tog vårat pick & pack, och begav oss till boendet vi skulle bo på, och önskade få lämna våra väskor där över dagen, medans vi diggade spårvagnar.


Så vi tar och tittar på lite spårvagnar! Spårvägsnätet är smalspårigt, och spårvagnarna består till större delen av gamla Tatra KT4SU. Även begagnade KT4D finns från Tyskland, och nyligen togs även begagnade KT4DM från Berlin i trafik, efter att ha blivit bla. omspårade (Berlin har ju normalspår, medans Lviv har meterspår).


Nya spårvagnar var nog välbehövliga, ty det gick varken fort (30km/h som mest ungefär) eller var så värst fräscha...


Men det finns ett antal nybyggda spårvagnar, misstänker att de är lokalt byggda?


En begagnad spårvagn från Gera, Tyskland.

Sedan tog vi lunch, och tog oss mot stationen. Kanske något intressant skulle avgå?


Det gjorde det visade det sig! En 2M62 med persontåg skulle avgå om en halvtimme, så vi stod och diggade lite på stationen.


Och en halvtimme senare avgick tåget. Imorse rök det betydligt mer om de loken som avgick... Och regna, hade det börjat göra!

Så kameran försvann ner i väskan, och inga fler bilder togs. Morgondagen innebar tidig uppstigning. Jag och Oskar skulle åt olika håll, han till flygplatsen, och hemåt, via Kiev. Jag skulle till Ungern, med lokaltåg. Trodde jag...


Jag hade online kollat upp tidtabellen, visserligen var den på kyrilliska, men lyckades översätta den hyfsat trodde jag. Trodde jag, ja... Hade åkt lokaltåget från Lviv, hit, till Syanki, där jag enligt tidtabellen skulle kunna byta till ett tåg till Chop, 2 timmar senare. Hade tänkt gå runt i området och så lite innan tåget skulle avgå. Som tur var frågade jag på stationen, om det gick något tåg till Chop. De kollade fundersamt på mig. Chop? Ingen kunde engelska, och jag kunde ingen ukrainska. Till slut sa någon i byggnaden Autobus, Chop, och skrev en avgångstid. Om 4-5 timmar... 2 timmar kunde jag stå ut med, men 4-5?! Och hade pengarna räckt? Mitt bankkort fungerade inte i Ukraina, Oskar hade fått agera bankomat, efter jag swishat honom summan jag ville ha ut, och jag hade ingen som helst möjlighet att ta ut mer pengar, jag hade tillräckligt för att ta mig till Chop. Men med buss, hade jag ju ingen aning om hur mycket det skulle kosta, eller när jag skulle vara framme... Jag hade ju trots allt, ett tåg att hinna med i Chop, till Ungern, där mitt bankkort fungerar av tidigare erfarenhet (det har även funkat i Ukraina tidigare, men inte denna gång). Nåja, snabba beslut, tåget tillbaka till Lviv skulle gå om 5-6 minuter. Skulle jag åka tillbaka? Pengarna räckte dit. Men sen då? Gick ett nattåg till Budapest visste jag ju, men inte om det fanns några platser lediga. Chansade. Åkte tillbaka till Lviv, gick till internationella disken, frågade efter Budapest. Inte möjligt. Först imorgon skulle det gå att åka... Snabba beslut igen, inga pengar, inga fler tåg idag. Surfare runt på nätet efter möjlig färdväg. Hittade Leo Express, som jag vet kör lite bussar österut. Visade sig att de hade lediga sittplatser på bussen inatt, och gick som tur var att köpa online! Så det fick bli buss, till Bohumín. Att jag sedan i väntan på bussens avgång gick helt vilse i Lviv i jakt på mat kan vi ju utelämna... Men jag hann! Bussen avgick i tid, men sjukt obekvämt, det var det. Och sena, det blev vi. Ukrainska gränskontrollen tog extremt lång tid, och det var riktigt långa köer i trafien. Men till slut, 3-4 timmar sena lämnade vi Ukraina, och hamnade i Polen. Nu skulle bussen bara ta mig till Bohmín, så jag kunde ta ett tåg till Budapest, och komma ikapp min reseplan hyfsat. Som tur var gick det ett tåg till Budapest om mindre än en timme efter ankomst med bussen dit. Så det var bara att fylla i Interrail-kortet, hoppa på, och äntligen äta något i restaurangvagnen med mina danska kupékamrater som också hoppade på i Bohumín!


En bild på loket som drog tåget genom Polen, fram till Bohumín. Nu mot Budapest! Men mer om fortsatta resan, en annan gång.

På återseende,
//Jocke