Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 241: Bastuträsk (Bst) - Triangeln och industrispåret [17 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, onsdagen 6 maj 2009, 12:01:16
redigerad av David Larsson, onsdagen 6 maj 2009, 12:04:00

Följ med på flygbilder och kartor!

Det är nu dags att avsluta rapporteringen från Bastuträsk för den här gången med några bilder från triangelspåret och industrispåret på orten.

Triangelspåret
När banan mot Skellefteå byggdes fick den infart söderifrån till Bastuträsk direkt in på bangården. Infarten lades om i ett något sydligare läge 1973 vilket medförde att anslutningen hamnade söder om bangården. 1997 kompletterades Skellefteåbanans anslutning till stambanan med ett nytt spår söderut och därmed skapades ett triangelspår.

Först en reprisbild från triangelns östra spets:
[image]
De båda triangelbenen, södra benet mot Hällnäs till vänster och norra benet in till bangården i Bastuträsk till höger.


[image]
Skellefteåbanans södra anslutning till stambanan i triangelspåret.

[image]
Triangelspårets södra växel är belägen omkring en kilometer söder om södra bangårdsänden.

[image]
Vy söderut från triangelspårets södra växel mot södra stationsgränsen i Bastuträsk.

[image]
En sugtransformator strax norr om södra stationsgränsen.

[image]
Utfartsblocksignalen för stambanan finns cirka 2 km söder om Bastuträsk station, cirka 1,5 km söder om södra bangårdsänden.

[image]
Femskenshuvudsignalen Bst 3/2 är infartssignal söderifrån.


Industrispåret
I Bastuträsk har det också funnits ett nästan två kilometer långt industrispår till ett grustag och en industrifastighet i samhällets sydvästra utkanter.


[image]
Industrispåret vek av västerut från bangårdens södra del mellan lokstallet och transformatorstationen. Här skymtar delar av spåret bland vegetationen i kurvan ut från bangården.

[image]
Omkring en kilometer från bangården når industrispåret fram till vägen söderut mot Hällnäs och Vindeln. Här ser vi spåren mot nordost med avgreningen till en industrifastighet rakt fram och spåret mot bangården som viker av mot höger i växeln.

[image]
Lite längre söderut finns denna bro över ett mindre vattendrag.

[image]
Kurvan norr om bron ovan sedd norrut.

[image]
Vy söderut mot spårets passage över bron. Bortom bron är spåret upprivet, det återstår här omkring 200 meter fram till grustaget dit spåret en gång gick.


---

Detta var för mig avslutningen på en lång dag längs järnvägen mellan Jörn och Bastuträsk. Att det blev bandokumentation just denna dag hade flera orsaker, men en övervägande var att det var dags för operatörsbyte på nattågen till och från övre Norrland. Denna kväll rullade tåg 91 och 93 söderut för sista gången under Veoliatiden. Först tåg 91:

[image]
Södergående nattåg 91 mot Stockholm och Göteborg rullar in i Bastuträsk strax efter klockan åtta på kvällen den 14 juni 2009.

[image]
Nattåg 91 lämnar Bastuträsk och rullar vidare söderut.

Den första bilden ovan har jag tidigare visat i Postvagnen, nämligen samma kväll (eller snarare natt) som bilden togs. Väntan på tåg 93 blev nämligen lång. Ordinarie avgångstid var 00:02, men tåget var denna kväll kraftigt försenat. Slutligen, när skymningen redan hade vänt till gryning, dök tåget upp:

[image]
Ett kraftigt försenat tåg 93 mot Stockholm rullar in i Bastuträsk omkring tio minuter i två på natten mot den 15 juni 2008. Detta tåg, som var Veolias sista södergående nattåg hade redan SJ-loggan i fronten.

[image]
Främst i nattåget gick ett par nedklottrade 60-talsvagnar i transport, de precis som det bakre av de två loken var märkta med Connex loggor.

[image]
Veolias sista tåg 93 lämnar Bastuträsk strax före klockan två på natten mot den 15 juni 2008.

Med dessa bilder lämnar vi Bastuträsk för den här gången och kan fortsätta söderut.

Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 14 juni 2008 och den 21 juni 2007. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  942 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum