Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Linjär

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa! (Reseberättelser)

av Till @, tisdagen 2 maj 2017, 19:05:35
redigerad av Till, tisdagen 2 maj 2017, 19:18:10

Ja, vad kan man ha för ärende i Shenyang? Och varför skulle det bli paketresa helt plötsligt?
I Shenyang har en del länder konsulat - bland dessa Nordkorea (och runt hörnet även USA och Sydkorea, men jag tror inte att de tar en öl tillsammans med Nordkoreanerna efter jobbet…). Och resebyrån Explore North Korea har ett kontor där. Och Nordkorea går ju för oss normaldödliga bara att besöka med paketresa.
[image]
[image]

Jag hade bokat en Nordkorea-resa från Dandong (den kinesiska gränsstaden) med tåg till Pyongyang och det vanliga turistprogrammet, bland annat besök vid gränsen till Sydkorea, den biten dock med buss. Även om det gick med tåg från Dandong var det ingen specialresa för tågnördar som det faktiskt har förekommit, men jag ville i alla fall inte missa chansen att ta en kort titt i detta tillslutna land då jag ändå var i den delen av världen.
Visumet kan man få som ett separat papper, men det får man lämna tillbaka när man lämnar landet, så det var inget alternativ! Jag ville ha ett riktigt visum i passet - som tur är erbjuder Explore North Korea att hämta in det hos konsulatet i Shenyang, och det gör de på en halv dag, så man är inte av med passet i flera dagar. Det fungerade som utlovat, jag fick mitt visum och kunde åka vidare till Dandong på kvällen samma dag. Fast så märkvärdigt såg inte visumet ut...
[image]

Denna gång var tåget, ett CRH-höghastighetståg baserat på Siemens Velaro, nästan 2 timmar försenat, men det gick inte att få plats på någon tidigare avgång. Så min faktiskt enda resa med ett kinesiskt höghastighets-dagtåg blev av i mörker.
[image]
Sätena vänds alltid i färdriktning innan återresan. För effektivt resandeutbyte finns på en del stationer en smidig lösning: Lyssiffror med vagnsnumren i golvet nära perrongkanten. Beroende på tågtyp, vagnsordning och tåglängd lyser den tillämpliga siffran i perrongen. Men det hjälper inte om föraren bromsar fel och står nästan en vagnslängd ur position...

Jag sov över en natt vid järnvägshotellet, och nästa morgon samlades gruppen för att ta oss genom den kinesiska utresekontrollen. Vi var 12 kineser och jag i gruppen, men resebyrån skulle säkerställa att en av guiderna i Nordkorea var engelsktalande.

Det trevliga med att ta tåget till Nordkorea är att de nordkoreanska guiderna (man bör nog snarare kalla de för övervakare) möter upp först vid ankomst i Pyongyang, så under tågresan är man inte så strängt övervakad som i övrigt. Den nordkoreanska konduktören brydde sig inte mycket om vad vi turister gjorde.
Tågsättet var kinesiska Hard sleeper-vagnar, tre sängar ovanpå varandra i en öppen salong. Men vi skulle bara åka dagtid. Strax efter avgång passerade tåget brofästet på gränsbron över Yalufloden. Där stod 4 kinesiska soldater och saluterade tåget!
[image]

Parallellt med den trafikerade bron finns en äldre bro som förstördes i Koreakriget. På några kvarvarande brospann kan man gå en bra bit ut i floden från den kinesiska sidan och titta över till Nordkorea och den parallella väg- och järnvägsbron. Det stod en hel del folk på utsiktsplattformen och vinkade till vårt tåg.
[image]

Nordkorea hade bara kostat på sig en saluterande soldat vid brofästet, men desto fler pass- och tullkontrollanter i gränsstationen. Gränskontrollen i Sinuiju var som väntat grundlig, allt bagage handsöktes, man fick redovisa alla elektroniska apparater, och även en enkel kroppsvisitering genomfördes. Men man behövde i alla fall inte kliva av tåget.

Tåget skumpade sedan fram genom landsbygden i mest 50 till 60 km/tim. Här är vad som fanns att beskåda på tåg som vi mötte - till synes väldigt varierande skick.
[image]
Godstågen har vagnar längst bak för följepersonal som påminner avlägset om amerikanska Caboose-vagnar.
[image]

Det syntes mycket fältarbete med oftast primitiva metoder, en del väldigt enkla traktorer fanns, men också jättemycket arbete med oxar eller handarbete.
Pä sen eftermiddag nådde vi Pyongyang, som är representativt utbyggt med storskaliga monument och glittrande skyskrapor. Flyger man in så märker man knappt något av fattigdomen i stora delar av landet.

Guiderna (en kinesiskt- och en engelsktalande) mötte upp oss på perrongen, och genast började det obligatoriska utflyktsprogrammet med buss till de jättestora monumenten av de avlidna ledarna Kim Il-Sung och Kim Jong-il.
Det värsta med Nordkorea-resor är inte att man bara kan röra sig med sin guide så snart man lämnar hotellet. Nej, det är bara det näst värsta. Det värsta är att de tvingar alla turister att buga framför statyerna av de avlidna diktatorerna. Det bär verkligen emot! Jag provade inte vad som händer om man vägrar, om inget annat kan man nog utgå ifrån att relationen med guiden blir grundligt fördärvat. I alla fall bugade jag lite mindre djupt än de andra i gruppen.

Efter middagen i en koreansk restaurang åkte vi till hotellet, där guiderna förklarade oss att vi skulle hålla oss innanför hotellområdets grindar om vi ville ta en promenad - med hänvisning till att vi inte hade våra pass, för dessa hade de tagit i förvar. Det gäller ju att se till att turisterna inte kommer på dumma idéer!

Nästa dag stod besöket vid gränsen till Sydkorea på programmet, faktiskt den delen av programmet som intresserade mig mest, än mer än järnvägen. Tyvärr var det buss som gällde. Alla med ryggbesvär bör dock tänka efter två gånger om de vill delta i ett sådant besök, för motorvägen till Kaesong - Panmujom är verkligen i hårresande skick. Vår buss kryssade ofta mellan körfälten för att undvika de värsta groparna. Trafiken var obefintlig, vi såg fler cyklar än bilar - och en och annan oxkärra.

I brist på fredsavtal finns det bara en de-facto-gräns som kallas för Militära Demarkationslinjen (MDL). 2 km på ömse sidor av den finns det den Demilitariserade Zonen (DMZ) som ska hållas fritt från soldater och militära installationer enligt avtalet om vapenvila från 1953. Enligt samma avtal har det upprättats en gemensamt administrerad plats nära byn Panmunjom som bland annat används för förhandlingar, det Gemensamma säkerhetsområdet (Joint Security Area, JSA). Det är den enda platsen där nord- och sydkoreanska/amerikanska soldater står öga mot öga. Detta är ju verkligen en av världens politiskt och militäriskt mest känsliga platser, och dit guidar bägge sidor gladeligen turister. Helt bisarrt!
Inom JSA finns det flera baracker som står precis på demarkationslinjen, som inuti går genom mitten av ett förhandlingsbord. Mellan barackerna är det bara låga betongtrösklar som markerar demarkationslinjen, inuti mikrofonkabeln... Det bästa av allt är att man inte bara får gå in i en av barackerna, utan inuti den får man också lov korsa demarkationslinjen. Dörren till andra sidan är förstås låst och bevakat, skulle någon turist försöka få för sig att försöka springa över till andra sidan skulle man riskera att trigga skottlossning och värre.
[image]
[image]

För att komma tillbaka till järnvägen så finns det faktiskt en järnväg mellan nord och syd några kilometer från Panmunjom som har återställts så sent som 2007 under en period av lite töväder. Järnvägen har använts enstaka gånger runt 2007/2008 för materialtransporter till industriområdet Kaesong i Nordkorea där sydkoreanska företag kunde producera med nordkoreanska arbetare med jättelåga löner. Nu då det politiska läget har blivit alltmer spänt har verksamheten i industriområdet dock ställts in. Järnvägen har aldrig sett någon regelbunden trafik. Jag kunde se en del av den återställda järnvägen men fick ingen brukbar bild.

På vägen tillbaka stannade vi i staden Kaesong någon mil från Panmunjom för att se ett museum som har inrättats i ett mycket gammalt universitet. Det var fint gjort och en trevlig kontrast till de gigantiska pampiga monumenten i Pyongyang. Tyvärr var det inget tillfälle att kolla på stationen eller den återställda järnvägen till syd i Kaesong.
Sedan var det bara att göra den skumpiga bussfärden tillbaka till Pyongyang för att fortsätta med besiktningsprogrammet.

Till
_________________________________________
Del 17, raka vägen norrut genom Vietnam och Kina
Del 16, Bamboo Train och Royal Railway i Kambodja
Del 15, till ett inte längre järnvägslöst land
Del 14, Singapore, resans sydligaste punkt
Del 13, följa rutten av Eastern & Oriental Express
Del 12, Det lilla huset på prärien
Del 11, till ett nästan järnvägslöst land
Del 10, över Hai Van-passet i Vietnam
Del 9, snart ny spårbredd igen!
(Se där för länkar till tidigare inlägg)

  2097 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av Jonas Strömblad @, tisdagen 2 maj 2017, 19:28:28 @ Till

Vilken resa Till!!! :-)
Suveränt reportage
/J

  903 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av Sören Heise @, Tyskland, tisdagen 2 maj 2017, 19:29:05 @ Till
redigerad av Sören Heise, tisdagen 2 maj 2017, 19:30:10

Det var intressant. Intressant som hela berättelsen, där jag inte kommenterade därför att jag hade inget att säga utan: Tack, Till!

[image]

Det är en ombyggd M62. Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag provade inte vad som händer om man vägrar, om inget annat kan man nog utgå ifrån att relationen med guiden blir grundligt fördärvat.

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen (ungefär vid två tredjedelar): Es gibt deswegen eine informelle Regelung, die die nordkoreanischen Reiseleiter offenbar bei ihrer Ausbildung mit an die Hand bekommen: Wer es nicht schafft, ein Mindestmaß an Respekt zu zeigen – Nicken mit dem Kopf reicht –, könne im Bus bleiben, so die Ansage.

Viele Grüße
Sören

---
[image]

Nerladdningsbara järnvägstidtabeller m.m.

  883 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Till @, tisdagen 2 maj 2017, 19:38:45 @ Sören Heise

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen

Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till

  897 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Arne, Kungsholmen 王の島, tisdagen 2 maj 2017, 20:32:45 @ Till

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till

Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

  780 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Lennart Petersen @, tisdagen 2 maj 2017, 23:23:47 @ Arne

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till


Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.

Till fick ju uppenbarligen ett intressant och spännande besök i Panmunjon.
Helmut Uttenthaler från Österrike som nu för ett antal år sedan skrev om sitt besök via rysslöand att han besökt gränsen från bägge håll och lite förundrat konstaterade att det var långt krångligre och säkerhetsmässigt mer rigoröst från Syd än det var från norr. Förmodligen är det väl en propagandagrej från norr att man vill visa att man är generösa mot besökare men skillnaden känns ju lite märklig i alla fall.

  640 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Arne, Kungsholmen 王の島, tisdagen 2 maj 2017, 23:55:16 @ Lennart Petersen

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till


Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.


Till fick ju uppenbarligen ett intressant och spännande besök i Panmunjon.
Helmut Uttenthaler från Österrike som nu för ett antal år sedan skrev om sitt besök via rysslöand att han besökt gränsen från bägge håll och lite förundrat konstaterade att det var långt krångligre och säkerhetsmässigt mer rigoröst från Syd än det var från norr. Förmodligen är det väl en propagandagrej från norr att man vill visa att man är generösa mot besökare men skillnaden känns ju lite märklig i alla fall.

Ja, det är säkert stora skillnader både över tid och om det är från norr eller söder man besöker Panmunjom. Jag har en journalistkollega som besökte den sydkoreanska elektronikindustrin för några år sedan. I besöksprogrammet ingick att en dag besöka den demilitariserade zonen vid den 38:e breddgraden.

Han berättade att det inte var några speciella svåra procedurer för att från Seoul kunna få besöka Panmunjom och JSA-området i den demilitariserade zonen och att få fotografera fritt inne i det här berömda mötesrummet i baracken precis på stilleståndslinjen vid den 38:e breddgraden. Sen så kan det här nog variera högst betydligt beroende på dagsformen hos myndigheterna och det aktuella politiska 'vädret' på båda sidor om stilleståndslinjen!

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

  625 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Lennart Petersen @, onsdagen 3 maj 2017, 00:17:00 @ Arne

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till


Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.


Till fick ju uppenbarligen ett intressant och spännande besök i Panmunjon.
Helmut Uttenthaler från Österrike som nu för ett antal år sedan skrev om sitt besök via rysslöand att han besökt gränsen från bägge håll och lite förundrat konstaterade att det var långt krångligre och säkerhetsmässigt mer rigoröst från Syd än det var från norr. Förmodligen är det väl en propagandagrej från norr att man vill visa att man är generösa mot besökare men skillnaden känns ju lite märklig i alla fall.


Ja, det är säkert stora skillnader både över tid och om det är från norr eller söder man besöker Panmunjom. Jag har en journalistkollega som besökte den sydkoreanska elektronikindustrin för några år sedan. I besöksprogrammet ingick att en dag besöka den demilitariserade zonen vid den 38:e breddgraden.

Han berättade att det inte var några speciella svåra procedurer för att från Seoul kunna få besöka Panmunjom och JSA-området i den demilitariserade zonen och att få fotografera fritt inne i det här berömda mötesrummet i baracken precis på stilleståndslinjen vid den 38:e breddgraden. Sen så kan det här nog variera högst betydligt beroende på dagsformen hos myndigheterna och det aktuella politiska 'vädret' på båda sidor om stilleståndslinjen!

Uttenthaler hade ju dock lyckats besöka från bägge håll och jämförde. Det han tryckte mest på från besöket söderifrån var den omfattande säkerheten och att han fick skriva på något dokument att han inte ställde några krav på ansvar om det hände något oväntat.
Sverige har väl också en roll här med observatörer av gräns och stillestånd.
Utöver det spelar faktiskt Sverigen en viktig roll i PyongYang när vi som en av få västländer har ambassad i landet och vi är bl.a skyddsmakt åt USA. innebärandes att ambassaden får gripa in om det händer något med amerikanska egendom eller besökare. För ett tag sedan var det några amerikanska missionärer som lyckats ta sig in för att sprida biblar men blev fast och först efter förhandlingar från vår ambassad blev dom fria igen och fick åka hem.

  667 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Arne, Kungsholmen 王の島, onsdagen 3 maj 2017, 00:25:09 @ Lennart Petersen

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till


Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.


Till fick ju uppenbarligen ett intressant och spännande besök i Panmunjon.
Helmut Uttenthaler från Österrike som nu för ett antal år sedan skrev om sitt besök via rysslöand att han besökt gränsen från bägge håll och lite förundrat konstaterade att det var långt krångligre och säkerhetsmässigt mer rigoröst från Syd än det var från norr. Förmodligen är det väl en propagandagrej från norr att man vill visa att man är generösa mot besökare men skillnaden känns ju lite märklig i alla fall.


Ja, det är säkert stora skillnader både över tid och om det är från norr eller söder man besöker Panmunjom. Jag har en journalistkollega som besökte den sydkoreanska elektronikindustrin för några år sedan. I besöksprogrammet ingick att en dag besöka den demilitariserade zonen vid den 38:e breddgraden.

Han berättade att det inte var några speciella svåra procedurer för att från Seoul kunna få besöka Panmunjom och JSA-området i den demilitariserade zonen och att få fotografera fritt inne i det här berömda mötesrummet i baracken precis på stilleståndslinjen vid den 38:e breddgraden. Sen så kan det här nog variera högst betydligt beroende på dagsformen hos myndigheterna och det aktuella politiska 'vädret' på båda sidor om stilleståndslinjen!


Uttenthaler hade ju dock lyckats besöka från bägge håll och jämförde. Det han tryckte mest på från besöket söderifrån var den omfattande säkerheten och att han fick skriva på något dokument att han inte ställde några krav på ansvar om det hände något oväntat.
Sverige har väl också en roll här med observatörer av gräns och stillestånd.

Ja, det var ju bl.a. det jag skrev om i mitt första inlägg här i tråden. ;-)

Utöver det spelar faktiskt Sverigen en viktig roll i PyongYang när vi som en av få västländer har ambassad i landet och vi är bl.a skyddsmakt åt USA. innebärandes att ambassaden får gripa in om det händer något med amerikanska egendom eller besökare. För ett tag sedan var det några amerikanska missionärer som lyckats ta sig in för att sprida biblar men blev fast och först efter förhandlingar från vår ambassad blev dom fria igen och fick åka hem.

Ja, men det är just nu i dagarna ytterligare ett sådant här fall med en ung amerikan på 22 år som anklagas för att tagit en skylt på hotellet och dömts till femton års straffarbete. Hans föräldrar har nu gått ut med saken och berättat om diplomaten från svenska ambassaden som fått besöka amerikanen - för ett år sedan. Så det går långsamt att få ut folk från det slutna landet. Och det finns fortfarande kvar ytterligare amerikaner i DPRK.

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

  591 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Tågapågen @, onsdagen 3 maj 2017, 00:48:36 @ Lennart Petersen
redigerad av Tågapågen, onsdagen 3 maj 2017, 00:51:15

Utöver det spelar faktiskt Sverigen en viktig roll i PyongYang när vi som en av få västländer har ambassad i landet och vi är bl.a skyddsmakt åt USA. innebärandes att ambassaden får gripa in om det händer något med amerikanska egendom eller besökare. För ett tag sedan var det några amerikanska missionärer som lyckats ta sig in för att sprida biblar men blev fast och först efter förhandlingar från vår ambassad blev dom fria igen och fick åka hem.

Sveriges ambassad är samlokaliserad med Tysklands och Storbritanniens ambassader i tidigare DDR-ambassadens byggnad.

  584 visningar

Ute på långresa - Del 18, bagaget m m

av Till @, tisdagen 2 maj 2017, 23:53:03 @ Arne

Hej,

inklusive de fyra dagarna i DPRK.

Det var faktiskt bara 2 nätter i Pyongyang och 3 dagar, med intensivt program.

Den här sista (?) delrapporten från din långa resa

Var inte orolig, det är långt ifrån sista! ;-)

var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Det var mycket jobb men ett stort nöje att skriva, jag tackar för uppskattningen!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

Jag lämnade Cykeln och större delen av bagaget på hotellet i Dangdong för att ha så lite packning som möjligt. Dels visste jag att tullkontrollen skulle vara rigorös, så jag ville inte ha jättestora mängder som tullpersonalen skulle genomsöka. I fall att foton och andra datafiler skulle granskas (vilket dock inte skedde) ville jag inte ha allt med mig och ha fullständigt och färskt backup kvar i Kina. Sedan är det saker som är förbjudna, som starka teleobjektiv som jag inte ville riskera få beslagtagen.
Så Nordkorea är det enda landet på resan där jag inte har cyklat.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:

Tack för infon!

Till

  663 visningar

Ute på långresa - Del 18, bagaget m m

av Arne, Kungsholmen 王の島, onsdagen 3 maj 2017, 00:02:00 @ Till
redigerad av Arne, onsdagen 3 maj 2017, 00:11:55

Hej,

inklusive de fyra dagarna i DPRK.

Det var faktiskt bara 2 nätter i Pyongyang och 3 dagar, med intensivt program.

Den här sista (?) delrapporten från din långa resa

Var inte orolig, det är långt ifrån sista! ;-)

var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Det var mycket jobb men ett stort nöje att skriva, jag tackar för uppskattningen!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

Jag lämnade Cykeln och större delen av bagaget på hotellet i Dangdong för att ha så lite packning som möjligt. Dels visste jag att tullkontrollen skulle vara rigorös, så jag ville inte ha jättestora mängder som tullpersonalen skulle genomsöka. I fall att foton och andra datafiler skulle granskas (vilket dock inte skedde) ville jag inte ha allt med mig och ha fullständigt och färskt backup kvar i Kina. Sedan är det saker som är förbjudna, som starka teleobjektiv som jag inte ville riskera få beslagtagen.
Så Nordkorea är det enda landet på resan där jag inte har cyklat.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:

Tack för infon!

Till

Tack så mycket för din kompletterande info! Jag misstänkte nog att cykeln inte fick vara med till DPRK och att du vidtagit de övriga säkerhetsåtgärderna beträffande bilderna och fotoutrustningen var säkert förnuftigt. Att jag utgick från att du var fyra dagar i Nord Korea var bara för att det i ditt visum var angivet en vistelse på fyra dagar.

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

  597 visningar

Ute på långresa - Del 18, bagaget m m

av Niklas Bygdestam @, Uppsala, onsdagen 3 maj 2017, 00:19:33 @ Till

Hej,

inklusive de fyra dagarna i DPRK.

Det var faktiskt bara 2 nätter i Pyongyang och 3 dagar, med intensivt program.

Den här sista (?) delrapporten från din långa resa

Var inte orolig, det är långt ifrån sista! ;-)

var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Det var mycket jobb men ett stort nöje att skriva, jag tackar för uppskattningen!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

Jag lämnade Cykeln och större delen av bagaget på hotellet i Dangdong för att ha så lite packning som möjligt. Dels visste jag att tullkontrollen skulle vara rigorös, så jag ville inte ha jättestora mängder som tullpersonalen skulle genomsöka. I fall att foton och andra datafiler skulle granskas (vilket dock inte skedde) ville jag inte ha allt med mig och ha fullständigt och färskt backup kvar i Kina. Sedan är det saker som är förbjudna, som starka teleobjektiv som jag inte ville riskera få beslagtagen.
Så Nordkorea är det enda landet på resan där jag inte har cyklat.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:

Tack för infon!

Till

Det sägs att hotellen och hotellrummen kan vara avlyssnade. Hade du detta i tankarna när du var där?

---
Никлас Быгдестам
Allmänt intresserad av järnvägar. Inriktar mig på Europa. Jag bor i Uppsala :-EU

  629 visningar

Ute på långresa - Del 18, avlyssning av turister?

av Till @, onsdagen 3 maj 2017, 02:27:12 @ Niklas Bygdestam
redigerad av Till, onsdagen 3 maj 2017, 02:42:23

Hej,

Det sägs att hotellen och hotellrummen kan vara avlyssnade. Hade du detta i tankarna när du var där?

Ja, det hade jag också läst om, men i och med att jag var ensam i rummet fanns ändå inte mycket att lyssna på. Sedan känns det orimligt att tro att varje västerländsk turist skulle vara så viktigt att man gör ett sådant pådrag. I två korta telefonsamtal sa jag något negativt om landet ("Utrikessamtal är svindyra!") och blev ändå inte haffad vid utresan. :-D
Till

  635 visningar

Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna

av Johan Wahlstedt @, Solna, onsdagen 3 maj 2017, 00:47:00 @ Till

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till

Jag åkte runt i DRPK med en "tågmuppresa" förra hösten (f.ö. in från Ryssland och ut via Kina så det går att åka så med en organiserad tur. Helmut åkte ensam, utan guide, in den vägen vilket man normalt bara får göra från Kina.).

Under resan runt i landet bugades det och lades ned blommor vid många statyer i de olika städerna vi besökte. Det är inte okej att på något sätt visa vanvördnad för statyerna av Den Store ledaren och Den Käre ledaren, men man kan lite diskret låta bli att följa med fram till monumentet. Att inte hålla sig till "reglerna" kan i bästa fall bli pinsamt och i värsta fall otrevligare än så för guiden. Passerande mänskor också bli arga/förnärmade/upprörda över det. Det kan låta lite konstigt, man ska komma ihåg att det vanlige Nordkoreanens världsbild är en annan än vår. Informationskontrollen är total. Guiderna är dock mer eller mindre medvetna om hur världen utanför ser ut. Guiderna är dessutom alltid två och två när de umgås med utlänningar för att kontrollera varandra, men om båda inte kan samma språk och gruppen som i vårt fall går det att få höra lite mer om sammhället. Inte lämpat för internet, men jag berättar gärna en historia eller två över en öl :-)

Jag uppfattade det också som ganska petigt med vad man fick fota (guiderna gav upp ganska fort med 30 muppar med stor kamera att hålla reda på, men lokala poliser/säkerhetsagenter/... försökte hindra olämpliga bilder), men inte SÅ noga med vad vi fick se. Oxe med kärra, skörd för hand på fälten eller gengaslastbil var tex. inte OK att fota men naturligtvis omöjligt att hindra oss från att se. Inoficiella markander kunde man ana i gränder som passerades fort. Delvis försökte lokala myndigheter också arrangera vad som sågs. Lite lustigt blev det när vi skjutsades i buss för att fota det ånglok man fixat fram och den lokale guiden plötsligt frenetiskt upprepar att vi inte får fota till vänster. Där hade nämligen polisen vid en bro stoppat de bönder som transporterade stora säckar potatis mm. på cykel, som troligen inte skulle komma med på våra bilder. När vi strax efter åkte tillbaks över bron hade man försökt gömma dem bakom ett hus, men den stora klungan överlastade cyklar fick liksom inte riktigt plats.. Vid utpassagen ur landet kontrolleras bilderna i kameran och telefonen, vilket (den engelska) reseledningen påpekade sista kvällen met tillägget "which I supose you all have your way to handle"...

När vi var på väg in i den demilitariserade zonen (underbart ironiskt namn...) så plockades det upp en soldat i bussen, och den guidande officeren påpekade att soldaten, för vår säkerhet, var beväpnad med pistol. Värt att tänka på för den som funderar på en joggingtur. Tyvärr fick vi inte gå in i husen på själva gränsen.

Tack än en gång för resereportaget! Jag läser varje med nöje!

  629 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av MM ⌂ @, tisdagen 2 maj 2017, 19:34:02 @ Till

Tack! :-tu :-tu :-tu :-tu :-tu :-tu :-tu :-tu

  830 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av Niklas Bygdestam @, Uppsala, tisdagen 2 maj 2017, 22:32:30 @ Till

Jag anade att du kunde ha Nordkorea med i dina planer. Jag började ana det mer och mer när jag såg hur du färdades.

Jag har aldrig varit där själv. Men jag har vid olika tillfällen funderat på saken. Men just upplägget och dessutom tanken på att gynna denna regim har gjort att jag tvekat.

"Guider", eller rättare sagt övervakare är helt klart obligatoriska. Detta märker man att alla som varit där nämner. Och just att man sedan är inlåst på hotellet är också en sak alla påtalar.

Att tvingas buga för statyer av dessa diktatorer skulle även för mig vara extremt motbjudande. Jag förstår verkligen din reaktion. Jag skulle också må illa av eländet. Men troligen tycker nog regimen att varje utländsk besökare där också är en som stöder regimen.

Det är ett förljuget land helt klart. Och det är ju mer eller mindre bevisat av ett antal besökare att de rör sig dessemellan mellan Potemkinkulisser. Och guidernas uppgift är nog till stor del att se till att turisterna så att säga håller sig på rätt sida om Potemkinkulisserna. Jag har läst och hört historier om turister som på raster och annat råkat kliva ett par meter "fel" och "guiderna" har då sagt åt dem att komma tillbaks, kanske inte hotfullt, men ändå på att sätt som visat att det skulle vara olämpligt att ta sig vidare ett par meter till. Detta helt klart för att de då kan komma för nära "baksidan" av Potemkinkulisserna.

Ett annat fenomen jag läst om är att det ibland gäller att stå vänd åt rätt håll när man tar bilder. Så åt ett håll vill de kanske till och med att man tar en bild, för det finns något de är stolta att visa upp. Men vänder man sig om och tar en bild på den syn man har då bakom ryggen så kan de protestera. Det kan t ex vara något hus eller annat som är fult som de inte vill visa upp.

"Motorvägen" mellan Pyongyang och gränsen till Sydkorea är antingen den enda "motorväg" de har, alternativt lär det finnas en till väg som också ska likna en motorväg. Jag tror nästan att vägen är skyltad på ett sätt så den ska likna en motorväg, men sedan kan man väl fråga sig om det verkligen är en sådan. Jag vet sedan länge att det vistas både fotgängare och cyklister på denna. Ja fler fotgängare och cyklister än bilar, för den är precis som du säger i stort sett tom. Det lär visst vara en hel del annat också som gör att den egentligen inte skulle kunna klassas som motorväg/motortrafikled här. Den är helt enkelt alldeles för dålig för det. Den lär inte heller vara byggd efter de principer som hos oss gäller för motorväg/motortrafikled.

För att ta järnväg då i detta inlägg. Järnvägen mellan Nordkorea och Sydkorea stängdes under Koreakriget. Precis som redan nämnts så återöppnades sträckan i modern tid för bara några år sedan. Då hade man fått återuppbygga spåret så det var nybyggt. De hade också en invigningsceremoni i samband med detta återöppnande. Representanter från vardera sidan gränsen hälsade på varandra vid banan vid själva gränsen. Vid denna invigning körde också ett sydkoreanskt persontåg in i Nordkorea. Detta var första och kanske enda gången ett persontåg korsat gränsen. Men som redan nämnts så är banan stängd idag. Det politiska läget är ju också mer spänt idag än det var på den tiden. Hur den banan ser ut idag vågar jag inte säga. Frågan är om rälsen finns kvar, eller om de har rivit upp vid gränsen i rädsla för invasion eller liknande. Troligen en fråga som inte någon här kan svara på. Och kanske något som inte ens hur som helst går att ta reda på.

Som sagt var, jag har funderat länge på att resa dit för att titta, då även jag är nyfiken. Men den här reseberättelsen lockar mig inte alls nu. Och att stå och buga för dessa diktatorer känns motbjudande för mig, vilket avskräcker ytterligare. Om jag hade varit där hade jag nog tyckt att det i sig varit intressant, men känt mig som en fånge och längtat ut därifrån. Och jag hade nog tyckt att det hade varit skönt att lämna landet när jag sedan väl gjort det.

---
Никлас Быгдестам
Allmänt intresserad av järnvägar. Inriktar mig på Europa. Jag bor i Uppsala :-EU

  670 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av Lennart Petersen @, tisdagen 2 maj 2017, 23:31:08 @ Niklas Bygdestam

Är du nyfiken så åk dit. Man ser det man ser och man upplever det man upplever. Jag har varit i många diktaturer eller konstiga regimer som Apartheid Sydafrika och det har alltid gett någonting att uppleva länderna.
Men man ska vara väl påläst och inte inbilla sig att man förstår allt bara för att man varit där .
Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.
Och varför har man detta inslag ? Ja det har förklarats av att man använder det i den inhemska propagandan för visa folket att här kommer folk från all världens hörn för att visa sin vördnad för statyerna

  618 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av tidtabellen, onsdagen 3 maj 2017, 07:09:33 @ Lennart Petersen

Är du nyfiken så åk dit. Man ser det man ser och man upplever det man upplever. Jag har varit i många diktaturer eller konstiga regimer som Apartheid Sydafrika och det har alltid gett någonting att uppleva länderna.
Men man ska vara väl påläst och inte inbilla sig att man förstår allt bara för att man varit där .
Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.
Och varför har man detta inslag ? Ja det har förklarats av att man använder det i den inhemska propagandan för visa folket att här kommer folk från all världens hörn för att visa sin vördnad för statyerna

Även i Romarriket var det obligatoriskt att offra till kejsaren...

  577 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av Mattias C @, L-a, onsdagen 3 maj 2017, 08:37:28 @ tidtabellen

Är du nyfiken så åk dit. Man ser det man ser och man upplever det man upplever. Jag har varit i många diktaturer eller konstiga regimer som Apartheid Sydafrika och det har alltid gett någonting att uppleva länderna.
Men man ska vara väl påläst och inte inbilla sig att man förstår allt bara för att man varit där .
Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.
Och varför har man detta inslag ? Ja det har förklarats av att man använder det i den inhemska propagandan för visa folket att här kommer folk från all världens hörn för att visa sin vördnad för statyerna


Även i Romarriket var det obligatoriskt att offra till kejsaren...

Och vad f-n vill du ha sagt med det?

  559 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av MM ⌂ @, onsdagen 3 maj 2017, 15:40:32 @ Lennart Petersen

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.

Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)

  496 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av tidtabellen, onsdagen 3 maj 2017, 15:44:54 @ MM

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)

Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.

  490 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av MM ⌂ @, onsdagen 3 maj 2017, 15:55:58 @ tidtabellen

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)


Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.

Vet inte var det var, men den tillämpades på ett regemente i början på nittiotalet...

  514 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa!

av tidtabellen, onsdagen 3 maj 2017, 18:41:00 @ MM

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)


Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.


Vet inte var det var, men den tillämpades på ett regemente i början på nittiotalet...

A7/Lv2 i Visby. Kanslihuset låg så avsides att ingen normalt sett kom i närheten av flaggstången. Numera inrymmer huset ett vandrarhem...

  480 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa! - lumparminnen :-)

av Arne, Kungsholmen 王の島, onsdagen 3 maj 2017, 16:04:14 @ tidtabellen

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)


Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.

När jag gjorde min värnplikt året 1967-1968 på Kungliga Jämtlands Fältjägareregemente I5 i Östersund gällde regeln att man skulle stanna på kaserngården och göra honör när svenska flaggan hissades och sänktes på kanslihuset!

Detta hade till följd att alla försökte hålla sig inomhus i kasernerna vid de aktuella tidpunkterna. För övrigt gällde förstås honörsregeln när man passerade en överordnad på kaserngården när man var i tjänst.

Och hade man permisuniformen på ute på stan och mötte en officer skulle man hälsa med honnör. Detta gjorde förstås att man bytte om till civilt före att man gick ut. I varje fall sedan det blev tillåtet med ständig nattpermis och man kunde passera vakten i civila kläder bara man hade legget med! Ack ja, vilka tider. :-D

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

  522 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa! - lumparminnen :-)

av MM ⌂ @, onsdagen 3 maj 2017, 17:12:48 @ Arne

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)


Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.


När jag gjorde min värnplikt året 1967-1968 på Kungliga Jämtlands Fältjägareregemente I5 i Östersund gällde regeln att man skulle stanna på kaserngården och göra honör när svenska flaggan hissades och sänktes på kanslihuset!

Detta hade till följd att alla försökte hålla sig inomhus i kasernerna vid de aktuella tidpunkterna. För övrigt gällde förstås honörsregeln när man passerade en överordnad på kaserngården när man var i tjänst.

Det där med att hålla sig inomhus låter väldigt bekant...

Och hade man permisuniformen på ute på stan och mötte en officer skulle man hälsa med honnör. Detta gjorde förstås att man bytte om till civilt före att man gick ut. I varje fall sedan det blev tillåtet med ständig nattpermis och man kunde passera vakten i civila kläder bara man hade legget med! Ack ja, vilka tider. :-D

Några perminsuniformer var inte allmänt förekommande på min tid. Tror att t.ex. "kompaniassistent" och ersättare fick hämta ut sådan, minns dock inte till vilken användning mer än att ta ytterligare plats i skåpen.

För att komma upp på spåret, bokstavligt talat, så kan nämnas att i Enköping så verkar det ha varit väldigt vanligt med folk som genade över spåren. På den tiden fanns ingen övergång/gångtunnel precis vid stationen om jag minns rätt, till skillnad från idag.

  519 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa! - lumparminnen :-)

av Lennart Petersen @, onsdagen 3 maj 2017, 17:35:01 @ Arne

Och det klart att buga för statyer är väl inte det roligaste man kan ta sig för men nu sägs det ju att som alternativ kan man stanna i bussen.


Här i Sverige har vi åter igen infört värnplikt, om än i blygsam skala.

Om det idag är som förr så tvingades folk att stå och göra honör till flaggan ifall de råkade befinna sig nära nog en flagga under den stund som det spelades en trumpettrudellut ur högtalare vid tidpunkterna "revelj" och "tapto" varje dag.

Jag har svårt att se någon avsevärd skillnad mot att buga mot en staty, förutom att det är frivilligt att resa till Nordkorea.

:-)


Denna ceremoni tillämpades inte på mitt regemente i mitten 70-talet.


När jag gjorde min värnplikt året 1967-1968 på Kungliga Jämtlands Fältjägareregemente I5 i Östersund gällde regeln att man skulle stanna på kaserngården och göra honör när svenska flaggan hissades och sänktes på kanslihuset!

Detta hade till följd att alla försökte hålla sig inomhus i kasernerna vid de aktuella tidpunkterna. För övrigt gällde förstås honörsregeln när man passerade en överordnad på kaserngården när man var i tjänst.

Och hade man permisuniformen på ute på stan och mötte en officer skulle man hälsa med honnör. Detta gjorde förstås att man bytte om till civilt före att man gick ut. I varje fall sedan det blev tillåtet med ständig nattpermis och man kunde passera vakten i civila kläder bara man hade legget med! Ack ja, vilka tider. :-D

Hälsningsplikten på överordnad avskaffades 1968.
Jag gjorde ett uppehåll från 67 och kom tillbaks till julen 68 och då var det avskaffat. Men jag visste inte om det så jag hälsade som jag var lärd några gånger och fann att det uppskattades synbart och besvarades med korrekt honnör och ett leende. Men sen visste jag vad som gällde.

  492 visningar

Ute på långresa - Del 18, nu blir det paketresa! - lumparminnen :-)

av Jonny Saljefeldt @, onsdagen 3 maj 2017, 18:57:10 @ Arne

Se sid 139:

CerIFM 2010 (pdf).

  491 visningar
Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum