Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: En järnvägsförhandlare är borta

 1. #1
  1. Klass Hasse Hagbergs avatar
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  1 012

  En järnvägsförhandlare är borta

  HG Wessberg dog i torsdags.

  Vad har det med Postvagnen att göra? Jo, han var ju en av de två regeringsutsedda förhandlarna i den nyss avslutade Sverigeförhandlingen. Den som hade till uppgift att säkerställa och föreslå finansiering av höghastighetsbanor i Sverige. I första hand genom att förhandla med kommuner och andra offentliga organ utmed ett tänkt upptagningsområde för framtida resenärer om möjligheter till samhällsekonomisk utveckling till följd av den enorma infrastruktursatsningen.

  Tillsammans med kollegan Catharina Håkansson Boman jobbade HG Wessberg intensivt i tre och ett halvt år med att träffa kommuner, landsting och byggföretag. I december i fjol avslutade Sverigeförhandlingen sitt uppdrag. Det är ingen överdrift att säga att förhandlarna nådde ett imponerande resultat. Numera står kommuner och landsting längs bansträckningarna och bara ropar efter igångsättningsbeslut. Demografiska planer har utformats, näringspolitiska strategier har anpassats och byggföretag står redan i startgroparna. HG Wessbergs eminenta förhandlingsförmåga har bidragit till att primärkommuner stått i kö för att få vara med. Det har inte handlat om att överbjuda varandra, utan snarare om att tävla om att få vara med i en ekonomisk expansion.

  HG Wessberg skaffade sig ett aktat namn, som ämbetsman, som politiker och som företrädare för näringslivet. En kombination som är ytterst få människor förunnat i vårt land. Briljans, empati, humor, kunskap och målmedvetenhet utmärkte honom. Han var moderat, då han var politiker. Den som hörde honom framföra sina ståndpunkter då det gäller en framtida infrastruktur för järnvägar på Nordic Rail i höstas vore böjd att kalla honom miljöpartist. Hur det än ligger till med den saken står hans övertygelse om vikten av att vår ekonomiska utveckling går hand i hand med utbyggnad av ett höghastighetsnät för järnvägar utom all tvivel.

  HG Wessberg hann lämna ifrån sig ett gediget arbete innan han lämnade in. Nu är det politikernas tur.

  Hans Gustaf Wessberg blev 65 år.

  Senast redigerat av Hasse Hagberg den 2018-03-31 klockan 11:47:17. Anledning: bättre formulering

 2. #2
  Passagerare Staffan Sävenfjords avatar
  Medlem
  sep 2017
  Inlägg
  625

  Sv: En järnvägsförhandlare är borta

  Borås Tidnings ledarskribent Lars Näslund har också många vackra ord att säga om HG Wessberg, som just flyttat till Ulricehamn.

  http://www.bt.se/ledare/hg-far-inte-...n-att-fa-ratt/


Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •