Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 189: Linjen Korsträsk - Järneträsk [7 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, torsdagen 11 december 2008, 14:48:59

Linjen Korsträsk - Järneträsk består till stor del av en av de ökända långa backarna längs Stambanan genom övre Norrland, nämligen Järneträskbacken. Vid ufarten söderut från Korsträsk följer järnvägen sjön Stor-Korsträskets östra strand och här ges fin utsikt över sjön med blånande berg i fjärran. Två kilometer söder om Korsträsk finns linjens enda plankorsning där Lillträskvägen korsar banan. Det är samma väg som korsar bangården i Korsträsk, och på sträckan här emellan följer vägen parallellt nära järnvägen på nästan hela sträckan. 500 meter söder om plankorsningen passeras banvaktstugan Petberg.

Några hundra meter norr om plankorsningen inleds en sammanhängande stigning varierande mellan 14 och 17 promille som fortsätter resterande fem kilometer upp till Järneträsk station. På sydgång följer banan till en början bergssluttningen västerut med flertalet på varandra följande kurvor. Mot slutet vrider banan söderut och rundar därmed Flakaberget och går genom den flacka dalgången mellan detta och Fleviksberget, detta med en längre sammanhängande S-kurva. Infarten till Järneträsk sker sedan i sydvästlig riktning. Kurvradierna på linjen är som lägst strax under 600 meter. Linjens är totalt 5,8 kilometer lång och består av en blocksträcka.

I linjens norra del är banan fortfarande kvar i det småskaliga jordbrukslandskapet kring Stor-Korsträsket, men i och med Järneträskbacken lämnar järnvägen detta och äntrar ett kuperat skogs- och myrlandskap som i princip fortsätter ända till trakterna av Vindeln. Halvvägs upp i backen finns chans att se ut över Korsträskbygden och bergen i fjärran.


Jag inleder med tre repriserade bilder från förra sommaren tagna i linjens norra del:


[image]
Banans passage mellan Stor-Korsträsket och Kvarnberget bjuder på utsikter västerut.

[image]
Vy norrut från plankorsningen med Lillträskvägen, här syns Kvarnberget strax söder om Korsträsk samt nyss nämnda väg till höger.


[image]
Nedre delen av Järneträskbacken sedd från plankorsningen med landsvägen på södra sidan av Stor-Korsträsket, vy söderut. Det röda taket som skymtar tillhör banvaktstugan Petberg.

Vi fortsätter förbi banvaktstugan Petberg:

[image]
Banvaktstugan Petberg i nedre delen av Järneträskbacken med Flakaberget i bakgrunden, vägen i förgrunden är den gamla tillfartsvägen till banvaktstugan innan plankorsningen där stängdes.

[image]
Vy i nordvästlig riktning mot Lillträsket från Flakabergets sluttning mitt i Järneträskbacken.

[image]
Vy mot Stor-Korsträsket från Flakabergets sluttning, järnvägen syns i hyggets nederkant. Längst till vänster i bild vid sjöns västra strand ligger Korsträsk by, det som var bygdens centrum före järnvägen kom och stationssamhället anlades.

[image]
Vy mot Korsträsk samhälle från Flakabergets sluttning på ungefär samma höjd som Järneträsk station.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 7 juni 2008. Flygbilder och kartor finns här (pekar på Nyfors station). Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Låst
  794 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum