Idag råkade jag vara på plats när Tågkrafts 231 gjorde sin premiärtur i ny färgsättning. Nässjö tidigare idag.
Som jämförelse även en bild från Värnamo den 15 maj 2016.
Lindman
![]()
Idag råkade jag vara på plats när Tågkrafts 231 gjorde sin premiärtur i ny färgsättning. Nässjö tidigare idag.
Som jämförelse även en bild från Värnamo den 15 maj 2016.
Lindman
![]()
Lokförare och instruktionsförare på Krösatågen / VY Tåg
http://lindman.dk
Ja, det var ju ett lyft!
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
Jättesnyggt.
Tågkraft vet vad dom sysslar med./Ulf
Som dag och natt! Vackert!
Fotade den i Falköping under eftermiddagen. Riktigt läcker målning! Vi får hoppas att Rc4:an får sig en dusch av färgsprutan med snart, tror den kan bli läcker i den färgsättningen.![]()
Snyggt! Det enda man möjligen kan anmärka på är att det skulle räcka med "Tågkraft" på sidan och "STAB" i fronten. Det blir lite mycket med två loggor på sidan . Annars smakfullt färgval.
Har man målat om det rumänska loket?
Ingenjörskonst? Brukar inte T43 ibland kallas "Världens enda feldimensionerade EMD-lok"?
Dessutom är väl delar av elanläggningen utförd "metriskt", där alla EMD-maskiner enligt originalritning självklart (USA, 50-70-tal) går i tum. Reservdelar för den Svenska serien sägs vara mångdubbelt dyrare än för exempelvis MX/MY som hållit sig till originalkonstruktion.
Rätta mig gärna om jag har fel, jag har nog läst detta "på Internet"...
Det stora felet som begicks vid beställningen var väl att man till varje pris skulle tillverka så mycket som möjligt i Sverige. Bland annat traktionsmotorer blev på grund av detta underdimensionerade och känsligare än på My/Mx och T44. Men nu kanske loken kommer till sin rätt med lättare tjänst vid banarbeten och växling.
Men egentligen är väl felet inte landet för tillverkningen, utan att man ändrade i konstruktionen / dimensioneringen.
Om jag minns rätt (mycket tunn is här...) så tillverkades elen för MX/MY i Danmark, men enligt originalritning. Loken byggdes ju sedan av Nohab, inklusive dieslarna, inbillar jag mig.
Men jag håller med, helorange ser väl skapligt ut, även om den gamla röd-vit-blå varianten också är rätt trevlig (när den är tvättad...)
Jag gissar att "hytten i mitten"-konstruktionen var väldigt smidigt vid växling, rundgångar mm, liksom det ger lite mer marginal för föraren mot grävmaskiner och annat hårt elände, men samtidigt gjorde att sikten blev sämre än i tvåhyttslok. Och utseendet är verkligen ett annat än Mx/My! T43/44 tycker jag "håller" ännu, medan Mx/My känns gamla. (Inget ont om dem, eller deras underhåll, jag bara syftar på utseendet)
Vi hade ju samma "tänk" med mitthytt i en del ellok för växling och lättare linjedrift, där Hg väl är rätt "lik" T43 (1 m kortare, 8 ton lättare, 25% starkare, något lägre STH), och 15 år före T43. Skulle varit kul att se hur egenskaperna hade varit för en "Hh" med boogie-teknik från 60/70-talet