Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 179: Ladubergstunneln [12 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, torsdagen 13 november 2008, 17:24:39

De sju tunnlarna längs Stambanan genom övre Norrland ligger inte jämnt fördelade på hela sträckan utan koncentreras till tre områden. Det nordligaste av dessa är sträckan Brännberg-Älvsbyn där de två tunnlarna, Bergträsktunneln och Ladubergstunneln tillkom under linjeomläggningarna i början av 1980-talet. Tunnelbyggena utfördes av Skånska Cement och sysselsatte ett 40-tal man som mest.

Precis som Bergträsktunneln invigdes Ladubergstunneln 1982. Den ingick som en del av en 4,4 kilometer lång etapp med ny järnväg inkluderande bangården i Laduberg som också krävde en ny bro över Gäddträskälven. Dessutom byggdes en bro över järnvägen för en enskild väg strax söder om tunneln. Tunneln passerar under Lillberget vid södra mynningen och sedan under de högre belägna delarna av Ladubergs by.

Ladubergstunnelns totallängd är idag 996 meter. Precis som Bergträsktunneln försågs även Ladubergstunneln med betongtunnelanslutningar 1995 vilket förlängde tunneln med 20 meter, bergtunnelns läng där alltså 976 meter. När tunneln byggdes hamnade den på en fjärdeplats bland landets längsta tunnlar.

[image]
Ett tåg lastat med sliprar rullar ut ur Ladubergstunneln i låg hastighet för att sedan stanna för tågmöte vid Ladubergs station.


[image]
Ladubergstunnelns norra mynning med utfartsblocksignalen söderut från Ladubergs station vid mynningen.

[image]
Ett ståltåg på väg söderut rullar in i Ladubergstunneln.

[image]
Ladubergstunnelns södra mynning i Lillbergets brant stupande sydvästsida. I förgrunden bron för den enskilda vägen till några fastigheter väster om järnvägen, dessutom ser vi försignalen till Ladubergs station.

[image]
Södra tunnelmynningen sedd från bron strax söder om tunneln.

[image]
Bron över järnvägen strax söder om Ladubergstunneln.

[image]
Ladubergstunnelns södra mynning i Lillberget.

[image]
Järnvägen söderut sedd från bron strax söder om Ladubergstunneln.

[image]
Vid infarten till Ladubergstunneln tornar Lillberget upp sig som en vägg och bildar därmed stambananans mest dramatiska tunnelinfart.

[image]
Söder om tunneln passerar järnvägen förbi några åkrar i utkanten av Krokträsk by.


Jag avslutar med ett par sommarbilder som jag tidigare har visat men där motivet nu har blivit historia. Det är regionaltåget Norrskenan som rullar in i Ladubergstunneln på sin väg från Umeå till Luleå den 4 juni 2008. Därmed är också en lång bildserie från en av sommarens fotoresor färdigpublicerad, drygt ett dygn före dessa bilder togs började jag dokumentera Luleå malmbangård. Bildserien om SbÖN fortsätter dock naturligtvis med bilder från andra resor!

[image]

[image]

Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 4 juni, 7 juni och den 20 september 2008. Flygbilder och kartor finns här. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Låst
  810 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum