Tänkt på det fler gånger men aldrig kommit på svaret. Någon som vet varför man använder gaturäl såhär i Helsingör?:
[IMG]http://i68.*******.com/rldj89.jpg[/IMG]
Tänkt på det fler gånger men aldrig kommit på svaret. Någon som vet varför man använder gaturäl såhär i Helsingör?:
[IMG]http://i68.*******.com/rldj89.jpg[/IMG]
För att enkelt kunna asfaltera om det visar sig att det inte funkar med ett "reserverat" utrymme för spåret?
Men du visar en hårt beskuren bild. Kan det vara så att spåret ligger i tvär kurva och att man har låtit gaturälen fortsätta till närmaste raksträcka för att slippa få skarv i kurva?
Här är lite streetview bilder: https://www.google.se/maps/@56.03547...7i13312!8i6656
Det verkar vara gaturäl genom en raksträcka och genom nästa kurva. Det är många korsningar med gångbanor, och man kanske av arv sedan förr vill ha gaturäl i dessa.
Aha! Det kanske är så enkelt att man har valt att ha gaturäl genomgående för att slippa göra en massa skarvar mellan gaturäl och vanlig räl. Varje sådan skarv kräver en massa extra jobb vid svetsningen och säkert även en massa extra mätande för att få saker på rätt höjd osv.
Sen verkar man ha lagt Strail (eller något liknande) i övergångarna i stället för att asfaltera men det var kanske inte bestämt när man valde rälstyp.
Ja, det ær en lång stræcka med gaturæl (kanske hela vægen till Gilleleje?). Jag har gått norr ut (jærnvægsnorr, mot Gilleleje, och givetvis på hinderfritt avstånd) længst spåret från Helsingør station till Kulturværftet. Gaturæl hela vægen trotts flera skarvar. Vid Kulturværftet finns det en kort bit, kanske fem meter med vanlig ræl. Det sitter en mackapær dær, kanske axelræknare. Men sedan fortsætter gaturælen igen så långt jag kan se.
Før øvrigt sitter jag inne på Kulturværftet just nu vid en dator med danskt tangentbord. Trevligt stælle. Lite varmt inne nu, men annars brukar jag ta hissen upp till biblioteket på tredje våningen och njuta av jærnvægstidskrifter och den magnifika utsikten øver Sundet.
Det är inte gaturäl till Gilleleje. Inte ens till Marienlyst som ligger inom Helsingør tätort 2 km från Helsingør station. Det kan man se med Google streetview på järnvägsövergångar.
Det var på den tiden då Hagge spårsprang.![]()
Följde spåret förbi Kulturværftet till Grønnehave, på utsidan staketet, inget spårspring. Vid bortre änden (sett från Helsingør) av den gammla varvsbyggnaden går gaturälen över i vanlig räl, och en smörjappatat följer. Bortom denna följer en kurva, längst hela kurvan har moralens väktare planterat en tät häck, bara för att man inte skall kunna se spåret. Men så långt man kan se från att man är bredvid smörjapparaten syns ingen gaturäl. Efter kurvan följer en vägkorsning. Tittar man tillbaka där ser man ingen gaturäl, men väl en sån där makapär som jag gissar är en axelräknare. Mellan vägkorsningen och Grønnehave syns ingen gaturäl.
Spåret där är ursprungligeb Helsingørs hamnspår, vilket Hornbæksbanan och dess efterföljare trafikerar. Alltså annan historia, och möjligen annan juridisk status än resten av banan.
Spåret var tidigare nedbäddat i kajen, vilket motiverar gaturäler.
Spåret går i en snäv kurva, varför gaturälen kanske fungerar som säkerhetsräl?
För ett antal år sedan skulle en IC2 provköras på Gillelejebanan. I sista stund insåg man att kurvan var snävare än vad tågets specifikation tillät, varför man fock köra via Hillerød i stället.
Det var inte min avsikt att beskylla dig för spårspring.
Ville bara påminna om när Göteborgs- (och Uddevalla-)profilen Hagge Geigert klev in i järnvägshistorien.
Senast redigerat av G Andersson den 2018-07-26 klockan 20:00:01.
Hej
Det var 1981 som Hagge blev av med tre tår
Han stämde det lokala järnvägsbolaget Helsingör-Hornbaek-Gilleleje och tilldömdes 1986 100.000 DKK efter att ha krävt 165.000 DKK
Järnvägsbolaget hävdade att det var Hagges fel och men förlorade i rätten
MVH
Per N
Det gäller väl strikt ansvar för järnvägen i Danmark precis som i Sverige antar jag. Det vill säga blir man skadad vid en järnvägsolycka så får man ersättning även om man varit oförsiktig.
Men det är ju rätt otäckt att bli av med tre tår, ändå hade man roligt åt historien och särskilt då att Hagge till en början sa att han tänkte stämma SJ
Senast redigerat av Lennart Petersen den 2018-07-26 klockan 22:01:03.