Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Ute på långresa - Del 28, udda färdmedel på branta backar (Reseberättelser)

av Arne, Kungsholmen 王の島, sndagen 4 februari 2018, 19:13:09 @ Till

Hej igen!

[image]
[image]
(Det är bara banorna märkta med en tunnare röd streck som jag har åkt)

2017-05-12, dag 66

8<...

Nästa morgon var det dags att resa vidare med ett av Amtraks transkontinentala tåg, California Zephyr till Chicago. Inget av Amtraks tåg går hela vägen från Väst- till Östkusten, om man inte är väldigt generös och räknar Mexikanska golfen som Östkust. Sunset Limited Los Angeles - New Orleans går ju i alla fall från Stilla havet till Atlanten, fram till 2005 fortsatte den till Orlando i Florida. Övriga transkontinentala tåg går till och från Chicago: Texas Eagle och Southwest Chief från Los Angeles och Empire Builder från Portland/Seattle.
California Zephyr utgår från Emeryville, strax norr om Oakland, och har bussanslutning från San Francisco, som jag nobbade - det blev BART och cykel igen.
I stationen stod ett regionaltåg "Capitor Corridor" till Sacramento redo för avgång. Dessa går upp till 15 gånger dagligen mellan Oakland och Sacramento, en del turer från San José, men de angör inte San Francisco.

Det regionala tåget heter förstås Capitol Corridor – som du ju också själv skriver i bildens url-adress – och orsaken till namnet 'capitol' är att det syftar på delstaten Kaliforniens huvudstad Sacramento där guvernören Arnold 'Terminator' Schwarzenegger ju styrde och ställde ett tag.

Ett 'capitolium' är ju precis som i Washington D.C. byggnaderna och sätet för den lagstiftande församlingen och delstatsguvernörens kontor ('The California State Capitol is home to the government of California. The building houses the bicameral state legislature and the office of the governor'). Så namnet Capitol Corridor för den här tågförbindelsen syftar förstås på att den här tågkorridoren alltså passerar via huvudstaden Sacramento i delstaten Kalifornien. 😊

[image]

Och på den här länken kan man se hur sträckningen på The Capitol Corridor går i Kalifornien.

Capitol Corridors linjesträckning

8<...


Till
Det kan dröja lite längre till nästa avsnitt denna gång.

Det gör absolut inget Till! Vi väntar troget och så gärna på din fantastiska reseberättelse Jorden runt! 😊👍🚂🌎

8<...

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

Forumet är stängt för nya inlägg
  625 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum