Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: Malmbanetrafik något från ovan [12 bilder]

 1. #1

  Malmbanetrafik något från ovan [12 bilder]

  Redan igår visade jag en bild med ett möte i Harrträsk på avstånd och lite snett från ovan. Kanske skulle jag ha väntat med den bilden eftersom jag insåg att det kunde vara intressant att sätta det hela i ett lite större sammanhang, men det skadar väl å andra sidan inte att reprisera just det mötet även här.

  Från lågfjället Dundret intill Gällivare kan man på långt håll skymta tåg från trakterna kring Kilvo norr om Nattavaara i söder till någonstans omkring Linaälv i norr. Det gäller framför allt som ljuskäglor från lokens strålkastare, för att verkligen få syn på tågen får sträckan snarare begränsas till sträckan Harrträsk–Sikträsk. Vid ett besök på fjället under gårdagen fick jag syn på ett stillastående tåg i Harrträsk och följde sedan tågrörelserna så här lite från ovan den närmaste halvtimmen. Här är resultatet:
  Det norrgående godståget 41968 mot Narvik syns stå stilla på bangården i Harrträsk från lågfjället Dundrets östra del klockan 18:18 efter att ha kommit dit knappt tio minuter tidigare.

  Minuten senare syns Hector Rails södergående tåget 40501 på väg mot Luleå lämna Koijuvaara där spåret från Aitik ansluter till Malmbanan och rulla ut på den korta linjen mot Harrträsk.

  Klockan 18:24 passerar ett ensamt lok som tåg 87326 norrut framför godståget i Harrträsk och saktar in för att möta det södergående tåget som nu väntar vid infarten.

  Möte mellan de båda godstågen i Harrträsk klockan 18:27.

  Hector Rails tåg fortsätter till höger i bild söderut upp för backarna mot Ripats medan det andra godståget står kvar i Harrträsk.

  Klockan 18:29 syns det ensamma loket rulla fram mot infarten till Koijuvaara, tåget gick från Notviken till Kirunavaara.

  Så snart linjen var fri började också godståget rulla norrut och klockan 18:33 var även det på väg in till Koijuvaara.

  Några minuter senare syns en del av tåget här på linjen Koijuvaara–Gällivare med Aitikgruvans stora sandmagasin och klarningsdam i bakgrunden, gruvans järnvägsterminal syns längst till höger.

  Vid 18:37 befann sig tåget mellan Harrträskberget och Repisvaara påd en mellersta av de tre blocksträckorna på linjen, i bakgrunden syns en av de gråbergsupplag inom Aitikgruvans område som täcks med rötslam från sydligare breddgrader.

  Klockan 18:41 rullade tåget över Vassara älv och in i Gällivare, en ort där det nu byggs mycket nytt, både som förtätning inne i centrum och på den stora nya utvidgningen söderut på Repisvaara varav en liten del skymtar nere till höger i bild.

  Tåg 41968 mot Narvik passerar över bangården i Gällivare i kvällssolen. I bakgrunden ser vi anledningen till de många byggprojekten på orten, den allt större Kaptensgropen som numera delar Malmbergets tätortsbebyggelse i två delar och som gör att orten nu försvinner kvarter för kvarter i allt högre takt.

  Vid 18:49 ses tåget avlägsna sig allt mer ute på linjen mot Sikträsk. Från en annan del av fjället kunde man sannolikt se det en god stund till, men vi lämnar det här.

  David Larsson, Jiellevárre/Váhčir
  Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare m.m.
  Jvgfoto.se – nu över 33 000 bilder och filmer | Senaste uppdateringarna
  Jvgfoto.se trafikinfo | Dagens bild via mejl | Dagens bild via RSS

 2. #2
  Passagerare
  Medlem
  feb 2018
  Inlägg
  547

  Sv: Malmbanetrafik något från ovan [12 bilder]

  Ah... Høstfarger i nord...

  Hvorfor får jeg alltid lyst til å reise til Lappland og Nord-Norge når jeg ser sånne bilder?


Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •