Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Ute på långresa - Del 26, korsa Stilla havet genom fusk (Reseberättelser)

av Till @, sndagen 28 januari 2018, 10:41:49
redigerad av Till, sndagen 28 januari 2018, 11:40:06

2017-05-09, dag 63

Hej igen,

Ett inlägg med del 26 har jag redan lagt ut för länge sedan, men jag har gjort om det dels för att få länkarna till de senaste inläggen med, men också för att komplettera och utöka den en del.

Den 9 maj var min sista dag i Japan, och det var dags att resa vidare. Men, det är så här: Runt omkring Japan finns det bara vatten... (brukar vara så för önationer)
[image]
...så väldigt mycket vatten att det kan bli mycket tidskrävande att ta sig dit eller tillbaka med båt...

...tänkte inte på det... ;-)

...så jag lämnade Tokyo med det här tåget som liksom Monorail till flygplatsen Haneda nog inte heller vinner något skönhetspris. Men lite häftigt ser det visst ut!
[image]
[image]
[image]

Sedan fick det bli den här kärran att komma vidare från Naritas flygplats dryga 5 mil öster om Tokyo!
[image]
[image]

Jag vet, nu måste ni vara väldigt besvikna över mig! FUSK! ;-)

Men innan jag lämnade Japan gjorde jag en sista utflykt. Tanken var att cykla till strandlinjen som ligger närmast Narita, Kujukuri Beach runt 25 km bort. Lite längre norrut skulle jag senare samma kväll flyga över.
[image]

Det blev smått livsfarligt, först en smal och hårt trafikerad vägtunnel under en landningsbana och sedan en krokig liten landsväg där jag blev omkört några gånger på ett sätt som var så långt man kan komma från japansk vänlighet... Den vägen ville jag inte cykla tillbaka, det räckte att riskera livet en gång för dagen. Tågförbindelsen tillbaka var lite omständlig och tidskrävande, så till slut vände jag bara 2 km före stranden för att inte äta upp alla tidsmarginaler. Därför har jag istället lagt in vattenbilden från Kanaya vid Tokyobukten där jag var dagen innan högre upp i detta inlägg. Men där tittar man åt motsatta hållet jämfört med vart flyget gick.
Från den lilla stationen Iigura åkte jag tillbaka till Naritas flygplats.
[image]
Biljettförsäljningen var stängd, så jag drog en påstigningsbiljett i den orangea automaten för att köpa biljetten ombord. För den mer moderna automaten i bakgrunden behöver man ha något smartcard.
[image]

Tyvärr har jag ingen bild av tåget jag bytte till i Sakura, som var det allra sista tåget jag tog i Japan.
Nu var det bara att förpacka cykeln ordentligt för flygresan och gå till Singapore Airlines Boeing 777 för en drygt 10-timmars flygresa.
[image]
[image]
Den skrymmande transportväskan som jag har för cykeln ville jag inte släpa med mig i flera månader...

Sista skymten av Japan jag såg från planet var redan i mörker, så det blev inte bättre än så här...
[image]

Skribenten Marcus L gissade redan efter inlägg 21 att destinationen för flygresan skulle kunna bli Los Angeles. Och Göran B har klurat ut att Singapore Airlines har en flygning Singapore - Los Angeles som mellanlandar på Narita-flygplatsen utanför Tokyo.
[image]
Det blev alltså inte Australien som några har gissat - som jag skrev redan i inlägg 14 blev Singapore resans sydligaste punkt, och jag korsade aldrig ekvatorn.
Genom att resa över datumgränsen österut fick jag faktiskt en "gratis" semesterdag. Min 9 maj omfattade 2 soluppgångar (den andra såg jag från planet, och jag hade fönsterplats på rätt sida - det var mysigt!), och varade i 40 timmar från 8 maj 17:00 till 10 maj 9:00 svensk tid.
Detta fenomen fick ju också Phileas Fogg och hans följeslagare Passepartout uppleva under sin resa i Jules Vernes bok "Jorden runt på 80 dagar" från 1873. Där gjorde det extra dygnet skillnaden mellan att vinna och förlora vadet om att kunna resa jorden runt på 80 dagar. Men man tycker att Fogg och Passepartout borde ha uppmärksammat det redan i USA och inte först efter hemkomsten...
Baksidan av att resa österut var att varje dygn av min resa var i snitt ungefär en kvart kortare än 24 timmar...

När planet taxade till gaten i Los Angeles kändes utsikten nästan som hemma. Men jag skulle INTE åka vidare med denna kärra!
[image]

USA har ett synnerligen besvärligt tullformulär där man ska ange vilka länder man har besökt på den aktuella resan innan man har kommit till USA. Och då är det inte bara de senaste 3 eller liknande som på det sydkoreanska formuläret, utan tydligen alla! Och sant ska det också vara!
Men jag var väl förberedd, hade tagit med mig en supertunn tuschpenna och hade redan övat hemma att fylla i alla länder. Det ska ju vara sanningen, hela sanningen och inget än sanningen. Och jag fick in namnen på alla 17 länder! Nja, jag skrev 3 rader i formulärets 2 fält, och Japan stack ut lite, men annars såg det väl bra ut...
[image]
Jag var ju helt övertygad av att de skulle ta mig åt sidan för extra utfrågning, särskilt om min Nordkorea-resa, och såg redan fram emot några timmar i en dyster förhörscell med tjänstemän från Homeland Security och vad de alla heter.
Tagning av fingeravtryck och fotografering skedde i en automat, och efter inte allt för mycket köande kom jag till passkontrollanten. Men han tittade knappt på mitt fina formulär och lade det bara på en stor hög, bläddrade hastigt fram till passidan med visumet, frågade "Hur länge stannar du?", stämpel, "Nästa!" - så var det klart!
Vilken besvikelse! Jag funderade om jag skulle klaga till hans chef för tjänstefel. Så enkelt ska det väl inte vara att komma in i Staterna med ett Nordkorea-visum i passet? ;-)

Till
_________________________________________
Del 25, tåg, monorail, cykel och båt söder om Tokyo
Del 24, nattåg och katt-tåg
Del 23, nu tar vi det lite lugnare tillbaka söderut
Del 22, med hög hastighet över tre öar
Del 21, vidare mot Japan!
Del 20, runt samma konferensbord igen
Del 19, på omvägar från Pyongyang till Seoul
Del 18, nu blir det paketresa! (Kina/Nordkorea, se där för länkar till inlägg 10 till 17)
Del 9, snart ny spårbredd igen! (Kina/Vietnam, se där för länkar till inlägg 1 till 8)

Forumet är stängt för nya inlägg
  1832 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum