Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


KHJ - BAJ (Allmänt)

av Mattias Jansson @, Uppsala, mndagen 21 september 2009, 15:16:36 @ Olof Lagerkvist

Njae... Jag förstår hur du tänker, men så var det ju inte riktigt. Enda bandelen där Borås Alvesta Järnväg går i samma läge som Kindsbanan gjorde är väl en dryg kilometer i skogarna mellan Aplared och Hillared. In mot Borås gick Kindsbanan i en helt annan sträckning över Kråkered, någon kilometer sydväst om den sträckning Borås Alvesta Järnväg senare fick.

Dessa järnvägar hade, såvitt jag förstått, inga gemensamma sträckor alls. Banorna låg nära varandra där du säger men inte på samma banvall. Banorna korsade varandra på två ställen (och en gång inne i Borås) och det uppfördes t.o.m. en provisorisk bro för Kinds Härads Järnväg över Borås Alvesta Järnväg vilket finns på bild någonstans.


Banorna var aldrig i drift samtidigt, undantaget byggtrafik under byggnadstiden. KHJ användes till och med sista tiden för byggtransporter för BAJ och stängdes inte förrän BAJ byggts färdig fram till sträckan mellan Aplared och Hillared.

Angående korsningar, BAJ gick på bro över KHJ vid nuvarande Hedvigsborgs Vägport i Borås. Det var en permanent bro och den finns kvar än idag. Den tillfälliga bron där KHJ gick över BAJ vid Rosendal i Aplared är lite oklar. Det skulle ha inneburit lite för låg lastprofil på BAJ om den legat kvar när BAJ öppnades. Troligtvis visar nämnda brobild inte båda banorna i drift utan spårläggningen av BAJ genom en nysprängd skärning där bron byggdes för att KHJ skulle kunna hållas öppen. En dryg kilometer vidare mot Hillared fortsätter de båda banvallarna i samma läge, dock med några kurvrätningar och mindre justeringar. Detta betyder att spåren skulle korsat varandra ytterligare minst tre gånger på den sträckan, varav den sista med en höjdskillnad på ca 2,0-2,5 meter. Det får nog anses uteslutet att det funnits varken bro eller spårkors där. När BAJ var färdig så långt hade KHJ redan stängts och delen Hillared-Axelfors börjat breddas till normalspår.

Kindsbanan var normalspårig den också, någon breddning har alltså inte ägt rum.

Forumet är stängt för nya inlägg
  358 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum