Haapamäki museilokföreningen rf (HMVY) ordnar en längre museitågresa i samarbete med den brittiska Branch Line Society under tiden 20.-24.4.2018. Detta är ett ypperligt tillfälle att få resa längs de intressenta huvud- och sidobanorna som sträcker sig över landskapen Mellersta Finland, Norra Savolax, Kajanaland och det historiska Österbotten. Resan är en del av HMVY:s 25-årsjubileum.

Resan inleds i Jyväskylä varifrån det bär av mot Haapajärvi längs Mellersta Finlands bana, och vidare till Idensalmi där första natten spenderas. Därpå följande dag fortsätter resan till Kajana. Under färden åker vi också gruvbanorna till Otanmäki och Talvivaara och deras triangelspår i Murtomäki. I Kajana åker vi Lamminniemi industribana som idag betjänar det lokala sågverket. Den tredje dagen fortsätter resan till Ämmänsaari som är den sista trafikplatsen på ett mycket glest trafikerat banavsnitt mitt i ingenstans. Därefter åker tåget till Uleåborg från Kontiomäki.

På den fjärde resdagen är det dags för Österbottenbanan söder om Uleåborg. Längs detta avsnitt besöker vi Brahestad, Yxpila i Karleby och Alholmen i Jakobstad som alla är anslutna till huvudbanan med var sin egen sidobana. På kvällen anländer tåget till Seinäjoki där övernattningen sker, och på den sista resdagen åker vi sidobanan fram till Kaskö hamn vid Bottenhavet. Därefter är det dags att återvända till Haapamäki via Seinäjoki. Resan avslutas i Haapamäki. Vi kommer dessutom att bekanta oss med andra mindre sidospår under resan.

Resans led:
fre 20.4.: Jyväskylä–Suolahti–Äänekoski–Haapajärvi –Pyhäkumpu–Idensalmi
lö 21.4.: Idensalmi–Otanmäki–Talvivaara–Kajana
sö 22.4.: Kajana–Kontiomäki–Hyrynsalmi–Ämmänsaari Hyrynsalmi–Kontiomäki–Uleåborg
må 23.4.: Uleåborg–Brahestad–Ylivieska–Karleby–Yxpi la–Karleby–Bennäs–Jakobstad–Bennäs–Sei näjoki
ti 24.4.: Seinäjoki–Kaskö–Seinäjoki–Haapamäki

Restaurangvagnen Rkt 23839 i 80-talsstämning betjänar hela resan med cafétjänster och frukost varje dag. Det finns också matprover till salu en gång per dag.

Biljettförsäljningen sker ombord, endast kontantbetalning.

Priser:
Vuxen: 275 euro hela resan, dagbiljett 80 euro
Barn: 150 euro hela resan, dagbiljett 40 euro
Medlem: 240 euro hela resan, dagbiljett 55 euro
Natt i sovvagn: 35 euro/sovplats/natt

Tidtabellen finns i sidan http://www.hmvy.fi/wp/museoliikenne/tulevat-museoajot/

Varje resedeltagare ansvarar själv för sin övernattning. Det finns hotell på varje övernattningsort. HMVY erbjuder en förmånlig möjlighet att övernatta i sovvagnar till pris 35 € per natt. Observera att övernattningsmöjlighet i en sovvagn inte kan erbjudas i Uleåborg. Sovvagnsövernattning förutsätter egna sängkläder eller sovsäck, med andra ord återkallas rätten att övernatta om deltagaren saknar sängkläder. Det finns inget badrum i sovvagnarna och i alla hytter finns det plats för två personer. Vill man ha en egen hytt så ska man betala för två platser. Meddela reskamratens namn om du vill övernatta i samma hytt. Hyttbokningar kan skickas per e-post till topi.pikkarainen(at)hmvy.fi.

Mera information om resan: topi.pikkarainen(at)hmvy.fi

Välkommen!