Vad heter stationen?
201806utländsk by Magnus Backman, on Flickr
De som var med på resan kanske kan avstå från att svara
/Magnus
Vad heter stationen?
201806utländsk by Magnus Backman, on Flickr
De som var med på resan kanske kan avstå från att svara
/Magnus
Schweiz?
Worblaufen
Det var svårt. När jag såg att det var Schweiz tog jag fram en karta över Schweiz dubbelspår och kollade kartor över möjliga stationer. Det såg ut att vara en småstad med skogar nära stationen men ändå sex spår vid plattform. Worblaufen kollade jag aldrig men den hade jag nog inte plockat för det är en bred älv med bro över på kartan som inte syns bra på bilden.
Intressant spårlayout!
Från vänstra linjespåret kommer man bara till udda plattformsspår, och från det högra linjespåret bara till jämna.
Förenklar onekligen växelgatorna en hel del.
Intressant är också att man kör 20 tåg/h per riktning genom stationen, 8 + 8 + 4 per gren i högtrafik. Fyre S-bahn och en RE linje med kvartstrafik under högtrafik. Respektive "linje" måste förstås mötas vid Worblaufen för att undvika korsande tågvägar.
Det frågade vi tyvärr inte men med tank på att de är eget järnvägsbolag som sköter både spår och trafik kan vi nog lugnt utgå från att de har sakerna på lager. Opererar man en järnväg där man vänder 20 tåg i timmen på 4 spår och hanterar 60 000 passagerare på en station inne i Bern som är dimensionerad för 16 000 passagerare per dag funkar det inte att he en massa avbrott och störningar stup i kvarten. Något annat som inte funkar är att byta management filosofi vart 7 år så därför upphandlar man förstås inte driften....
/Magnus
Förekommer upphandling av trafiken/driften i någon större utsträckning i Schweiz? Kanske inte alls?
undrar
Thomas K Ohlsson
Det finns i alla fall konkurrens inom fjärrtågsmarknaden. SOB och BLS var intresserade i banor. SOB kommer att köra som underentrepenör åt SBB medan BLS får egna linjer, men inte alla som Kanton Bern:s statsbana onskade att ta över.
Och några banor i nordöstra Schweiz övertogs för mera av 20 år sedan av Mittelthurgaubahn som dessutom hade en egen linje. Om bakgrunden vet jag inga detaljer. Bolaget är numera och sedan länge konkurs, trafiken där och på en del andra banor har tagits över av Thurbo (som ägs till merparten - 90 % - av SBB, resten av Kanton Thurgau).
Även inom bussmarknaden är upphandlingar inte vardagsmat i Schweiz.
På normalspårsnätet tilldelas koncessioner och som Sören skrev har det varit en del bråk om fjärrtågskoncessionen varken SBB som blev av med 2 linjer till BLS eller BLS som ville ha 5 linjer istället för 2 verkar vara helt nöjda.
På smalspårnätet förekommer inte något liknade såvitt jag känner till. De flesta smalspår har dessutom Kantonen eller kommunen som storägare och har främst trafik av regional karaktär.
Vi träffade också ZVV vilket är Zürich motsvarighet till SL. Inte heller där upphandlades det trafik utan det förhandlades snarare med utförarna. Trotts det blev trafiken några % billigare per år... På frågan om de hade övervägt upphandling blev svaret att det prövats i busstrafiken men inte blev långsiktigt billigare så det hade man lagt ner.
/Magnus