Okänd fotograf, samling Greger L
Okänd fotograf, samling Greger L
Bör väl handla om anpassning av X1 3015 för testerna inför X2 generationen. Början av 80-talet? Mvh/Alex
Bilden är från 1971 så gissningsvis är det åtgärder/reparationer efter olyckan i Skavstaby 1969(där 3015 var inblandad)
På 70-talet användes en X5 ombyggd till X15 för höghastighetstesterna.
http://www.jarnvag.net/vagnguide/x5
Senast redigerat av Gåård den 2018-04-29 klockan 06:49:25.
Ber om ursäkt att det var jag som var ett decennium fel i första svaret. Har också kollat och höghastighetsproven med X1 3015 var 1970 och inte 1980 som jag surrade om.Mvh/Alex
25 kV i tråden och nära att träffa ett brofundament.
Länk med text och video
Enligt vagnguiden på Järnväg.net så blev provtågets öde att 'X15-tåget skrotades efter avslutade tester'. Är det möjligen bekant varför man gjorde detta? Var det något man rutinmässigt gjorde med prototyper? Kunde man inte istället ha skänkt tågsättet till Järnvägsmuseet exempelvis? Det tågsättet var ju en historiskt viktig länk i framtagandet av våra svenska X2-snabbtåg! 😊👍
/Arne, en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte.
http://www.samlingsportalen.se/getit...m_KBDB14167_01
Jag hittade en annan bild på Samlingsportalen där X1 3015 och 3033 tycks ha försatt sig i en knepig situation i Kallhäll.
Fotograferad 1969-06-04. Mvh/Alex
Det liknar ju frågan om man skall spara lite udda lok- och vagntyper, eller om man skall spara de mer alldagliga (kanske lite yngre).
Jag tycker man skall i första hand skall spara tidstypiska och vanligt förekommande typer (hellre en Rc än en Rb t.ex.), och det bör ju vara ett fordon som är så lätt som möjligt att få i ett trevligt och användbart skick.
Jag gissar att X15 inte hade normal inredning för resenärer överallt utan att det var plats för mätinstrument och annat som inte alls finns i ett normalt tåg. Vill man spara något sådant så kan det för mig räcka med bilder av inredningen.
Så det hade varit roligare att spara en X5 än en X15, men även X5 var väl för svår att spara i körbart skick.
Ja, så var det kanske. Men det känns ändå lite trist att man skrotade fordonet; hade det inte funnits någon stick någonstans där man kunnat förvara X15-sättet?
PS. Tack för din fina bild av X15 på Cst hösten år 1984. Vad står det för övrigt på den blå dekalen med den vita texten under frontrutorna egentligen? Jag kan bara se de tre sista orden '... GO BY TRAIN' men du kan kanske förstora upp din originalbild och fylla i resten?! Var det här något budskap från ASEA? Det kan ju knappast ha placerats i fronten utan någon - officiell - anledning! 😊👍
/Arne, en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte.
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
För att återgå till början av tråden och lite ytterligare kompletteringar angående X1 3015, så var det så att den inte var inblandad i olyckan i Skavstaby som jag skrev. Däremot åkte den genom en stoppbock i Kallhäll i juni 1969, reparerades samma år, men kom inte tillbaka till SL-trafiken utan användes under 1970 av för höghastighetsprov. Proven avslutades vid nyåret 70/71 och den återgick i SL-trafik. Dock kvarstod tågets högre utväxling under första halvåret 1971 och den användes då bara mellan Södertälje och Gnesta. Ytterligare några år senare växlades A- och B-delarna mellan X1 3015 och 3042. Vad som föranledde detta har jag inte hittat någon uppgift om.
Lite längre upp i tråden har jag också en länk till bild på Samlingsportalen när det gäller incidenten i Kallhäll 4 juni 1969.