C14 1289 först i ett tåg mot Kungsträdgården vid T-Centralen i Stockholm tidigare idag.
![]()
C14 1289 först i ett tåg mot Kungsträdgården vid T-Centralen i Stockholm tidigare idag.
![]()
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
Senast redigerat av Jan L den 2018-04-17 klockan 15:38:51.
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
Den där lysande destinationsskylten i taket, är det någon slags rebusskylt? Den undre alltså.
Senast redigerat av Åke K den 2018-04-17 klockan 16:16:21.
Det är resan som är målet. Hemstation Sst.
Jo, man kan se det i ÅKGSJ:s film från Ropsten:
https://youtu.be/WGUDWVqNnOw?t=2m23s
Det blev ju kort slutartid även i filmen pga ljuset.
Om jag minns rätt från diskussioner i grannforumet Bussnack så beror fenomenet på hur ofta (vilken frekvens) som skyltarna uppdateras. Nya bussar och lokaltåg levereras ofta med diodskyltar och då verkar det som om de på något sätt uppdateras på ett sådant sätt att kameran luras och delar av texten faller bort.
Man kan ju jämföra med vissa bildskärmar som ser ut att ha rullande ränder när man filmar, men som våra ögon inte ser eller åtminstone inte reagerar på.
Även här lär det vara något med uppdateringsfrekvensen att göra.
Ungefär så här är det: För ögat ser det ut som att varje lysdiod lyser med fast ljus, men i själva verket är det ett blinkande sken. Anledningen till att lysdioderna blinkar är att de är rad- och kolumnvis ihopkopplade till grupper, detta är för att spara utgångar från de drivkretsar som styr vilka lysdioder som ska lysa.
Enkelt exempel, tänk dig en ruta bestående av 7*8 lysdioder. Om du vill kunna få vilken lysdiod som helst att lysa konstant så behöver du 57 utgångar från styrenheten (en till varje anod samt en till den gemensamma katodsidan eller vice versa). Men om du nöjer dig med att låta dem blinka snabbt så behövs det bara 15.
Det ovanstående gäller alltså för att åstadkomma bokstäver som ser ut att lysa konstant på samma ställe. Någon "uppdatering" äger inte rum i detta fall utan det är en ren blinkning, en rad i taget. På Jans bild kan man se att texten är avhuggen upptill, vilket visar att slutartiden var för kort för att de översta skulle hinna lysa någon gång under exponeringen.
Om man dessutom ska få bokstäverna att ändras eller röra på sig, så behöver man uppdatera vad som visas på skylten med en viss frekvens. Precis som på en TV, så behöver man inte speciellt många uppdateringar i sekunden för att det ska upplevas som en steglöst rörlig bild av ögat. 25 Hz är fullt tillräckligt för att lura ögat, men inte kameran. Uppdateringsfrekvensen är dock inget som begränsas av skyltens hårdvara, så den kan på en sån här äldre skylt vara mycket hög. På Jans bild ser man att den nedre raden på skylten ser likadan ut som den övre, vilket visar att uppdateringsfrekvensen är så hög att den inte spelar någon roll ens för digitalkamerans snabba öga. Det där verkar vara annorlunda på modernare skyltar, exempelvis i Roslagsbanans vagnar ser man med blotta ögat att det inte är rätt gjort för den rörliga texten rör sig inte på rätt sätt.
(Det finns mer att säga om det här så fyll gärna på!)
Senast redigerat av JDS den 2018-04-18 klockan 07:38:07.
Faktum är att tåget har en nytillverkad destinationsrulle, vilket ju inte är så vanligt nu i de elektroniska skyltarnas tidevarv. De flesta C14 har försetts med nya destinationsrullar av klassisk modell men med ett nyare typsnitt (som vagnen på bilden). Tyvärr till ingen större nytta på blå linjen eftersom Cx-tågen där oftast skyltar blankt i fronten.
Trevlig bild!