Polisen i NV Skåne berättar i ett inlägg på Facebook om en man som ville gena genom att gå järnvägstunneln genom Hallandsåsen:

»Under söndagsmorgonen gör en man det mycket okloka valet att försöka ta en ›genväg‹ från Östra Karup genom Hallandsåstunneln. Personal från Trafikverket uppmärksammade att det rörde sig obehöriga i en servicegång till de båda tunnlarna.

Mannen själv ringde sedan, efter cirka fem kilometer in i tunneln, på en nödtelefon och berättade om sin position. Genom kameraövervakning kunde mannen också lokaliseras medan all tågtrafik stoppades genom tågtunneln nästan hela söndagsmorgonen. Tågförseningarna blev omfattande där räddningstjänst kallades till båda sidor av tunnelmynningarna.

Polispersonal hittade mannen, född 1993, sovandes på en serviceyta. På grund av hans berusningsgrad fick mannen omhändertas enligt Lagen om Berusade (LOB). Men han är misstänkt för brott mot järnvägslagen och kunde förhöras efter tillnyktring.

Vid gripandet ska mannen varit mycket ångerfull. Motivet ska ha varit att tunnlarna skulle ha varit en ›genväg‹.

Förutom att det var huvudlöst och olagligt så är det också extremt livsfarligt att röra sig i ett högaktivt spårområde för järnvägen.«


Jag var med på en av övningarna inne i tunneln strax före öppnandet. Då satt jag »fast« på ett tåg ungefär på mitten och vi skulle sedan evakuera och gå ut själva. Det handlade ju »bara« om några kilometer, men det kändes som om tunneln aldrig tog slut. Förstår att mannen, i onyktert tillstånd, kände detsamma.


/ Kiwi