Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 190: Järneträsk (Jnt) [7 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, sndagen 14 december 2008, 15:04:39

Järneträsk är den första stationen vi möter på sydgång som ligger mitt ute i skogen, närmaste allmänna väg ligger tre kilometer bort och dessutom nedanför den backe som på järnvägen kallas Järneträskbacken. När stambanan byggdes här förbereddes en militärmötesplats på platsen under namnet Jernesträsket. I skogen strax sydost om platsen ligger en liten sjö som på kartor från 1800-talet benämns Järnesträsket. Platsen har också haft status som hållplats och under mitten av förra seklet benämndes Järnnästräsk Hpl, samma stavning som sjön även då.

I samband med fjb-utbyggnaden på stambanan blev Järneträsk station under dagens namn, stationen driftsattes 1972. Sjön har dock kvar stavningen Järnnästräsket och uttalas av lokalbefolkningen utan det första r:et. Stationen försågs med ett ställverk 59 som idag tillåter samtidig infart (ESIL). Stationen har två tågspår och är belägen 165 meter över havet, att jämföras med Korsträsk på 86 meter över havet.

Från förra besöket vid stationen visade jag bilder från nordvästra sidan av bangården, den här gången besöktes den sydöstra sidan:

[image]
Mellansignalerna vid bangårdens norra ände med fjärrkuren i bakgrunden.

[image]
Vy mot norra bangårdsänden där Järneträskbacken genast inleds, i förgrunden mellansignalen Jnt 2/6 på sidotågspåret.

[image]
Bangården sedd söderut från dess norra del.

[image]
Bangården sedd norrut från kurvan i södra delen.

[image]
Mellansignalerna vid i kurvan vid södra delen av bangården. Vid utfarten söderut sluttar banan ner mot passagen över Stor-Teuger.

[image]
Kurvan i bangårdens södra del sedd norrut.

[image]
Södra bangårdsänden i Järneträsk, före genvägen över Stor-Teuger byggdes vek banan av västerut i ungefär samma sträckning som vägen på andra sidan spåret.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 7 juni 2008. Flygbilder och kartor finns här. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Låst
  715 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum