Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


RB - Dagsfärska bilder från Vallentuna till Visinge (Bildvagnen)

av Leif B @, mndagen 18 augusti 2014, 14:51:23 @ ToHo

[image]

Vi börjar väl med att ta en titt upp mot Vallentuna genom 300mm glaset.

Är bilden förvanskad på något sätt eller är det sant att man har anpassat järnvägens höjdprofil efter vägen och inte tvärt om?


Och om så vore, är det något problem?


Inte så länge projekteringen är korrekt etc. Dock så är det i de flesta fall avsevärt billigare att istället anpassa vägen efter järnvägen med avseende på höjden i planskildheter. Orsaken är främst den att vägfordon tål större stigningar än järnvägsfordon. Omvänt kan dock sägas att detta med att bygga på höjden istället för på djupet, ofta utgör en betydande kostnadsbesparing i sig samt att RB saknar godstrafik och därför är mindre "stigningskänslig" än andra järnvägar. Det skulle kunna vara dem omständigheterna som fått projektören att välja denna lösning.

Ett annat exempel på när det kan "löna sig" ett anpassa järnvägens höjd istället för vägarnas dito, är när samma järnväg på en kortare sträcka ska korsa ett stort antal vägar.

Jag tror att de har räknat fram billigaste lösning.

Forumet är stängt för nya inlägg
  317 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum