Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 186: Linjen Nyfors - Korsträsk [9 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, sndagen 7 december 2008, 16:17:16

Linjen Nyfors - Korsträsk går i öst-västlig riktning genom ett öppet jordbrukslandskap och följer nära riksväg 94 på hela sträckan, en väg som passerar på bro över järnvägen vid infarten till Korsträsk. Linjen består av tre raksträckor med mellanliggande kurvor med radier mellan 600 och 1000 meter. Linjen Nyfors - Korsträsk är 3,2 kilometer lång och består därför av en blocksträcka.

Vid södra utfarten från Nyfors inleds den ostligaste drygt 600 meter långa raklinjen. I kurvan som följer har banan kommit ut ur skogen och fram till byn Sågfors där vi också hittar linjens enda plankorsning. Efter motlut på upp till 14 promille följer nu istället ett lätt medlut ned mot Korsträskbäcken som passeras efter nästa kurva, den snävaste. Korsträskbäcken korsas av stambanan totalt tre gånger, förutom här också inom Korsträsk och Nyfors stationer, dessutom rinner den alldeles intill norra bangårdsänden i Älvsbyn. Från bron över Korsträskbäcken fram till infarten till Korsträsk sträcker sig linjens längsta raksträcka, omkring en kilometer lång, med åkrar på båda sidor av banan. Här råder åter motlut på upp till 17 promille.


[image]
Raksträckan västerut vid södra stationsgränsen i Nyfors. Vid den bortre änden öppnar sig jordbrukslandskapet på båda sidorna av banan.

[image]
Plankorsningen vid Sågfors sedd från norr, bilden passerar västerut på riksväg 94.

[image]
Vy österut längs banan norrut mot Nyfors från plankorsningen vid Sågfors.

[image]
Banan sedd i riktning mot Korsträsk från Sågfors. Berget i bakgrunden är Kvarnberget söder om Korsträsk som järnvägen senare passerar på nära håll.

[image]
Varningsskylt vid infarten mot plankorsningen söderifrån.

[image]
Månne beror fastkörningsrisken på rälsförhöjningen i kurvan där korsningen ligger.

[image]
Raksträckan över åkrarna öster om Korsträsk sedd österut från väg 94. I bakgrunden ser vi till höger Lill-Kanisberget söder om Älvsbyn och mitt i bild också Rackberget öster om Älvsbyn.

[image]
Banan österut sedd från bron för väg 94 över järnvägen vid norra stationsgränsen i Korsträsk.


Jag avslutar med en vinterbild som jag tidigare har visat här, tagen på raksträckan öster om Korsträsk:

[image]
ARE-tåget 4019 draget av Rc4 1138 passerar på linjen mellan Älvsbyn och Korsträsk på Stambanan genom övre Norrland.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 7 juni 2008. Flygbilder och kartor finns här (pekar på Nyfors station). Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Låst
  651 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum