Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Ute på långresa - Del 18, bildfil och bugande för ledarna (Reseberättelser)

av Arne, Kungsholmen 王の島, onsdagen 3 maj 2017, 00:25:09 @ Lennart Petersen

Hej Sören,

Okej, det är en bildfil. Det gäller andra bilden uppifrån. ;-)

Jag brukar nästan varje gång få besvär med 10 000 tecken-gränsen för inlägg eftersom jag berättar så långrandigt och har ganska långa filnamn. Då var det ett effektivt sätt att minska med några 100 tecken genom att klistra ihop bilderna...

Jag läste just på faz.net att det finns möjligheten att sitta kvar i bussen


Tack, då vet jag nästa gång. Fast jag tror en gång räcker så länge som de politiska förhållandena är som de är. Jag har redan dåligt samvete för att ha sponsrat regimen med mina semesterpengar...

Grüsse

Till


Se det som att du förmedlat en mängd intressanta bilder och texter från denna långa resa inklusive de fyra dagarna i DPRK. Den här sista (?) delrapporten från din långa resa var som grädden på moset så att säga! :-tu gånger 5 alltså!

Förresten, hur gick det med den hopfällbara Bromptoncykeln under vistelsen i Nord Korea? Jag antar att du inte lämnade den kvar vid kinesiska gränsen även om du kanske hade minimal användning av cykeln under vistelsen i Pyongyang och Panmunjom? :-)

PS. Eftersom du enbart var på den nordkoreanska delen av den militära demarkationslinjen i JSA (Joint Security Area) vid Panmunjom kanske ett besök på den södra sidan skulle kunna vara intressant nästa (?) gång. Där finns ju bl.a. sedan vapenstilleståndet 1953 en grupp övervakande militärer från de neutrala länderna. Och där ingår numer fortfarande ständigt personal från Sverige och Schweiz. Samt Polen periodvis.

Läs här vad Försvarsmakten har att skriva om detta på sin svenska hemsida:
Övervakningen av Armistice Agreement, vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea, sköts av NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete.


Till fick ju uppenbarligen ett intressant och spännande besök i Panmunjon.
Helmut Uttenthaler från Österrike som nu för ett antal år sedan skrev om sitt besök via rysslöand att han besökt gränsen från bägge håll och lite förundrat konstaterade att det var långt krångligre och säkerhetsmässigt mer rigoröst från Syd än det var från norr. Förmodligen är det väl en propagandagrej från norr att man vill visa att man är generösa mot besökare men skillnaden känns ju lite märklig i alla fall.


Ja, det är säkert stora skillnader både över tid och om det är från norr eller söder man besöker Panmunjom. Jag har en journalistkollega som besökte den sydkoreanska elektronikindustrin för några år sedan. I besöksprogrammet ingick att en dag besöka den demilitariserade zonen vid den 38:e breddgraden.

Han berättade att det inte var några speciella svåra procedurer för att från Seoul kunna få besöka Panmunjom och JSA-området i den demilitariserade zonen och att få fotografera fritt inne i det här berömda mötesrummet i baracken precis på stilleståndslinjen vid den 38:e breddgraden. Sen så kan det här nog variera högst betydligt beroende på dagsformen hos myndigheterna och det aktuella politiska 'vädret' på båda sidor om stilleståndslinjen!


Uttenthaler hade ju dock lyckats besöka från bägge håll och jämförde. Det han tryckte mest på från besöket söderifrån var den omfattande säkerheten och att han fick skriva på något dokument att han inte ställde några krav på ansvar om det hände något oväntat.
Sverige har väl också en roll här med observatörer av gräns och stillestånd.

Ja, det var ju bl.a. det jag skrev om i mitt första inlägg här i tråden. ;-)

Utöver det spelar faktiskt Sverigen en viktig roll i PyongYang när vi som en av få västländer har ambassad i landet och vi är bl.a skyddsmakt åt USA. innebärandes att ambassaden får gripa in om det händer något med amerikanska egendom eller besökare. För ett tag sedan var det några amerikanska missionärer som lyckats ta sig in för att sprida biblar men blev fast och först efter förhandlingar från vår ambassad blev dom fria igen och fick åka hem.

Ja, men det är just nu i dagarna ytterligare ett sådant här fall med en ung amerikan på 22 år som anklagas för att tagit en skylt på hotellet och dömts till femton års straffarbete. Hans föräldrar har nu gått ut med saken och berättat om diplomaten från svenska ambassaden som fått besöka amerikanen - för ett år sedan. Så det går långsamt att få ut folk från det slutna landet. Och det finns fortfarande kvar ytterligare amerikaner i DPRK.

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

Forumet är stängt för nya inlägg
  590 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum