Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 242: Linjen Bastuträsk - Kattisträsk [4 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, lrdagen 9 maj 2009, 08:07:28

Det är nu dags att anträda en ny delsträcka på vår färd söderut längs Stambanan genom övre Norrland. Siktet är nu inställt mot Vindelälvens dalgång vid Hällnäs. Vägen dit kommer att kantas av många myrar, sjöar och tjärnar, något som också hörs på stationsnamnen. Fem av sju stationsnamn på sträckan inklusive ändpunkterna slutar på "träsk", alla ligger de dessutom samlade här från Bastuträsk och söderut. Så välkommen till det jag brukar kalla träsksträckan!

---

Följ med på flygbilder och kartor! Länken pekar på triangelspåret i Bastuträsk.

Från bangården i Bastuträsk försvinner stambanan söderut åter ut i obebyggd skogsmark. Vid norra växeln i triangelspåret mot Skellefteå inleds en 1,8 kilometer lång raksträcka som tar slut några hundra meter söder om södra stationsgränsen. I den följande korta kurvan rundas sjön Jonsträskets östra del utom synjåll från banan och en ny kilometerlång raklinje tar vid. Vid kilometer 964 passeras sjön Lundsträsket väster om banan på nära håll samtidigt som banan har två korta kurvor med en halvkilometerlång raklinje mellan dessa. Mindre åsar skär här genom landskapet och mellan dessa finns mindre sjöar och myrar.

Söder om Lundsträsket följer en 1,4 kilometer lång raklinje ner till passagen över Tranumyrbäcken varefter linjens två kraftigaste kurvor följer med radier strax under 600 meter. Kurvorna parallellförflyttar järnvägen något österut men den fortsätter nästan rakt söderut även den följande nära kilometerlånga raklinjen. Detta förändras inte nämnvärt till nästa 1,6 kilometer långa raklinje då den korta svaga kurvan norr om denna endast vrider banan något österut. Därefter återstår endast en något längre högerkurva innan den raklinje nalkas på vilken Kattisträsk station är belägen.

Landskapet kring banan består fortsatt av ett varierat småkuperat men ändå sammantaget flackt skogs- och myrlandskap i utkanten av ett större myrområde väster om banan. Lutningarna är också mycket varierande och är också tidvis kraftiga. Bastuträsk station är belägen 243 meter över havet och Kattisträsk dito 267 meter över havet varför motluten är något övervägande på sydgång.

Linjen Bastuträsk - Kattisträsk är 8,6 kilometer lång. Avståndet mellan stationerna är egentligen 11,1 kilometer men linjen blir betydligt kortare mest på grund av det långa avståndet till södra stationsgränden söder om triangelspåret i Bastuträsk. Linjen är indelad i två blocksträckor, 3,9 respektive 4,7 kilometer långa, den längre i söder. På linjen planeras en ny mötesstation under namnet Kattislund. Namnet antyder att den kommer att placeras strax söder om Lundsträsket i närheten av dagens mellanblocksignal.

Tyvärr är detta en linjesträcka som jag har få bilder från. Den går i hela sin längd långt från allmän väg men skogsbilvägar finns i dess närhet. Tyvärr hade jag inte tid att utforska alla dessa vid senaste besöket, men det finns på önskelistan för framtiden! Några bilder blev det i alla fall från Lundsträsket i skymningsljus:

[image]
Vy norrut vid kilometer 964, försignalen till Bastuträsk kan skymtas längst bort i bild.

[image]
Utsikt västerut över Lundsträsket strax söder om kilometer 964.

[image]
I nästa kurva söderut finns försignalen till mellanblocksignalen mitt på linjen.

[image]
Järnvägen vid Lundsträsket i kvällsljus.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 14 juni 2008. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  526 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum