Spedition Bode och DB Cargo Scandinavia kör med start i april ett nytt tåg mellan Lûbeck och Halmstad två dagar i veckan.
https://jarnvagar.nu/lidl-kor-till-halmstad/
Spedition Bode och DB Cargo Scandinavia kör med start i april ett nytt tåg mellan Lûbeck och Halmstad två dagar i veckan.
https://jarnvagar.nu/lidl-kor-till-halmstad/
Senast redigerat av ulf nyström den 2022-01-24 klockan 15:07:42.
Ingeting är omöjligt, inte ens på järnvägen
Ingeting är omöjligt, inte ens på järnvägen
Måste varit länge sedan då nämnda kedja som först var en joint-venture bröts upp och endast butikerna i södra delen av landet behöll namnet medan de andra butikerna övergick till partnern som är en rikstäckande kedja, känd för återvinning av kötfärs och sin reklam.
Numera finns ju inte den återstående kedjan kvar ens i södra Sverige då butikerna såldes till en annan rikstäckande kedja som drivs efter kooperativ modell...
Jag har för mig att Biltema-koncernen körde vissa transporter mellan Falkenberg och "Norrland" på järnväg. De gick en viss tid så de ordrarna var prioriterade har jag för mig. Jag jobbade extra på Biltemas lager i Halmstad som då hette Retlog. Värsta stället i världen att jobba på (men det hör inte hit).
Ingeting är omöjligt, inte ens på järnvägen
Vad gäller Falknenberg så har du nog blandat ihop det lite fast du minns rätt! Det som kördes från Falkenberg var framför allt växelflak och containers med dryck från Carlsberg till törstiga stockholmare! Tror det mer eller mindre gick heltåg med detta upp till 6 dagar/vecka fram till slutet av 2000 talets första årtionde. Trafiken försvann från järnvägen i samma veva som Greencargo gjorde sig av med sitt åkeri f.d Svelast. Tror det var åkeriet som hade avtalet med Carlsberg.... Minns att man mötte detta tåg på söndagarna när man körde söderut på VKB. Carlsbergståget var då på väg norrut mot Sävenäs rangerbangård där det slogs ihop med annat för vidare resa mot huvudstaden!
Vad gäller Halmstad är det helt riktigt att ett kombitåg kördes dit en kortare period för kanske 10 år sedan men flyttades på grund av höga avgifter för lyft i Halmstads hamn.....
På tal om kombiterminaler har det faktiskt funnits en mindre sådan i Halmstad i personbangårdens södra del innanför det som nu är spår 5. Asfaltsplanen mot Infranords lokaler (tidigare smalspårsverkstaden) användes för att hantera godset!
Det här har jag kopierat från förslaget till Framtidsplan 2050 för Halmstad vad avser kombiterminal. Kistinge är området vid gamla Pilkington numera Stena recykling. Man låter efterfrågan styra och börjar i hamnen och utvecklar sen vid Kistinge.
Vad gäller kombiterminal och funktionen omlastning är inriktningen att börja i mindre skala nere i hamnområdet för
att bedöma efterfrågan. I dagsläget är närmsta omlastningsmöjlighet längs med västkuststråket belägna i Helsingborg
och i Göteborg. Att etablera denna funktionalitet i Halland och Halmstad ser gynnsamt ut. Inriktningen är att
marken i Kistinge som pekats ut för detta ändamål i Framtidsplan 2050, ligger kvar. Om det i framtiden finns behov
av att ytterligare utöka kapaciteten för intermodala transporter så ska det vara möjligt. Utveckling i Kistinge sker först
när efterfrågan ökar och den initiala satsningen i hamnen inte längre kan tillgodose behovet. Även här ska
utbyggnaden ske succesivt. Funktionen i hamnen övergår då till att tillförse behovet av omlastning där lyft med
sjöfart ingår, eller till annan typ av verksamhet. Utveckling sker behovsstyrt och i nära dialog med näringslivet.
Ambitionen är en etappvis utveckling av omlastningsfunktion i Halmstad som medger möjlighet att växla upp
planeringen i takt med att efterfrågan ökar. Med detta som utgångspunkt kan kommunen möta framtiden med
flexibilitet samtidigt som utvecklingen stödjer befintligt näringsliv.
Då jag ju jobbar en hel del med detta skulle jag absolut avråda från etableringar som kräver långa extrakörningar med växling och kanske till och med diesellok......Om man ser på de kombiterminaler som lyckas väl så är de alltid etablerade i omedelbar närhet av större banor och framför allt utformade så att man med ellok kan backa kombitåget ända in till lastningsplatsen. Exempel i Väst och mellansverige Falköping/Majarp , Hallsberg , Katrineholm och Eskilstuna/Folkesta. Finns säkert fler men då ekonomin och tiden är pressad för kombitrafiken är detta mycket viktigt!
Jag tolkar det som att det inte är en matkedja.
Stora matkedjor borde ha mer volym så att de kan köra på tåg.
Netto är en dansk kedja, kanske minst av de fem kedjorna i Sverige.
De har lager i Falkenberg som ligger nära järnvägen, men de har ingen spåranslutning eller bangård nära, och ligger på fel sida motorvägen.
ICA som är störst, ska enligt en ett år gammal nyhet använda godståg för sträckan Borlänge-Luleå i form av plats på Ståltåget som annars går tomt i den riktningen.
https://www.transportochlogistik.se/...stbil-till-tag
ICA använder också godståg mellan Belgien och Sverige, i form av tomplatser på Volvo Cars och Volvo ABs tåg som fraktar delar söderut.
Det blir tydligen för dyrt (och enkelriktad beläggning) att ha helt egna godståg.
Här är en karta över området. Det är alltså i södra delen av Halmstad. Järnvägen är VKB, så kravet på att ligga i närheten av en större bana är uppfyllt. Att gå att backa borde väl också gå. Däremot ej elektrifierat. Men det kan man ju avhjälpa på sikt.
https://www.hitta.se/kartan!~56.6388...2817?usergeo=1
Det är mycket möjligt att de hade. Det kan ju dock ha haft logistiska fördelar, eftersom de då hade lagret mitt emellan sina butiker i Danmark/Norge. I Nettos fall är detta nog inte aktuellt. (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ha...r-i-falkenberg)