Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


En julmarknadsresa till Wernigerode 2016, dag 3 (Reseberättelser)

av Ulf Broman @, Kista, fredagen 24 mars 2017, 08:10:47

Föregående avsnitt finns här:
Dag 1
Dag 2

[image]
Vi bodde som sagt på Pension Stellwerk i Ilsenburg, som låg i huset till vänster, men fått namn efter det fina ställverket till höger.

[image]
Rummen och korridoren var trevligt dekorerade, och även god frukost så det kan rekommenderas, även om Ilsenburg är ett ganska litet samhälle.

[image]
Vi tog ett HEX-tåg i 8 minuter till Wernigerode, som sen blev vår bas i flera dagar. På stationen hade detta fina ånglok kommit med utfärdståg från Berlin.

[image]
Efter att ha lämnat vårt bagage, så tog vi nästa HEX-tåg till Quedlinburg, med byte i Halberstadt.
Quedlinburg är väldigt populär i adventstider, gott om folk på tågen, och vi såg från tåget massor av turistbussar på parkeringar utmed järnvägen.
Vi började med en liten trevlig marknad i det gamla lokstallet.

[image]
Quedlinburg är en världsarvsstad, och många fina gamla hus. Min bror sade att under den östtyska tiden så hade Wernigerode varit den stad man lockat turister till, så Quedlinburg skall ha varit mer orörd, och därför väldigt intressant nu.
Detta var alltså en avsides del, medan i de mer centrala och välbesökta delarna kunde man knappt få upp kameran i trängseln.

[image]
På flera orter såg vi detta, att man satt takpannor av tegel som beklädnad på ytterväggen. Ganska ovanligt och lite speciellt kan man tycka.

[image]
Vi lyckades, med stor möda, tränga oss in på det lokala bryggeriet Lüdde för att stående vid bardisken få dricka deras väldigt goda julöl.

[image]
På kvällen när vi kommit tillbaka till Wernigerode gick vi och åt på Restaurang 1835 på hotell Altora alldeles nära stationen och med utsikt mot smalspårets lokstation, så redan det var ett skäl att gå dit.
Men, deras sätt att transportera drycker till borden gör det ännu mer värt ett besök.
Dessutom var det god mat, med många vilträtter.

[image]
Här kan man se tåget i aktion. Det är en mobilkamerabild och inte bra, men jag ville visa tåget. Tåget stannade vid ens bord, och det fanns en knapp man kunde trycka på när tåget kunde få köra tillbaka. Man kunde ju med fördel skicka tillbaka sina tomma glas.
Det är förstås det lokala Hasseröder-ölet som transporteras och dricks.

Forumet är stängt för nya inlägg
  901 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum