Resultat 1 till 4 av 4

Ämne: Koussakåbbå

 1. #1
  Passagerare
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  472

  Koussakåbbå

  Fick för mig att googla på på Koussakåbbå. Några träffar, bland annat i gamla forumet. iBjörn frågar om det fanns någon transformatorstation eller kopplingsstation där. Koussakåbbå var en kopplingsstation. Någon transformator för utmatning av banström fanns inte. Bandelen har alltid varit oelektrifierad. Inne i tornet fanns frånskiljare. Funktionen var att kunna sektionera, att hitta fel, och hålla den felaktiga kretsen bortkopplad tills reparation skett.
  Överföringen var ju enfas, 80 kV, 15 Hz, direktgenererad i Porjus. Man hade två parallella kretsar, därför de fyra linorna i stolparna. Normalt var de två kretsarna hopkopplade, men vid kunde man koppla bort den ena. Man hade också sommar respektive vinter koppling (åtminstone på den norra delen). På sommaren var linorna i samma horisontalplan samma pol. På vintern var linorna ovanför varandra samma pol.
  Läste i Spår 2005 (JVMs årsbok) att det fanns en linjevakt stationerad i Koussakåbbå. Verkar ha varit en enslig och enahanda syssla.
  Rimligen fanns det en mindre transformator, bara för att förse själva Koussakåbbå med "lokalkraft". Jag gick förbi Koussakåbbå för många år sedan, och tittade in i ruinerna. Såg en elmätare för 15 Hz! Så dom hade elektrisk belysning i alla fall. Ett flämtande smått obehagligt ljus.


 2. #2

  Sv: Koussakåbbå

  En liten illustration till beskrivningen:


  Stationsschema för Kuosakåbbå på muséet i Vassijaure. Till vänster linjen från Porjus, till höger linjerna mot Risbäck (nuvarande Håmojåkk) och Gällivare.


  Kuosakåbbå, som betyder ungefär "grankullen", är väl en av Inlandsbanans mest avlägsna platser där intill Sjávnjas enorma myrkomplex. Samtidigt är det också en av mina favoritplatser längs banan.  Kvällssol över Sjávnjas myrar. Kuosakåbbå låg vid masten som skymtar i vänstra delen av bilden.

  David Larsson, Jiellevárre/Váhčir
  Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare m.m.
  Jvgfoto.se – nu över 33 000 bilder och filmer | Senaste uppdateringarna
  Jvgfoto.se trafikinfo | Dagens bild via mejl | Dagens bild via RSS

 3. #3
  Passagerare
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  472

  Sv: Koussakåbbå

  Tack för kompletteringen!
  Fin bild från myren också!


 4. #4
  Passagerare
  Medlem
  mar 2018
  Inlägg
  343

  Sv: Koussakåbbå

  Apropå enahanda tjänst så fanns i Kuosakåbbå även tågklarerare fram till åtminstone sommaren 1960. Två tågmöten per dag expedierade denna tågklarerare.


Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •