Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


SbÖN 202: Linjen Koler - Storblåliden [15 bilder] (Bildvagnen)

av David Larsson ⌂ @, Gällivare, tisdagen 20 januari 2009, 15:44:49

När vi nu lämnar Koler för resa söderut är vi framme vid den sista delen av den långa stigningen från Korsträsk vid Älvsbyn till Storblåliden, på dessa drygt 4 mil är höjdskillnaden 300 meter. Från bangården i Koler 283 meter över havet inleds linjen söderut med ett mindre medlut i den längre högerkurva där också minnesstenen passeras. I slutet av kurvan har medlutet bytts mot 17 promilles motlut och banan passerar över sydöstra änden av myren Koleränget på en högre bank. Här bjuds tågresenären på utsikt över myren upp mot Kolerträsket i väster och i öster skymtar landsvägen mellan Långträsk och Koler.

Fortsättningen av linjen upp till Storblåliden följer relativt nära Lillpiteälven och älven är synlig från banan på dess västra sida ett par gånger. Älven mynnar i Kolerträsket via den nyss nämnda myren Koleränget. På östra sidan av banan går landsvägen parallellt inom ett par hundra meter från banan. På linjen råder alltjämt motlut, men det växlar mellan kraftigt och mycket svagt. Banan planar ut först inne på bangården i Storblåliden då banans norra höjdpunkt på 352 meter över havet nås. Med undantag för en bebodd fastighet i närheten av försignalen till Storblåliden finns ingen bebyggelse längs banan.

Linjen passerar också genom det område som utreds för det stora vindkraftsprojektet i markbygden. På Dragaliden öster om Storblålidens station har de första kraftverken redan kommit på olats som ett pilotprojekt. Hela projektet kommer att förändra många vyer i trakten om det blir verklighet i den omfattning som planeras.

[image]
Vy norrut från minnesstenen vid Koler, södra stationsgränsen finns bakom kurvan.

[image]
Vy söderut från minnesstenen söder om Koler. Här ser vi stigningen som inleds vid bron längre bort i bild, vi skymtar också den norra änden av den höga järnvägsbanken vid Koleränget.

[image]
Strax söder om minnesstenen passeras denna bro över Ersträckbäcken. Ursprungligen fanns här en 6 meter lång järnbro. Vid denna bro börjar det kraftiga motlutet på sydgång.

[image]
Vy västerut från landsvägen mot järnvägsbanken vid Koleränget söder om Koler.

[image]
Vy från järnvägsbanken vid Koleränget österut mot landsvägen.

[image]
Vy mot nordväst ut över Koleränget från järnvägsbanken.

[image]
Koleränget sett från järnvägen.

[image]
Vy söderut från järnvägsbanken.

[image]
Järnvägsbanken sedd norrut.

[image]
Försignalen till Koler söderifrån står vid inledningen av den långa kurvan som tar slut strax före infarten till stationen.

[image]
Försignalen till Koler och järnvägsbanken vid Koleränget.

[image]
Järnvägen sedd norrut vid kilometer 1058. Här passerar banan runt en av Lillpiteälvens många svängar.

[image]
Lillpiteälven sedd västerut från järnvägen vid kilometer 1158.

[image]
Linjen sedd norrut på den raksträcka som följer efter kurvan vid kilometer 1158 som vi såg ovan.

[image]
Linjen sedd söderut från samma plats som ovan. Här syns försignalen till Storblåliden, bakom den svaga kurvan följer ytterligare en raksträcka upp till stationen.


Klicka på bilderna för att visa bilderna i större format. Bilderna är tagna den 28 juni 2008. Flygbilder och kartor finns här (pekar på minnesstenen). Följ tidigare inlägg i serien på länkarna nedan.
- SbÖN i Postvagnen 2007/2008
- SbÖN i Postvagnen 2008/2009

---
David Larsson
Organist, matematiker, järnvägsfotograf, SbÖN-kännare, ledamot SJK styrelse
Välkommen till nya Jvgfoto.se – över 20 000 bilder
Trafikinfo med trafikradar

Forumet är stängt för nya inlägg
  631 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum