Om man har köpt genomgående biljett från A i ett land till B i ett annat land, och en anslutning på vägen spricker (eller om försening uppstår av annat skäl), så ska tågoperatörerna se till att du kommer fram, och inkvartera dig på hotell om det är nödvändigt. Sådant beskrivs närmare i biljettvillkoren för internationella resor (CIV).
Det är inte lika enkelt om man har köpt en biljett från A till B och en annan biljett från B till C. Det kan finnas flera skäl att göra det. Kanske vill man komma åt ett sparpris som inte går att lösa för hela sträckan på en gång. Eller så blir tågen man tänkt åka med öppna för bokning vid olika tidpunkter, och man vågar inte vänta med att boka helheten på en gång.
Men om bytet i B spricker så är det inte självklart att du får inkvartering eller annan förseningskompensation. Är biljetten från B till C bunden till ett visst tåg en viss dag så ger CIV dig troligen inte heller någon direkt rätt att åka vidare om det tåget redan har gått. (Om man har köpt flera biljettdokument i ett och samma köp så kanske det räknas som en och samma biljett; jag är osäker på det.)
Men det finns också sedan 2016 något som heter "Agreement on Journey Continuation (AJC)". De flesta stora europeiska tågoperatörer har där lovat varann (men formellt inte lovat kunderna) att göra stora ansträngningar för att hjälpa resenären att utan extra biljettavgift komma fram till sitt resmål, även om resan är uppdelat på olika biljetter.
Bland de tågbolag som har undertecknat AJC finns t ex DSB, DB, ÖBB, Trenitalia, SBB och SNCF. Däremot tyvärr ännu inte SJ (och inte heller NSB).
Ett utförligare svar på din fråga finns på webbplatsen "The Man in Seat 61" (
www.seat61.com). Här är en
länk till avsnittet "If Things Go Wrong". Hela avsnittet är läsvärt för den som tänker resa utomlands med tåg. På slutet finns en mellanrubrik "Agreement on Journey Continuation (AJC)".