Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 167: Linjen Boden S - Hednoret [14 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, torsdagen 16 oktober 2008, 04:43:58

Linjen Hednoret - Boden södra är 4 kilometer lång och består av en blocksträcka. Omedelbart efter utfartskurvan från Boden passeras bron över Lule älv som vi såg i förra avsnittet. Vid slutet av kurvan som åter vrider banan västerut efter bron ansluter den gamla banvallen till gamla bron samtidigt som den s.k. Engenlska kanalen passeras. Detta är resterna av det kanalbygge för malmtransporter på Luleälven som föregick bygget av Malmbanan. Den följande raksträckan är cirka två kilometer lång och har flera med- och motlut men motluten är övervägande på sydgång. I utkanten av villaområdet Heden passeras plankorsningen med Kristallvägen varefter en 16-promilleslutning för banan ned till Hednorets station. I backen passerar banan över landsvägen som följer Luleälvens södra sida och här ges också fina vyer först söderut mot Hedavan och sedan norrut mot Luleälven. Hela linjen går genom ett varierat jordbrukslandskap.


[image]
Vägporten för Framnäsvägen till bebyggelsen längs Luleälvens strand väster om järnvägen. Denna ligger cirka 300 meter sydväst om bron över Luleälven.


[image]
Kurvan fram mot bron över Luleälven, vägbron kan skymtas mitt i bild. I kurvan skymtar också vägporten över Framnäsvägen.

[image]
Åkrar nordväst om banan vid Trångfors i kurvan sydväst om Luleälven.

[image]
Den flera kilometer långa raksträckan på linjen passerar genom ett varierat landskap med flera större uppodlade arealer.

[image]
Plankorsningen med Kristallvägen i utkanten av Heden. Plankorsningen kallas hos Banverket för "Hedenforsvägen", vilket är vägen man kommer till om man svänger höger strax bortom korsningen.

[image]
Plankorsningen med Kristallvägen i höstskrud.

[image]
Raksträckan på linjen i riktning mot Boden södra sedd från Kristallvägen.

[image]
Linjen mot Hednoret sedd från Kristallvägen, här syns också backen ner mot Hednoret.


[image]
Vägen mot Hednoret och byarna på Luleälvens södra sida passerar unde järnvägen i backen ner mot Hednorets station.

[image]
Vägporten för vägen mellan Heden och Hednoret.

[image]
Utsikt över odlingslandskapet kring den lilla sjön Hedavan med Långberget i bakgrunden. Lägg märke till ladorna som ligger med jämna mellanrum längs strandkanten.

[image]
Den höga banvallen i backen ner mot Hednoret i närheten av vägporten.

[image]
Platsen för banvaktstugan 293 Hednoret strax öster om norra infarten till Hednoret.

[image]
Vy västerut mot norra infarten till Hednorets station. Bortom skogen till höger men före norrbottensgården som också skymtar till höger har tågresenären fin utsikt mot Luleälven drygt 100 meter från banan norr om densamma.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 4 juni 2008 och den 20 september 2008. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Låst
  847 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum