Trafikverket arbetar vidare nu i helgen 19-22 oktober. Samma upplägg som under sommaravstängningen.
Hur är det? Har man fått ordning på alla rulltrapporna på Stockholm City?
https://www.trafikverket.se/nara-dig...avstangningar/
Trafikverket arbetar vidare nu i helgen 19-22 oktober. Samma upplägg som under sommaravstängningen.
Hur är det? Har man fått ordning på alla rulltrapporna på Stockholm City?
https://www.trafikverket.se/nara-dig...avstangningar/
Getingmidjan är ett uttryck för sträckan, inte fenomenet att den stängs av. Så "lilla getingmidjan" måste vara uttrycket för midjan på en liten geting t ex nåt enkelspår på Roslagsbanan tänkte jag
(Sakfrågan har jag givetvis ingen kommentar till!)
Senast redigerat av JDS den 2018-10-17 klockan 20:01:34. Anledning: Gillar att ändra
Eller jo förresten:
Så här säger man på sl.se om man söker på rulltrappor:
Status för avstängda rulltrappor på Stockholm City och Stockholm Odenplan
På Stockholm Odenplan fungerar nu 17 av 21 rulltrappor och på Stockholm City fungerar 36 av 44 rulltrappor. De rulltrappor som står stilla kan användas att gå i.
Det är en "gammal nyhet" som inte går att hitta om man försöker klicka sig fram, men innehållet verkar fortfarande stämma...
Vid Odenplan märkte jag häromdagen när jag gick uppför en av trapporna att den fortfarande var avstängd (gäller alla tre trapporna mellan tunnelbanan och mellanplanet). Vid City-stationen gissar jag att det är likadant. Hade någon väsentlig förbättring skett, så borde man väl ha skrivit en ny nyhet om det.
Google hittade en Metro-artikel:
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/in...vNM?li=BBqxFdT
11 kvar att åtgärda. 3 på Odenplan och 8 på City.
Det verkar vara så att för byggprojektet är Getingmidjan slang för byggprojektet, förkortning av "Projekt ombyggnad av Getingmidjan" eller liknande. Så Lilla Getingmidjan blir slang för mindre versioner av projektet. Sen har slanguttrycket kommit med i Trafikverkets meddelande.
En annan fråga:
Jag passerade Stockholm S med fjärrtåg i eftermiddags, och tyckte inte jag såg några stora skyltar av den typ som fanns i somras för att hänvisa resande mellan plattformarna.
Kommer de upp i morgon tro, eller kommer det vara sämre skyltat (för att det blir färre resenärer pga helg), eller insåg man förra gången att skyltarna inte behövdes utan det flöt fint ändå, med många informatörer?
Jag har räknat lite på rulltrapporna vid Stockholm City (Sci) när jag åkt de senaste dagarna. De mest relevanta trapphusen i samband med Getingmidjeavstängningen, alltså de fyra som leder från pendeltågsplattformarna till mellanplanet närmast Stockholm C (Cst), hade 1 av 4, 2 av 4, 1 av 4 och slutligen 2 av 4 fungerande rulltrappor vilket innebar att norrgående respektive södergående plattform har en rulltrappa nedåt i ett av trapphusen. Så ska man från Cst till södergående pendel f v b till fjärr- eller regionaltåg så finns en rulltrappa och två hissar att välja på. Eller gå med packningen i en stillastående trappa förstås... Och, ja jag vet, de som är hemtama i området kan även ta sig dit via ingången vid Bishop Arms/Max där det finns ytterligare någon fungerande rulltrappa men det är inte skyltad väg...
Man kan ju även helt enkelt ta rulltrappan ner i tunnelbanan, åka med den till Mariatorget, ta rulltrappan upp till Swedenborgsgatan (okej NÅGRA trappsteg blir det också[eller? Är inte på söder så ofta, det är inte precis mammas gata]) och sen förflytta sig trappfritt till södra station! Många gånger går det nog till och med fortare!
Senast redigerat av JDS den 2018-10-19 klockan 19:20:41.
Förhoppningsvis har man nu också fått ordning på rulltrapporna till fjärr- och regionaltågsplattformen på Stockholm Södra. I söndags kväll var jag i Stockholm och gick förbi de rulltrapporna på gatuplanet. Jag var helt omedveten om att plattformen fem dygn senare skulle användas för resandeutbyte, och studsade därför till när jag slängde en blick åt det hållet och läste denna text på båda rulltrapporna:
I tron att det skulle dröja månader innan rulltrapporna skulle användas härnäst tyckte jag att den röda texten kändes lite onödigt alarmerande. Men så var det alltså inte. Det kanske bara var en rutintext och ingen reparatör på väg.
Det som kan bli lite fel, är när myndigheter som t.ex. Trafikverket använder interna uttryck även i sin kommunikation med omvärlden. "Getingmidjan" är ett exempel, "sen tågvändning" ett annat och "spårspring" ett tredje...
Både Getingmidjan och spårspring får väl anses vara rätt välanvända även utanför Trafikverket och järnvägsbubblan? Visst det förstnämnda kanske inte används så mycket utanför Stockholm. Då kan jag störa mig mer på att Radio Stockholms trafiknyheter använder uttryck som svinrakan och kaffebacken. Hur många som rattar bilar i Stockholm kan på stört placera dessa två geografiska ställen?
Ja de får ses som etablerade både i stockholmspressen och inom Trafikverket.
Mja, om man är en så pass van trafikant här att man kan använda den där informationen till någonting, så vet man vilka platser det rör sig om. Vet man inte det, så skulle man ändå inte vara särskilt hjälpt av att de beskrevs på ett mer allmänt tillgängligt sätt.
Vadå plausibla? Det står väl i trafikinformationen. Varenda mänscha som vill åka från typ Närke till Gröna lund lär exponeras för begreppet "Getingmidjan" och spårspring lär man också höra talas om förr eller senare. Okej, jag förstår om det inte räcker för DEJ som kanske vill ha en instruktionsbok innan du åker nånstans så att du kan förutse varje tänkbar händelse längs vägen, men man kan inte göra alla nöjda![]()
Och därmed är det självklart att hela den svenska allmänheten även vet vad som är "Andra sidan" i Gällivare, "Öst på stan" i Umeå, Gullbergsvass i Göteborg, Spillepengen i Malmö etc? Jag har en känsla av att huvudstadsperspektivet är att det som är allmänt känt inom tullarna får faktiskt resten av svenskarna se till att hålla sig informerade om. Inte för att jag personligen har något problem med att se till att skaffa den informationen, men jag är säker på att den inte är lika lättbegriplig för alla, och så borde man ju då vara konsekvent och som huvudstadsbo se till att vara lika påläst om alla svenska tätorter.