Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Ute på långresa - Del 23, ... – skillnaden är stoppmönstret inte STH! (Reseberättelser)

av Arne, Kungsholmen 王の島, sndagen 21 januari 2018, 00:53:21 @ Till

Hej,

Har du några priser på dessa biljetter?

Japan Rail Pass Green (1:a klass) för 7 dagar kostade mig 3320 kr hos Japanspecialisten inklusive bokningsavgift och porto. Det gav fri resa på alla tåg av Japan Rail Group, utom de snabbaste varianterna av Shinkansentågen (där får man inte ens rabatt), Nozomi och Mizuho. Men det finns långsammare Shinkansen på de berörda linjerna också, så det är oftast inget problem.
Det är rentav löjligt billigt, om man jämför med ordinarie biljetter: Om man litar på prisuppgifterna i hyperdia.com kostar en enkelresa Tokyo - Shin-Osaka (553 km) 14 140 Yen = c:a 1073 kr för en reserverad plats Shinkansen Hikari ("medelsnabb" variant) 2:a klass eller 18 920 Yen = c:a 1435 kr för Shinkansen Hikari Green Class...
Det är bara några 100 Yen skillnad mellan de snabbaste och långsammaste Shinkansen-tåg.
Som jag förstått finns det inte mycket till rabatter som kommer i fråga för turister annat än Japan Rail Pass.

Till

Edit: Lagt till detaljer om tågkategorier

Liten komplettering om Shinkansens olika tågsätt. Du skriver "medelsnabb" om Hikari Shinkansen. Men det är en sanning med modifikation. STH för Hikari-tågen är 285 km/h på Tōkaidō Shinkansen mellan Tokyo och Shin-Osaka och 300 km/h på San'yō Shinkansen mellan Shin-Osaka och Hakata vilket är lika hög STH som för Nozomi och Mizuho på motsvarande stäckor (den senare typen har dock STH 260 km/h på nya Kyūshū Shinkansen).

Det som skiljer de olika Shinkansenvarianterna är alltså inte den största hastigheten som tågen går med utan stoppmönstret; det 'långsammaste' Shinkansen Kodama stannar exempelvis på varje station medan exempelvis Hikari stannar enbart på de största/viktigaste stationerna och Nozomi stannar på ännu färre stationer. Men jag håller med Till om att det finns ingen anledning att resa med Nozomi/Mizuho bara för att man skulle komma fram så mycket snabbare. Det räcker gott med de 'vanliga' Shinkansentågen! 😊👍🚄🚃🚃🚃

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

Forumet är stängt för nya inlägg
  545 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum