Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 205: Åbyälven [7 bilder] (Allmänt)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, lrdagen 24 januari 2009, 15:34:41

Skogsälven Åbyälven rinner upp i Auktsjaursjön vid Inlandsbanan norr om Arvidsjaur och flyter i sydostlig riktning genom Vuotnersjön och Östra Kikkejaure, älven sägs ibland rinna upp i den senare. Från Östra Kikkejaure fortsätter älven mot sydost genom en mängd sel och myrområden. Detta gäller även vid stambanans passage över älven. Stambanan passerar på en äldre stålbro av parallelltrapetstyp, en bro som inte är så vanlig i drift längs banan längre då många gamla broar har bytts ut mot moderna. I närheten av byn Pite-Byske, strax nedströms bron för väg 373 mellan Långträsk och Piteå följer Byskeselet, ett stort långsmalt myrområde och sel i älven.

Strax före Klubbfors inleds den nedre delen i älvens lopp. Det skiljer sig kraftigt från den övre delens lugna flöde då det består av en mängd forsar, det brantaste flödet bland norrlandsälvarna. Det hela inleds med den långa Klubbforsen omedelbart uppströms byn Klubbfors. Därefter följer ett 40-tal forsar där älven faller de 170 meter som återstår ned till havets yta där älven mynnar vid Åbyn. Vid Hednäs finns ett kraftverk som på senare tid har försetts med en laxtrappa. Älven är känd för sitt harrfiske, men precis som Byskeälven vandrar också lax och havsöring upp i älven. Åbyälven var också fram till 1960-talet en viktig flottningsled för timmer från Östra Kikkejaure till Åbyn.

Åbyälven har precis som den i söder näraliggande skogsälven Byskeälven en mycket tydlig flödestopp under våren och försommaren då vattenflödet är mångdubbelt större än vid lågvatten. Byskeälven har fått sitt namn efter detta då Byske kan sägas betyda "den svällande". Byskeälven har tidigt kallats "Bredha Byskio", den breda svällande, samtidigt som Åbyälven har kallats "Litsle Byskio", den lilla svällande. Detta kan förklara namn som Byskeselet och näraliggande Pite-Byske. Ett annat släktskap älvarna emellan är att Byskeälven rinner upp i Västra Kikkejaure och Åbyälven ofta har sagts rinna upp i Östra Kikkejaure.


Jag går idag emot min normala princip om ett maximalt serieinlägg per dag. Den främsta motiveringen är att dagens båda avsnitt geografiskt överlappar varandra. En annan förklaring är att jag idag hade tid att publicera båda, detta brukar vara det som främst bestämmer när avsnitten kommer!

[image]
Stambanans bro över Åbyälven sedd från norr.

[image]
Bron över Åbyälven sedd från nordväst.

[image]
Norra brofästet.

[image]
Detalj av bron sett från norra brofästet.

[image]
Södra brofästet sett från norra stranden.

[image]
Bron sedd från nordost.


Strax efter bilden ovan togs följande, här tidigare visade bild:

[image]

Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 28 juni 2008. Flygbilder och kartor över platsen finns här. Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  681 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum