Announcement

Collapse
No announcement yet.

Lite om senaste Interrailresan till Tyskland

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Rensa
nya inlägg

  • Lite om senaste Interrailresan till Tyskland

    Blev en Interrail till i år. Valde 1:a klass denna gång med tanke på att testa hemresa med SJ Euronight i singelkupé som rimligen borde kräva 1:a klassbiljett.

    Start som senast med färjan Göteborg - Kiel som jag tycker är det bästa sättet just nu att starta en tågresa ut i Europa i alla fall från Västsverige, Bekväma tider på kvällen i Göteborg och vid ankomst till Kiel och kort promenadavstånd till Kiel Hbf. Regionaltåg till Hamburg Hbf och denna resa väl tilltagna bytestider överallt.Fortsatt resa med ICE till Köln. Pass efterfrågades denna gång vilket aldrig hände på förra resan i våras som var mest i England och Wales, men naturligtvis helt i sin ordning och passnumret är ju kopplat till IR-biljetten. Kanske hade det betydelse att jag nu hade 1:a klass också.

    Några dagar i trakten av Köln med olika tågresor sedan där banan från Linz(Rhen) brant uppför östra sluttningen av Rhendalen till Kalenborn under namnet Kasbachtalbahn kan nämnas. Banan trafikeras onsdagar, lördagar och söndagar med äldre motorvagn. Enligt föraren var detta den brantaste banan i Tyskland utan kuggstång, men jag trodde gamla banan Suhl - Schleusingen hade det epitetet, men den trafikeras inte längre. På återresan kan man hoppa av vid Alte Brauerei för öl och lite lunch. Det råder entimmestrafik trafikdagarna så man har flera chanser att ta sig ned för branten igen.

    Div andra banor i Rhen-Ruhr-området åktes, bl.a. runt Wuppertal där även Swebebahn naturligtvis måste åkas. Det som gällde där och på flera stationer i Ruhr-området var att de gula anslagstidtabellerna för avgående tåg (och vita för ankommande) visade sig att inte stämma alls, trots att de var daterade från juni till december 2023. Man måste ha gjort en stor tidtabellsändring i området sedan de trycktes. I just Wuppertal hängde dock dubbla gula avgångstidtabeller bredvid varandra med exakt samma dateringstid men med helt olika tider. På de två platser jag fann dessa var konsekvent den högra den som visade rätt tider kom jag fram till. Nu finns det oftast digitala tavlor på stationerna med de närmast kommande tågen, men i flera fall var dessa trasiga. Nu har man Rail Planner som hjälp på telefonen när man har mobil Interrail som oftast visar rätt, men där sent tillkomna ändringar kan saknas. Kan också tipsa om att om någon tänker byta tåg i Horrem väster om Köln där en S-bana slutar och ska leta upp spår 19 för tåg mot Bedburg så är det väldigt långt ifrån övriga spår!

    Det är ju inte riktigt som förr i Tyskland att man kunde lite på att tågen för det mesta gick som de skulle. Nu är begreppen 'verspätung' och 'zug fällt aus' frekvent förekommande så man måste vara beredd på att få ändra uppgjorda planer och ha marginaler om man har någon viktigare tid att passa. En märklig sak under besöket var också att det från onsdag kväll i Köln på informationstavlorna på spåren i Kölnområdet rullade fram en text att på grund av en polisinsats så var trafiken förbi Köln flygplats inställt som skulle ge förseningar och inställda tåg. Det var i sig inget märkligt men denna text rullade fortfarande på i minst två dygn på tavlorna och hade banan varit stängd så länge borde det ha varit en stor nyhet och dessutom väldigt besvärligt för ett stort antal passagerare som normalt tog sig till/från flygplatsen med tåg. Förutom de generellt förekommande förseningarna och inställda tåg såg jag inget som tydde på att aktuell tåglinje förbi flygplatsen inte gick. Jag tror snarare man hade problem med sitt informationssystem!

    En annan speciell bana som åktes var Ruhrtalbahn i en gammal motorvagn (Wismaer shienenbus). Den utgår från museet Bochum-Dahlhausen och går sedan ut på S-banan till stationen Hattingen där S-banan viker av till sin slutstation medan museibanan tar vid på en sträcka längs Ruhr till Wengern Ost. Såväl stationen Hattingen som Wengern Ost styrs då av ordinarie trafikledning för området (troligen är allt fjärrstyrt från någonstans) medan banan däremellan är ett eget bolag. Det verkar förekomma viss godstrafik längs banan också. Anslutningen i Wengern Ost är också till en ren godsbana som det finns många av i området. Man har delvis lyckas separera gods- och persontrafik från varandra i detta mycket järnvägstäta område.

    En annan iakttagelse var att det var väldigt mycket folk på de flesta regionaltåg, främst fredag och lördag. Man undrar hur stor betydelse den nya Deutschlandticket har som gäller på alla regionaltåg i hela Tyskland. Den är ju främst tänkt för arbetspendling men många tar säkert chansen att göra utfärder med den biljetten på ledig tid också och i många fall bara till det. Jag var ibland glad att jag hade förstaklassbiljett så jag slapp stå och trängas. Många regionaltåg i Tyskland har även 1:a klass, ibland i väldigt små avdelningar. Vid extra mycket folk så kom det sannolika andraklassresenärer in i förstaklassavdelningen också men vid de fallen så klarade nog inte ombordpersonalen att röra sig på tåget heller så det blev ingen biljettvisering.

    Förflyttning med ICE från Düsseldorf till Würzburg fvb Bamberg. Det var en väldigt varm dag och luftkonditioneringen hade lagt av i restaurangvagnen så den var ur spel och ingen kunde vara där. Snabbt ordnades dock en provisorisk försäljning i en fyrgrupp i andraklassavdelningen där man då inte kunde sälja kaffe eller varm mat, men kalla drycker och småsaker gick att få. Denna försäljning flyttades sedan till en kupé i förstaklassdelen där det blev lite bättre plats att lagra varor och underlättade för personalen, men imponerande hur snabbt man fick till denna provisoriska lösning. Regionaltåget mot Bamberg lördag kväll var väldigt fullsatt och också med flera cyklar som vanligt i Tyskland. Jag tog då förstås sikte på den lilla 1:aklasskupén med 12 platser men där fick man tränga sig förbi en man som stod därinne med sin cykel som han väl inte funnit någon annan plats han kunde få in i detta trånga tåg. Han verkade lite konfunderad över att jag och en annan person skulle sitta därinne i denna kupén men han fick maka på sig såpass att vi kunde tränga oss förbi för att sätta oss.

    Bamberg är en fantastisk fin stad med både ett stort antal bryggerier och biergarten men har i övrigt många vackra hus och flera kyrkor. Ligger i norra Bayern men i den region som heter Franken. Här styrdes förr staden och området av en furstebiskop, alltså en kombination av världslig och kyrklig ledare som hade ett otroligt palats att bo i alldeles invid domkyrkan.

    Nu skulle jag hemåt och hade ju bokat SJ nattåg från Berlin men tyckte det var tråkigt att åka direkta ICE på nya snabbspåret mest i tunnlar under Thüringer Wald. Nej jag ville åka över bergen så via Schweinfurt till Rentwertshausen som förr var östtyska slutstationen på banan när den var avstängd under Tysklands delning. Där var det nu ersättningsbuss till Grimmenthal där jag jag tänkte fortsätta med tåg men bussen fortsatte upp till Suhl. Väl i Grimmenthal såg jag att nu var hela stationsområdet förutom spåren och perrongerna bara grushögar och även det sista ståtliga ställverket som blivit kvar efter fjärrstyrning för att manövrera en komplicerat vägskyddsanläggning, var nu borta. Denna ställverksbyggnad kallades ett tag Tysklands flottaste bomvaktsuga. En lokförare hoppade av där men jag fann ingen anledning att gå av och vänta en timme på denna nu helt i övrigt öde och tomma plats (även om det väl gick något tåg i andra riktningar). Dock visade det sig att det inte var mycket bättre i Suhl. Det är en mycket större ort men just runt stationen fanns ingen form av servering förutom ett stort hotell med hotellrestaurang. Såg in på biljettexpeditionen, som nu hade de märkliga öppettiderna måndagar och onsdagar, där det satt två personer och där fanns en kaffeautomat vilken jag glatt gick emot, men nej 'leider kaputt' sa en av damerna. Ute på perrongen där man helst höll sig i skuggan denna mycket varma dag såg jag först en man som länge stod och försökte köpa biljetter i en av de två biljettautomaterna men efter bortåt 10 min gav han upp. Jag pekade då åt honom mot biljettexpeditionen i stationshuset så han gick dit, men nu hade den förstås lunchrast mellan 12.30 och 13 och båda damerna var borta. I stället kunde man nu se en dam som gjorde tappra försök att köpa biljett i den andra biljettautomaten, men det gick lika dåligt. Sedan kom mitt tåg och jag kunde lämna Suhl.....

    Över Oberhof via Arnstadt till Erfurt där jag efter en timmes lunchrast tog ICE till Berlin Gesundbrunnen. Hade bokat god marginal mellan tågen men lämnade aldrig stationsområdet. De 6 vagnarna kom in med min sovvagn nr 25. Fann att det var 2 kupéer som hade egen dusch och toalett varav jag då hade bokat den ena. I början hade jag dörren öppen mot korridoren för att kunna se utfarten från Berlin åt båda håll, men sedan stängde jag in mig förutom att jag var och handlade öl och köttbullar i den trånga serveringskupén i den andra sovvagnen. Alla tre bäddarna var bäddade trots att jag hade bokat ensam och därmed var sängarna nedfällda. Det fanns dock en bekväm sittplats invid fönstret bredvid toalettrummet, men det var rätt trångt att trånga sig in där förbi ett stort fint bord. Jag har sett bild i annat forum på hur kupén ser ut obäddad och då finns två fina sittplatser till när sängarna är uppfällda. Sängen på gränsen till kort för mig men det gick bra, kanske 198 cm lång ungefär (och jag är 196). Bra service och bekväm resa i den luftkonditionerade kupén och en enkel frukost ingick också på morgonen. Noterade dock att en av vagnens två toaletter var avstängd och det gällde också en av två toaletter i intilliggande liggvagn och det är stora minus även om det då inte berörde mig! Ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen av dessa nattåg!!

  • #2
    Intressant läsning som väcker många Tysklandsminnen till liv!

    Kommentar


    • #3
      Lite kompletteringar om de banor som jag reste längs.

      Jag åkte ICE mellan Hamburg och Köln och den naturliga vägen först till Bremen, där man blir lite förvirrad om man försöker följa hur man åker, genom att man gör en 180 graders helomvändning vid infarten och står på stationen med tåget riktat åt motsatt håll mot dit man ska vidare. Sedan en sväng åt andra hållet och vidare mot Osnabrück med sin station i två nivåer med där banorna korsar varandra i stort sett i rät vinkel. Sedan Münster helt naturligt. Nästa stopp skulle vara Dortmund och här var jag inte säker på vilken väg tåget skulle köras och blev lite förvånad att tåget tog den enkelspåriga linjen söderut via Ascheberg mot Lünen, men det är nog rakaste vägen. Det är väl dock inte på så många sträckor som ICE går på enkelspåriga linjer utöver när de ibland drar ut på en mindre bana som start eller slut på ett tåg. Nästa stopp var Köln och här finns ännu fler alternativa vägar från Dortmund. Inget annat stopp i någon av Ruhrområdets andra storstäder, men jag hade inte räknat med att tåget skulle svänga söderut mot Hagen och strax innan korsa just floden Ruhr i helt fel riktning österut, för att sedan göra en 180 graders sväng igen genom Hagen station. Genom Wuppertal och så nästa skarpa sväng söderut för att via Solingen ta sig till Köln. Troligen är detta snabbaste vägen mellan Dortmund och Köln men det finns ju mängder av järnvägar i området och snabbaste vägen behöver ju inte vara spikrak!

      Nästa ICE var Düsseldorf till Würzburg med första stopp i Köln, men inte Köln Hbf utan stationen Köln Messe/Deutz som i princip ligger på andra sidan Rhen från Köln Hbf. Här finns en slinga från norr där tåget från Düsseldorf , som för övrigt kom samma väg från Solingen som mitt förra ICE, gör en 180 grader sväng så att tåget kommer in åt rätt håll för fortsättning mot Frankfurt (Main). I riktning mot sydost där det nu går tre parallella dubbelspårsbanor mot Troisdorf, den västra ren godsbana, den mellersta för snabbtågen och den östra för regional- och lokaltåg. Mitt för det stora ställverket i Troisdorf, som jag misstänker inte längre används, så går ICE-banan en kort sträcka ned i en tunnel så att det kan gå planskilda anslutningsspår mellan godstågsbanan och regionaltågsbanan, vilket då behövs för regionaltåg som ska svänga ned längs Rechte Rheinstrecke och för godståg som ska österut mot Siegen. Strax efter Troisdorf fortsätter snabbtågsbanan som Neubaustrecke mot Frankfurt. Betydligt snabbare men betydligt tråkigare väg än längs linkse (eller rechte) Rheinstrecke som väl ICE-tågen gick innan nya banan var klar. Efter Frankfurt passerades Hanau som ännu är en helt omoderniserad station med en massa semaforer och skivförsignaler i omgivningarna. Det var enda stället jag såg semaforer på hela turen. Nästa stopp Aschaffenburg varefter man fortsätter mot Gemünden där man har byggt några intressanta komplicerade anslutningar till numera gamla Neubaustrecke mellan Fulda och Würzburg. I Würzburg lämnade jag ICE-tåget och bytte till ett lokaltåg mot Bamberg. Första sträckan ut så är det tre spår till förgreningen vid Rottendorf där jag åkte vidare på banan via Schweinfurt.

      Jag valde ju att åka regionaltåg över Thüringer Wald så nästa ICE blev från Erfurt med enda stopp i Halle på resan mot Berin Hbf och Berlin Gesundbrunnen. Går väldigt rakt och fort. Gesundbrunnen hade väl förr inga fjärrtåg utan bara S-bahn, även om den låg längs Ringbahn. Kurvan upp från Berlin Hbf byggdes väl först när Berlin Hbf byggdes också. I Hbf närhet fanns förr bara Lehrter bahnhof med anslutning bara ifrån väster. Min minnesbild från Gesundbrunnen från början av 90-talet är att stationen i princip låg på gränsen mellan Öst- och Västberlin och att S-banelinjerna höll sig på sin sida om gränsen så att tåg från väster på Ringbahn bara svängde upp norrut inom väst och tåg från Friedrichstrasse i syd bara svängde upp på Ringbahn åt öst. Den stora bro som går tvärs över bangården var väl antingen avstängd under Öst-tiden eller innehöll en gränspassage?

      Kommentar


      • #4
        synnerligen informativ "novell"

        Kommentar


        • #5
          Originally posted by Anders Wettemark Solna
          synnerligen informativ "novell"
          Ja, du vet ju hur mångordig jag brukar vara.......

          Kommentar


          • #6
            49 euro (570 kr) i standard månadskort, får kanske en del bilåkare att köpa månadskortet i syfte att åka tåg och buss ibland,
            men tveksamt om många av bilåkarna vill ta en såpass kostnad.
            Liksom bilåkarna i Sverige undviker köpa månadskort för nöjes skull.
            (Bilåkare = betyder person som brukar använda egen bil hellre än kollektivtrafik för arbetspendling och andra lokala resor)

            Många tidigare månadskort i Tyskland gällde bara ganska små områden,
            så detta Deutschlandticket får nu effekten att pendlarnas månadskort nu gäller hela Tyskland och då kan kollektivpendlarna åka kul utflykter gratis på helgerna.

            Kommentar

            Working...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎