Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 224: Linjen Jörn - Lidlund [6 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, tisdagen 31 mars 2009, 17:00:28

Följ med på flygbilder och kartor! Länken pekar på Jörns station.

Vi lämnar nu Jörn för vidare färd söderut. Nästa station med resandeutbyte är Bastuträsk som ligger endast drygt 30 kilometer bort, en sträcka som tar 20 minuter med tåg. Den största sevärdheten på denna sträcka är sannolikt passagen över Skellefteälven vid Kusfors.

Den första stationen söder om Jörn är Lidlund. Där har banan tappat omkring hälften av höjdskillnaden mellan Jörn och Skellefteälven, en skillnad på drygt 30 meter. Vid utfarten från Jörn följer banan parallellt med landsvägen söderut mot Kusfors och Petiknäs. Omedelbart söder om första vänsterkurvan på linjen återfinns järnvägskilometer 1000. Här börjar också en nära två kilometer lång raksträcka i sydsydostlig riktning. Mitt på denna raksträcka, på ett mindre backkrön strax efter att landsvägen viker av österut, passerar en skogsbilväg över järnvägen i en obevakad plankorsning. Fram till denna korsning finns således ett kortare kraftigt motlut, ännu ett följer strax söderut, men detta är de enda två motluten på linjen. I övrigt är lutningarna på linjen måttliga.

Söderut från plankorsningen följer en skogsbilväg på västra sidan av järnvägen på raksträckan och genom de två följande högerkurvorna. Kurvorna vrider banan mot sydväst ut i ett skogs- och myrlandskap utan omedelbar närhet till allmän väg. Efter en halvkilometerlång raklinje följer en längre vänsterkurva varefter vi är framme vid linjeomläggningen vid Skidträskån. Den gamla linjen viker här av österut medan dagens järnväg den återstående 700 meter långa linjesträckan består av två långa kurvor med radie 2000 meter. Jag återkommer med bilder från linjeomläggningen och bron över Skidträskån i nästa avsnitt.

Linjen Jörn - Lidlund är 7 kilometer lång och består av en blocksträcka.


[image]
Drygt en kilometer söder om Jörn finns järnvägskilometer 1000. Här går järnvägen parallellt med landsvägen söderut från Jörn mot Petiknäs.

[image]
Kilometer 1000 söder om Jörn.

[image]
Järnvägen sedd norrut mot Jörn från kilometer 1000.

[image]
Vy norrut från den obevakade plankorsningen med en skogsbilväg på den långa raksträckan söder om kilometer 1000. Här skymtar vi bland annat försignalen söderifrån till Jörn och bakom den också kilometertavlan ovan.


[image]
Plankorsningen ligger på ett krön, här är det 16 promilles medlut norrut mot Jörn en kortare sträcka.

[image]
Vy söderut från samma plankorsning. Här syns det andra motlutet, efter det råder endast medlut resterande sträcka till Lidlund.

Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 14 juni 2008 och den 22 juni 2007. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  490 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum