Resultat 1 till 3 av 3

Ämne: Europas längsta nattågssträcka

 1. #1
  SJK-medlem Hasse Hagbergs avatar
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  1 124

  Europas längsta nattågssträcka

  Jag har alltid gått omkring och trott att längsta nattågssträckan i Europa är Stockholm - Narvik. Ända fram till en dag i våras, den 14 april närmare bestämt. Jag går upp till stationen i Cefalù för att spana in lite tåg. Cefalù ligger så där sju, åtta mil öster om Palermo på Sicilien.

  Efter att ha sett några tämligen ointressanta elmotorvagnståg dånar plötsligt denna raritet in framför mig på spår 1.
  Namn: IMG_1275.JPG
Visningar: 696
Storlek: 178,4 KB

  E656 var ganska vanliga dragare i fjärrtågen på stamlinjerna i Italien på 80- och 90-talen. Man kan säga att de är Italiens svar på Krokodilen. Fast i Italien har de fått namn efter krokodilens mindre släkting kajmanen (Il Caimano). Fler än 450 Kajmaner tillverkades i slutet av 70-talet. Nu lär det bara finnas åtta ganska skamfilade maskiner kvar och alla är i tjänst på Sicilien, där de drar expresstågen till och från fastlandet på sträckan Palermo och Messina.

  E656 099 har som det visar sig ICN 1963 i kroken. Det vill säga nattåget från Milano varifrån det avgick för nästan ett dygn sedan. I Cefalù tilläts naturligtvis bara avstigande. Jag går fram till det tryckta anslaget utvisande stationens ankommande resandetåg (ja, sådana anslag finns fortfarande i Italien) och begrundar denna imponerande proveniens:
  Namn: IMG_1272.JPG
Visningar: 704
Storlek: 96,5 KB

  Frågan är om inte tågen 93/94 ligger i lä här. Jag kollar i en dator och får fram att Stockholm - Narvik är 1467 km men Milano - Palermo är nästan 10 mil längre (1548 km).

  Om vi bortser ifrån de ryska tågen, Europas längsta sovtåg kanske?
  Bifogade bilder Bifogade bilder  


 2. #2
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  5 839

  Sv: Europas längsta nattågssträcka

  Citat Ursprungligen postat av Hasse Hagberg Visa inlägg

  Frågan är om inte tågen 93/94 ligger i lä här. Jag kollar i en dator och får fram att Stockholm - Narvik är 1467 km men Milano - Palermo är nästan 10 mil längre (1548 km).

  Om vi bortser ifrån de ryska tågen, Europas längsta sovtåg kanske?
  Göteborg-Luleå via Västerås kommer att bli 1424km som en jämförelse. Om det fick en gren till Narvik skulle det bli längst, men det var ju bara ”om”.


 3. #3
  Moderator Mattias Janssons avatar
  Medlem
  sep 2017
  Inlägg
  1 438

  Sv: Europas längsta nattågssträcka

  Sådana här högst-störst-snabbast-äldst-längst-resonemang brukar av och till fastna i eviga definitionsdiskussioner (vilket är mycket Postvagnsmässigt) och de har förekommit i gamla PV en mängd gånger genom åren, men om man räknar med Ryssland i Europa (och det tycker jag att man måste ur varje rimlig synvinkel) så finns det inga väst-, central- eller nordeuropeiska sträckor som ens kommer i närheten. Flera ryska sträckor långt över 300 mil finns, någon till och med och nosar uppåt 400 mil. (Och ja, allt är inom Europas gränser, det är alltså inte inklusive Sibiriska relationer, och nej, det handlar inte bara om genomgående vagnar, utan om kompletta tåg från en plats till en annan som obrutna rullar så långt.)


Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •