Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 221: Linjen Storträsk - Jörn [6 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, torsdagen 19 mars 2009, 11:41:55

---
Det har varit glest mellan avsnitten i serien om Stambanan genom övre Norrland på sistone, något jag tyvärr bara kan beklaga. Tiden har inte räckt till, och jag har dessutom varit bortrest. Nåväl, en paus kan vara nyttigt ibland och jag ska nu försöka komma igång igen och publicera avsnitt lite mer regelbundet.
---

Följ järnvägen på flygbilder och kartor! (pekar på Storträsk station)

Linjen Storträsk - Jörn är 10,1 kilometer lång och indelad i två blocksträckor. Linjen består till övervägande del av medlut på sydgång, från den lilla höjdpunkten på drygt 325 meter över havet vid södra utfarten från Storträsk faller banan ned till 260 meter över havet i Jörn. Lutningarna varierar dock ganska mycket och även kraftigare motlut förekommer. Det kraftigaste sammanhängande medlutet finns i linjens nordligaste del.

Utfarten från Storträsk ligger i en högerkurva och efter en kortare raklinje rundas Frängsmyran i en längre lite skarpare kurva. Vid denna kurvas södra ände passeras också de enda byggnader som finns längs linjen utöver de inne i Jörn. Efter ett par kortare kurvor följer en drygt kilokmeterlång raksträcka på vilken banan korsar en skogsbilväg i en obevakad korsning. Nu utbreder sig ett flackt myrlandskap på båda sidor om banan som här består av längre raksträckor med korta kurvor mellan med radier ned till strax under 600 meter. Först följer tre högerkurvor med mellanligande raklinjer som vrider banan mot sydost i närheten av Vällingån som passeras norr om den mellersta kurvan. Därefter följer en vänsterkurva och en 1,5 kilometer lång raksträcka över den sydöstra delen av Stormyran fram till Nyträskån som passeras vid den följande högerkurvan. Efter detta återstår en kortare raksträcka innan vi når den kurva där banan från Arvidsjaur ansluter för att gå parallellt med stambanan den sista sträckan in till Jörn.

Slutligen lite vattengeografi. Nyträskån är biflöde till Vällingån, detsamma gäller Grundträskån som rinner genom centrala Jörn. Efter en serie sjöar sydost om Jörn byter vattnet namn till Skidträskån som järnvägen passerar strax norr om Lidlund. Skidträskån är i sin tur biflöde till Petikån som järnvägen passerar mellan Lidlund och bron över Skellefteälven. Petikån rinner ut i nyss nämnda älv strax nedströms kraftverket vid järnvägsbron.

[image]
Vy norrut längs banan i den långa kurvan omkring en kilometer söder om bangården i Storträsk, infarten till stationen finns bakom nästa högerkurva.

[image]
Vy söderut från samma kurva som ovan, längst bort i bild skymtar södra försingnalen till Storträsk.

[image]
Ytterligare en kilometer söderut ser vi här banan norrut från plankorsningen med en skogsbilväg.

[image]
Vy söderut från samma plankorsning som ovan.

[image]
Vid den sista kurvan före infarten till Jörn ansluter den nedlagda banan från Arvidsjaur och går parallellt med stambanan, här syns de båda banorna från bron för väg 95 över spåren.

[image]
Från samma bro ser vi häör stambanans spår till vänster och spåret från Arvidsjaur till höger på raksträckan in mot Jörn. Till vänster utanför bild passeras en av banans elmatningsstationer.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 8 juni 2008 och den 22 juni 2007. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  986 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum