Resultat 1 till 6 av 6

Ämne: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

 1. #1
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  155

  Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Nu var det dags för sista tågresan i USA och att så småningom lämna Nordamerika!


  2017-05-23, dag 77
  En hel del köande var det innan jag kunde komma till plattformen för min sista tågresa i USA för denna gång. Så är det oftast på de större stationerna i USA, men på New York Penn Station är det ganska ont om plats för köerna jämfört med antalet resenärer. Köerna är rejält i vägen för andra resenärer som vill passera genom.


  Jag tog ett Northeast Regional-tåg till Norfolk, Virginia, ett av få som fortsätter bortom den elektrifierade Northeast Corridor till olika destinationer i Virginia söder om Washington DC. Två gånger om dagen angörs Newport News, och en gång dagligen var Lynchburg och Norfolk. Dessutom går det fjärrtåg genom Virginia som fortsätter mot bland annat Miami och New Orleans, och pendeltåg "Virginia Railway Express" som går på två linjer söderut från Washington Union Station.


  De fina reklamaffischerna på Washington Union Station gjorde lust att stanna några veckor till och tågluffa mera!


  Eftersom elektrifieringen på Northeast Corridor inte fortsätter längre än till Washington DC var det dags för lokbyte till diesel. Ett General Electric P42DC "Genesis", Amtraks vanligaste diesellok, tog över. Järnvägen söderut passerar under centrala staden i tunnel, så det är kanske där man skulle behöva eldrift som mest, som man gör i New York med den korta elektrifierade snutten in i Penn Station och tvåkraftslok för tågen från Albany-hållet.
  Sent på kvällen anlände mitt tåg vid den lilla persontågsstationen Norfolk, Virginia. Det regnade fortfarande, och på sina håll var det smärre översvämningar. Bilden blev därefter, men eftersom det var sista tågresan i USA för den här gången visar jag den ändå.


  2017-05-24, dag 78
  Det hade i alla fall slutat regna, så jag utforskade Norfolk med cykel. Norfolk ligger mitt emot Newport News vid mynningen av James River och Elizabeth River. Staden har betydande hamnanläggningar för örlogsflottan, containers och kol som förstås genererar mycket godstrafik för järnvägen.
  Föga överraskande är Norfolk Southern den helt dominerande godstågsoperatören här. Alla som tycker att SJ:s färgschema för lok är tråkigt måste vara starka nu, för Norfolk Southern satsar också på svart. Men logotypen med hästen i den vita kontrastytan ligger i en klass över SJ:s färger, tycker jag...
  Banan till den enorma kolhamnen Lambert's Point går rakt genom staden och har tät trafik med krypkörande koltåg som är lätta att följa med cykel.
  Bland de modernare loken i Norfolk Southern's flotta finns dessa dieselelektriska EMD-maskiner av typen SD70ACe med trefasmotorer.


  GP40-2 är dieselelektriska med DC-motorer, även de av EMD, och byggdes på 70- och 80-talet som universallok som kan användas båda i linjetjänst som för växling.
  Maskinerna bakom loket är inte - som man skulle kunna tro - lok utan hytter för endast multipelkörning. De kallas för "Slugs" och har ingen huvuddiesel, utan endast traktionsmotorer. De matas alltså med el från loket (därför är det så många kraftkablar emellan) och ökar den effektiva friktionsvikten. Användning av Slugs förutsätter att loket har större effekt i huvuddieseln än den kan överföra som dragkraft till hjulen, vilket ofta är fallet i låga hastigheter.  Visst är det synt om de stackars bilisterna som måste vänta upp till 10 minuter vid plankorsningarna till tågen med sina närmare 100 vagnar har passerad... Fast de med lokalkännedom vänder och kör till en av de planskilda korsningarna istället.


  Förutom mäktiga godståg har Norfolk också en 12 km lång spårvagnslinje att erbjuda. Den körs med Siemens Siemens Avanto-vagner av litteran S70 som har ett färgschema som är så att säga närmast inverterad till Norfolk Southerns...  Jag cyklade ut till containerhamnen norr om staden...

  ...där den här skönheten väntade på mig! Bilden är tagen i New Yorks Containerhamn 2 dagar tidigare, tyvärr var det uselt väder och började bli mörkt, därför den usla kvalitén. Att fotografera fartyget var faktiskt den viktigaste anledningen varför jag hade tagit mig till New Jersey trots vädret, containerhamnen ligger där.


  Vem vill ha en flygplansstol om man kan få en så fin hytt ombord på ett containerfartyg för att korsa Atlanten? Inte ens första klass på flyget kommer i närheten...


  "CMA CGM Florida" har med sina 294 m längd och 32 m bredd plats för drygt 5000 standardcontainrar av 20-fot-storleken. Med det är hon bara ett medelstort containerfartyg, de allra största har nästan den fyrdubbla lastkapaciteten. Men "Florida" dög för mig ändå!
  En del fraktrederier tar några enstaka betalande passagerare, så man behöver varken ta ett jobb på fartyget eller ha några särskilda kontakter för att kunna resa med dessa. Men visst var det inte så enkelt att bara knalla upp vid hamnen och fråga om de har en ledig hytt... Några specialiserade resebyråer förmedlar dessa resor, och de är förknippade med ett omfattande pappersarbete.

  Dels måste man skriva på en massa ansvarsfriskrivningar. Typ "om något är trasigt på båten och du gör illa dig på grund av det, så är det ditt problem", "fartyget kan gå några dagar tidigare eller senare, och det är ditt problem att komma till hamnen i tid eller fixa extra hotellövernattningar under väntetiden" och dylikt.
  Sedan fick jag teckna en försäkring för räddning med helikopter vid medicinska nödfall, fast den försäkringen hjälper förstås inget om man får blindtarmsinflammation halvvägs mellan Bermuda och Azorerna.
  Och inte minst fick jag lämna in ett hälsointyg eftersom det inte finns läkare ombord. Och det fick inte vara äldre än 45 dagar före avresa - och då var jag ju redan på resande fot. Så jag hade gått till en läkare i Singapore och fick det önskade intyget där.
  Men nu klaffade allt, vakten vid infarten till containerhamnen kollade mina papper, ringde några samtal och ordnade en bil som körde mig till fartyget.
  Förutom mig och 24 besättningsmedlemmar, mest kinesiska officerare och filippinska matroser, var det bara en till passagerare. Det var en amerikansk högskoleprofessor som reser regelbundet till ett utbytesprogram med universitetet i Montpellier i Frankrike. Trött av det jäktade flygresandet ville han en gång göra resan på det lugna sättet och hade därför bokat fraktfartygsresan.

  Strax efter avgången från Norfolk passerade vi den stora Örlogshamnen som ligger strax norr om Containerhamnen.  Lotsen lämnade fartyget i farten strax efter att vi hade kommit ut på det öppna havet...

  ...och så var vi på väg!

  _________________________________________
  Del 31, en lite annorlunda familjeträff i Boston
  Del 30, stora sjöar och blixtbesök hos grannen i norr
  Del 29, med tåg och cykel över Klippiga bergen
  Del 28, udda färdmedel på branta backar
  Del 27, mycket diesel och containrar i 2 våningar
  Del 26, korsa Stilla havet genom fusk (Flygresan Tokyo - Los Angeles, se där för länkar till inläggen 19 till 25)
  Del 18, nu blir det paketresa! (Kina/Nordkorea, se där för länkar till inlägg 10 till 17)
  Del 9, snart ny spårbredd igen! (Kina/Vietnam, se där för länkar till inlägg 1 till 8)

  Senast redigerat av Till den 2018-04-07 klockan 21:17:34.

 2. #2
  Passagerare
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  2 741

  Sv: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Tack för alla trevliga och intressanta bilder med text. Särskilt godståg ligger mig ju varmt om hjärtat. Ska bli intressant att se var du landar i Europa efter en fin båtresa!


 3. #3
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  5 730

  Sv: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Citat Ursprungligen postat av Henke Visa inlägg
  Tack för alla trevliga och intressanta bilder med text. Särskilt godståg ligger mig ju varmt om hjärtat. Ska bli intressant att se var du landar i Europa efter en fin båtresa!
  Instämmer i hyllningarna, och vi är nog några som gissat att Till på något sätt skule fortsätta resan med yttransport.
  Över Atlanten är det dock lite enklare, Cunard har en del reguljära resor till New York och ännu en möjlighet att ta sig över är när kryssningsfartygen positionerar sig. Vanligt är att de går i Karibien över vintern och i Europa, främst Medelhavet, över sommaren och transportsträckan är bokningsbar för resande. Vi får väl gissa att det blir ytterligare någon-några tågresor sista biten hem till Sverige.


 4. #4
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  155

  Sv: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Hej,

  Tack än en gång för uppskattningen många har uttryckt! Det motiverar att lägga ner mycket jobb på denna reseberättelse.

  Citat Ursprungligen postat av Lennart Petersen Visa inlägg
  Över Atlanten är det dock lite enklare, Cunard har en del reguljära resor till New York
  Ja, det kollade jag också på. Queen Mary 2 går en till två gånger i månaden mellan New York och Southhampton. Men Jag tyckte fraktfartyg var mer intressant med utsikten att se verksamheten med containerlastning och -lossning från nära håll och käka med besättningen. Min medpassagerare hade tänkt i samma banor.
  Fraktfartygsresan var förresten anledningen att jag behövde visum för USA. Det elektroniska resetillståndet ESTA, som man måste inhämta för visumfri resa till USA med Visa Waiver Program, gäller bara när man reser med godkända transportörer. Det är i huvudsak flygbolag och kryssningsrederier, men inte fraktrederier.
  Jag hade också kollat på passager över Stilla havet, i första hand mellan Japan och USA, men tydligen är det inte tillåtet enligt lag att ta ombord passagerare på fraktfartyg i Japan. Rederiet CMA CGM (som tar passagerare) kör från Hongkong till Los Angeles någon gång i månaden, så det hade varit möjligt. Men då hade jag inte haft tid för vare sig Korea eller Japan. Drygt tre månader är helt enkelt för ont om tid...

  Citat Ursprungligen postat av Lennart Petersen Visa inlägg
  Vi får väl gissa att det blir ytterligare någon-några tågresor sista biten hem till Sverige.
  Det ska det bli, men det blir inget särskilt märkvärdigt... I stort sett bara transport raka vägen för att hinna tillbaka till jobbet

  Till

  Senast redigerat av Till den 2018-04-08 klockan 09:11:39.

 5. #5
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  119

  Sv: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Tack för bilder på sjöresan. Hur såg livet ut ombord för dig som passagerare? Åt man med besättningen? Kunde man gå ut på däck och uppleva Atlanten?


 6. #6
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  155

  Sv: Ute på långresa - Del 32, svarta lok och vita spårvagnar

  Hej Henke,

  Det blir några fler bilder och berättelse om sjöresan i nästa inlägg. Ja, vi åt med officerarna - det var två matsalar, en för officerarna och en för matroserna, det är nog ofta rätt så hierarkiskt till sjöss med statussymboler.
  Lastdäcket och maskinrummet fick vi bara beträda i sällskap av en besättningsmedlem, så vi kunde bara röra oss fritt inom besättningsområdet eller vad man ska kalla det. Det fanns små öppna däck (de yttre trapporna) på varje våning, men vi ombads att i första hand använda det öppna däcket vid sidan av bryggan om vi ville njuta av havsluften, så att vi var inom synhåll för besättningsmedlemmar när vi var ute. Det var dock aldrig något dåligt väder, så risken att sköljas överbord av stormvågor fanns inte.
  På bryggan kunde vi hälsa på så ofta vi ville.
  Annars är man själv ansvarig för sin underhållning under resan - ingen karaoke-bar, ingen Disco, ... Satellit-Internet kostade en US-$ per 10 MByte, men vi kunda använda båtens E-post-system och skicka och ta emot mejl (utan bilagor) gratis.

  Till


Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •