Idag har transporten av den första (gissar jag?) ER1-motorvagnen till Mälardalstrafik AB (MÄLAB) gått genom Sverige och jag fick två bilder tidigare ikväll på transporten vid Graversfors strax utanför Åby norr om Norrköping.
![]()
Idag har transporten av den första (gissar jag?) ER1-motorvagnen till Mälardalstrafik AB (MÄLAB) gått genom Sverige och jag fick två bilder tidigare ikväll på transporten vid Graversfors strax utanför Åby norr om Norrköping.
![]()
Har även en hemsida med blandade bilder på adress: http://www.tobbebilder.se
Vilket då borde innebära att den numera finns i Hagalund...
SA
Det behöver kanske inte innebära att tåget står i Hagalund, men imorgon onsdag kommer tåget att stå uppställt på Stockholms C för pressvisning och då ligger det ju nära tillhands att tänka sig att man ställt upp tåget i Stockholmsområdet i väntan på visningen.
Den här sommaren måste väl Hagalund vara en av de allra sämsta platserna att placera ett fordon, som skall testköras.
Om den ändå skulle råka stå där just nu är det väl antingen inför visningen snart eller för att några åtgärder skall vidtas hos något av företagen som huserar i Hagalund.
Men, känns Hagalund väldigt osannolikt.
Edit: Eller hur kom du till din slutsats, har du in-side information?
Senast redigerat av Ulf Broman den 2018-06-26 klockan 07:02:08. Anledning: Tillägg
Bara en hypotes:
41000 på rull
Varför heter tåget ER1? Eller kommer den få en annan litterera i X-serien?
Tidigare: calken. Nu en 25-årig Uppsala-bo som pluggar till präst och ibland kör buss.
För att ägaren/beställaren har bestämt att det ska heta så. Det är inte konstigare än att Hector kallar sina Rc-lok för 143, dvs har valt att inte sätta littera på det sätt SJ började göra för många årtionden sedan. Man skulle kunna tänka sig att någon tyckte att MÄLAB:s Elektriska Regionaltåg variant nummer 1 kunde få heta ER1.
SJs litterasystem är urgammalt, strängt taget är det samma system som först infördes 1876, ett system som sedan via många vindlingar och förändringar bestod ända tills andra aktörer började dyka upp runt Millennieskiftet. Några gånger, som t ex 1942 och 1970 genomfördes ganska omfattande förändringar på ett bräde, men flertalet huvudlitteror har bestått, fast de återanvänts när en äldre typ försvunnit. Exempel är när de sista av den gamla ånglokshuvudtypen D från 1800-talet försvann ungefär samtidigt som el-D kom(de gick omlott ett par år, men det rörde bara ett par enstaka kvarvarande ånglok, antagligen såg man sammanblandningsrisken som försumbar), ång-F försvann 1937 och el-F kom 1942, det finns gott om sådana exempel, men det är inte genomgripande reformer av hela systemet.
Under den långa tid då det fanns en mängd enskilda järnvägar hade en del av dessa egna litterasystem, men trots en del skillnader var de ofta påfallande lika SJs. Således kan man i någon mån säga att det funnits ett hyfsat generellt system ända tills för 20-talet år sedan, om också inte alls 100% heltäckande.
Jag TROR att det första exemplet på ett modernt avsteg från det gamla systemet var när IORE-loken kom. Det har sagts en del om den indignation som detta väckte hos en del användare i Postvagnen på den tiden (fast jag började skriva och läsa PV 2002 så jag missade just den kontroversen) som ansåg att de MÅSTE heta Mm2, d v s sexaxliga malmdubbellok.
Man får väl tycka vad man vill, en sida av mig menar att det kunde vara rätt praktiskt att ha någon form av branschpraxis för fordonsklassificering, men samtidigt handlar det ju enbart om att det hela ska fungera, och går det lika bra med helt andra beteckningar så är det väl som det ska. (Så entusiast jag är vet jag att järnvägen inte existerar för att göra mig glad; det är en bonus om den gör det dock.)
Senast redigerat av Mattias Jansson den 2018-06-30 klockan 14:09:16.
Okej, tack för svaret! Jag tänkte att det fanns någon form av "norm" att alla tåg i Sverige eller som beställdes till Sverige (ni förstår nog vad jag menar) skulle få en beteckning enligt T, R, X, Y, Z-systemet (som säkert också har något finare namn). Men då har jag lärt mig idag att så inte var fallet! :)
Tidigare: calken. Nu en 25-årig Uppsala-bo som pluggar till präst och ibland kör buss.
Någon form av förenklad nomenklatur för olika fordon behövs för att inte texter skall bli för långa och otympliga men hur den skall se ut finns det många bud om, men vad man än väljer så finns det nog ingen som är så mycket bättre än andra. Någon form av förkunskaper krävs framför allt.
Motsvarande finns ju t ex i Tyskland där motorvagnståg i tidigare 4xx litteraserier hux flux även har blivit 14xx litteror./Ulf
Det tråkiga med detta system är att det rör till det i onödan. Om jag förstår rätt skulle tio operatörer kunna köpa in identiskt lika fordon och var och en ge det sin egen littera. Om däremot tio gummihjulsoperatörer köper in likadana fordon är det självklart att de är av samma modell.