Innan det var dags att korsa Atlanten anlöpte båten två till hamnar vid USA:s östkust, Savannah i Georgia och Miami i Florida.
VARNING! Nästan inga tåg i detta inlägg, jag hoppas det blir inte kvastat...
2017-05-26, dag 80
Efter en dag till sjöss nådde vi Savannah. För att nå containerhamnen fick båten gå runt tre mil inåt landet längs Savannah River.
Under färden passerade vi den fint renoverade gamla staden, som är ett populärt turistmål. Staden var under inbördeskriget målet för ett fälttåg av nordstatsarmén, som medförde stor förödelse i regionen. Själva staden Savannah undgick dock större ödeläggelse eftersom borgmästaren valde att överlämna staden utan motstånd. Därför är det än idag en av de bäst bevarade städerna från tiden innan inbördeskriget.
Slutligen nådde vi den enorma containerhamnen väster om staden, där vi gick i land framåt lunchtid.
I Savannah finns det ett litet järnvägsmuseum. Tyvärr var det svårt att fota i det trånga rundstallet.
Tidigt på kvällen kom vi tillbaka till fartyget, där containerlastning ännu pågick för fullt en bit in i natten.
2017-05-27, dag 81
Nästa morgon lämnade vi Savannah igen och fick sällskap av en flock svarta pelikaner på vägen ut mot havet.
2017-05-29, dag 83
Efter ännu en dag till sjöss nådde vi Miami, som har en spektakulär hamninfart framför höghussilhuetten.
I den stekhetta försommarvärmen cyklade jag ut till en halvö som ligger parallellt med hamnen, där jag hoppades få bra bilder av fartyget. Massor med gröna leguaner njöt av solen på gräset intill vägen.
Mina desperata försök att få en bra bild av hamnen och fartyget ledde mig till slut på denna mountainebikestig som min hopfällbara Brompton-cykel inte var helt optimerad för...
Men området där jag kunde ha haft en bra utsikt över hamnen var dessvärre upptaget av stadens vattenreningsverk.
Det blev inga brukbara bilder av fartyget, så jag vände småningom tillbaka. Amtraks station ligger över en mil från hamnen, de stora godsbangårdarna ännu längre, så de hoppade jag över. Ni får trösta er med en bild av klaffbron som järnvägen till hamnen går över. Några tåg såg jag dock inte i hamnområdet.
Det var mycket färre containrar att lossa och lasta i den jämförelsevis lilla hamnen i Miami, så det var fixat efter en halv dag...
...och så var det dags för avfärd. Mycket mötande trafik var det ut från Miami! Tänk vad det kunde ha blivit för fula repor i färgen om vi hade krockat med en av dem!
2017-05-30, dag 84
Bahamas passerade vi mitt i natten, så det var inte mycket att se.
Det var en kinesisk röd dag (drakbåtsfestivalen Duanwu), så den delvis kinesiska besättningen hade ordnat en grillfest inklusive en hel get på akterdäcket. På bilden bakom mig syns också den tredje passageraren som hade klivit på i Miami: Lucie, en fransyska som hade jobbat i 10 år för en hjälporganisation på Haiti och återvände till Frankrike.
2017-06-02, dag 87
Under tiden hade vi passerat Bermuda, men långt utom synhåll, minst 15 mil bort.
Vi fick en guidad tur i kontroll- och maskinrummet. Alla funktioner går att övervaka från bryggan, så kontrollrummet behöver inte vara bemannat nattetid, men någon maskinist behöver ha jour för att kunna ingripa om det är något.
2017-06-03, dag 88
Dagen efter fick vi också ett studiebesök på det främre lastdäcket. Alla containrar är åtkomliga - vid brand kan besättningen slå ett håll i den brinnande containern med ett specialverktyg och ansluta en brandslang för att fylla den brinnande containern med vatten.
Annars gällde det att underhålla sig själv, ingen karaoke-bar fanns att tillgå... däremot en liten pool med äkta atlantvatten. Genom att ta den på diagonalen gick det att göra två simtag i den!
2017-06-04, dag 89
Det var dags för den periodiska livbåtsövningen, där vi fick lära oss hur man kör den lilla livbåten. Det är busenkelt, bara slå på batteriet, trycka på startknappen och köra!
Sedan var det bara jättemycket vatten till Azorerna...
_________________________________________
Del 32, svarta lok och vita spårvagnar
Del 31, en lite annorlunda familjeträff i Boston
Del 30, stora sjöar och blixtbesök hos grannen i norr
Del 29, med tåg och cykel över Klippiga bergen
Del 28, udda färdmedel på branta backar
Del 27, mycket diesel och containrar i 2 våningar
Del 26, korsa Stilla havet genom fusk (Flygresan Tokyo - Los Angeles, se där för länkar till inläggen 19 till 25)
Del 18, nu blir det paketresa! (Kina/Nordkorea, se där för länkar till inlägg 10 till 17)
Del 9, snart ny spårbredd igen! (Kina/Vietnam, se där för länkar till inlägg 1 till 8)