"Det brinner på ett stort antal ställen längs med järnvägen i östra Värmland. Ett stort antal räddningstjänster är ute för att lokalisera och försöka släcka."
Ännu så länge ingen betalartikel...
"Det brinner på ett stort antal ställen längs med järnvägen i östra Värmland. Ett stort antal räddningstjänster är ute för att lokalisera och försöka släcka."
Ännu så länge ingen betalartikel...
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
Jag ska köra tåg ikväll från Borlänge till Grums via den banan, antar det är överhängande risk att det inte blir av.
Mer från SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/va...and-i-lindfors
Det var GC tåg 66521 som tände på längs banan. P.g.a. frånslagning av kontaktledningsspänning tvingades detta tåg, och mötande Tågab tåg 48152, stanna innan Sandmons station. GC-tåget stannade på vägövergången i Södra Rådom öster om Molkom. I båda fall innebär detta att man stannade i uppförsbackar, Tågab i 12%o och GC i 10%o. Många bromsskor var utplacerade under hjulen på tågen.
Fler bilder finns i detta album: https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=20e7457748
Dan.
"GC tåg 66521 orsakade omfattande gräs och skogsbränder mellan Lindfors och Molkom den 28/5-2018. P.g.a. att kontaktledninge gjordes spänninglös så stoppades tåget på vägövergången i Södra Rådom. På västra sidan stoppades på samma sätt Tågabs tåg 48152. Detta tåg kommer senare att hämtas med två Tmy-lok från Tågab (sista bilden).
Stort tack till Hans Sjögren för trafikupplysningen!"
Om du klickar på länken hittar du den texten.
Ja, det gjorde man också. Här syns (?) returen passera Björnsäters banvaktstuga: https://www.youtube.com/watch?v=18Sn4U7lwHU Det var halkigt på spåren med ett lätt regn som föll.
Dan.
Det är tråkigt med dessa tjuvbromsar. Är det känt vad som orsakar dessa, inte bara den här gången?
Det nämns i artiklarna om svårigheter att ta sig fram i terrängen, långt från väg, långt att dra vattenslangar....
Skulle det inte gå att köra tankvagnar med vatten på "tågspåret" (det heter visst så numera) för släckningsarbetet? Finns någon sådan beredskap överhuvudtaget?
Vissa veteranjärnvägar har ju sådana när man kör ånglokstrafik.
![]()
Vid Näringsmossen har branden tagit fart. https://www.hitta.se/kartan?s=f5c49542
Ett foto från flyget visar omfattningen på bränderna. https://d1jj1vz90h0rrc.cloudfront.ne...0/Flygfoto.jpg - Taget härifrån riktning västerut.
källa
Senast redigerat av Ville den 2018-05-29 klockan 11:36:13.
Begreppet tjuvbroms är nog lika gammalt som järnvägen, men kanske blev mer vanligt efter att tryckluftbromsen införts.
Normalt ska bromsen på ett fordon helt gå i lossläge när ledningstrycket höjts till 5 Bar efter en bromsning. I en ideal värld skulle då alla bromsar bli loss. Men det är en hel del spridning mellan vid vilket tryck styrventilen verkligen lossar bromsen och det kan finnas även andra trögheter i en vagns bromsutrustning. Vi talar här om s k tröglossare.
Tröglossare och olika känslighet i styrventiler är inget okänt, det finns handhavanderutiner för att hantera dem. Nämligen att höja ledningstrycket ytterligare något. t ex till 5,3 Bar, för att säkra att även tröglossare går helt loss. Detta ska göras efter att man "bromsat klart", dvs inte förväntar sig att behöva bromsa den närmaste stunden. Ska man det så gör det ju inget om en enstaka vagn fortfarande släpar, men det är inte bra en längre sträcka. Efter att ledningstrycket höjts så sänks det sedan mycket sakta(flera minuter) ner till normalvärdet 5,0 Bar. Proceduren kallas tryckutjämning och ska säkerställa att samtliga vagnar, även tröglossare, går helt loss.
Förutom vanliga tröglossare kan det givetvis uppstå allvarligare fel på en vagns bromsutrustning, men det är inte så vanligt. Löpverk och broms håller man koll på. Tjuvbromsen kan alltså bero på ett handhavandefel eller ett tekniskt fel.