Resultat 1 till 4 av 4

Ämne: Bratsbergbanebild

 1. #1
  Passagerare Mattias Es avatar
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  246

  Bratsbergbanebild


  14 mars 1945 iscensattes den största koordinerade sabotageaktionen i Norge under andra världskriget. Kodnamnet var Operation betongblandare.
  Över tusen kombattanter ur Milorg fick till uppgift att lamslå järnvägarna i Østlandet i syfte att försvåra för tyska förband att omgruppera från Norge till slutstriderna i centrala Europa.
  Vid Svartufsfoss bro, över Sagelva, på Bratsbergsbanan kom en strid att utkämpas mellan en tysk vaktstyrka ur 645. Festung bataillon och en 18 man stark sabotagestyrka ur Milorg distrikt D17.
  Sex tyskar stupade och en skadades under en eldstrid som varade en dryg halvtimme och där norrmännen klarade sig utan förluster.
  Bron sprängdes, men då man fått fel uppgifter om fackverkets dimensioner blev inte skadorna så stora som förväntat.
  Linjen var farbar igen redan efter ett par veckor, men även relativt kortvariga förbindelseavbrott kan ju få stora konsekvenser om de utförs vid rätt tidpunkt.

  Idag är det en stilla och vacker plats.
  Ute vid fylkesväg 44 finns en sliten informationsskylt som berättar om de dramatiska händelser som utspelats här, men stigen som leder till bron tyder inte på någon större besöksfrekvens.

  På bilden från förra sommaren har BM69B-33 med ett av dagens tåg från Notodden till Porsgrunn just passerat bron, som blott skymtar i vegetationen.

  /Mattias


 2. #2
  SJK-medlem
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  5 818

  Sv: Bratsbergbanebild

  Dock fanns väl inte minsta tanke på att omgruppera några soldater, i den grava inkompetens som kännetecknade krigsslutet var alla reträtter förbjudna, inte en kvadratmeter fick överges. Så fanns det vid kapitulationen ca 200000 tyska soldater i Norge och man hade trupper utspridda från Narvik i norr till Milano i söder ,från Kanalöarna i väster till Ungern i öster .


 3. #3
  Passagerare
  Medlem
  feb 2018
  Inlägg
  547

  Sv: Bratsbergbanebild

  De siste seks tp. 69B ventes å forsvinne fra trafikken i løpet av kort tid. 69-27 har allerede gått sin siste tur så nå er det bare fem igjen. 26, 29, 33, 34 og 35.


 4. #4
  Avställd
  Medlem
  feb 2018
  Inlägg
  2

  Sv: Bratsbergbanebild

  Tack för att du delar med dig, det är den här typen av inlägg som tillför stort värde till Postvagnen.


Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •