På Trafikverkets enkelspårssträckor brukar det inte vara tillåtet med samtidig infart vid tågmöten. Risken är alltför stor att ett av tågen inte hinner stanna och därmed stöter samman med det mötande tåget. Är mötesspåret tillräckligt långt kan man dock sätta mellansignalerna 200 meter före växeln och därmed möjliggöra riskminimerad samtidig infart. En annan möjlighet är att låta mellansignalerna som vanligt stå precis före växeln i utfartsänden, men komplettera med en stopplykta minst 100 meter före mellansignalen. Då tillåts samtidig infart om det ena tåget är så kort att det står hinderfritt om det stannar precis före stopplyktan.
Vid Roslagsbanans mötesstation Altorp finns stopplyktor vars placering inte stämmer med beskrivningen ovan. Några bilder jag tog tidigare i kväll:

Utfart mot Näsbypark. Stopplyktan är placerad endast några tiotal meter före mellansignalen. Tågen går normalt alltid på vänster spår vid denna station.
Utfart mot Stockholm. Även här kort avstånd mellan stopplykta och mellansignal (drygt 25 meter enligt banboken för RB).
Kan någon förklara vad dessa stopplyktor alldeles före mellansignalerna fyller för funktion? Är de mest tänkta som en förstärkning av mellansignalens röda sken? Hade det varit möjligt att placera mellansignalen på stopplyktans plats och slippa stopplyktan? Och stämmer mitt antagande att stopplyktan (i varje fall i riktning norrut, där det inte finns någon vägövergång med bommar) är släckt när inget mötande tåg är på väg in, och att infartssignalen då visar två gröna?