Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: TOGPAKKE SØR (Norge)

 1. #1
  Passagerare
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  38

  TOGPAKKE SØR (Norge)

  1 mars gick anbudstiden ut för Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Nu har vi ytterligare ett land som tror på att konkurrensutsätta tågtafiken eller i alla fall delar av den.
  Ska bli spännande att se hur det här kommer fungera i Norge och vem som vinner, som jag förstått det kommer fler trafikområden (trafikkpakken)senare att utsättas för samma sak i Norge. "Vårt" SJ är en av dom som vill ha en del av den här kakan och då är det nog inte svårt att gissa att även MTR är med och budar. Även finnarna var väl på gång med en uppluckring/avreglering gällande delar av deras tågtrafik, en väldig marknad som öppnar upp sig i norden inom ett par år.

  "Jernbanedirektoratet starter nå arbeidet med å evaluere tilbudene og sikter mot å komme med en avgjørelse i løpet av juni i år. I evalueringen vil kvalitet telle 60 prosent og pris 40 prosent. Den leverandøren som blir valgt skal starte opp trafikken fra 9. juni 2019."

  Senast redigerat av Iore den 2018-03-10 klockan 11:56:37. Anledning: Tillägg av information

 2. #2
  1. Klass
  Medlem
  nov 2017
  Inlägg
  9 785

  Sv: TOGPAKKE SØR (Norge)

  Citat Ursprungligen postat av Iore Visa inlägg
  1 mars gick anbudstiden ut för Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Nu har vi ytterligare ett land som tror på att konkurrensutsätta tågtrafiken eller i alla fall delar av den.
  ...
  Fast det är ju inte normal (=full) konkurrens som t.ex. i Sverige, utan det är ju bara konkurrens under upphandlingen, sen sitter den som vinner trygg i ett antal år utan konkurrens.
  Så, det är som det mesta av vår länstrafik.
  Men självklart är det intressant att se hur det faller ut, något liknande har nämnts i samband med trafikeringen av framtida höghastighetsjärnvägar, där det krävs en rejäl investering för att skaffa fordon för högsta hastigheten, och då är tåglägen för närmsta året kanske inte tillräckligt för att hantera avskrivningen av inköpskostnaden.


Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •